България с най-високите банкови такси за евро

Брюксел предлага изравняване на цената на трансферите
28 мар 2018 18:16, Екип на Dnes.bg
24
България с най-високите банкови такси за евро
Снимка: Pixabay

България е страната, която взема най-високи такси за банкови преводи в евро. Това съобщи Европейската комисия, посочвайки, че за превод на 10 евро от българска банка в страна от Еврозоната, събираната такса е 24 евро, т.е два пъти и половина повече от стойността на трансферираната сума.

Еврокомисията днес предложи промени в правилата, които ще изравнят международните преводи в евро и тези, които се правят от друга европейска валута към евро и обратното. Това означава, че банковите такси трябва да са в размер на няколко евроцента или нулеви, съобщи вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис.

В момента 19 от 28-те държави членки използват еврото като официална валута и преводите между тях са много евтини или безплатни, докато за останалите не е така, въпреки че всички те се правят през една и съща система – SEPA.

Според Еврокомисията намаляването на банковите такси за международните парични трансфери, ще позволи на гражданите и на фирмите в оставащите извън общата валута 9 държави: България, Румъния, Полша, Великобритания, Дания, Швеция, Полша, Чехия и Хърватия, "да усетят по-цялостно предимствата на общия пазар".

Така, след като предложението бъде прието, всички вътрешни презгранични плащания в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани, като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута. То обаче не засяга преводите в други валути – например от лева в британски паундове или в злоти.

В мотивите на Еврокомисията за предлагането на промените се дава и още един пример с българските банкови такси върху преводите като се казва, че ако те се приемат, облагането на трансфер от България към Финландия ще поевтинее от 15-24 евро сега до 1 евро.

Освен това от банките ще се изисква да предлагат информация на клиентите си, когато те използват издадени от тях банкови карти в чужбина. Сега потребителите обикновено не са осведомени за разходите по трансакция, която включва конвертиране на валута.

Ето защо в предложението се изисква те да бъдат подробно информирани за разходите за обмена на валута, преди да извършат такова плащане.

Например с картата си в чужбина, независимо дали става дума за теглене на пари в брой от банкомат или плащане с карта на терминал в магазин или ресторант, или пък за онлайн плащане.

Домбровскис съветва докато предложението бъде прието, гражданите да предпочитат извършване на плащанията в местната валута. Например, ако са в Полша, да предпочитат теглене от сметката им в злоти, вместо в евро например.

Докато банките се нагодят към изискването за даване на информация на клиентите си, Еврокомисията предлага да се сложи таван на комисионната, която те могат да вземат при конвертиране на валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова големия си голям а обикновенния никои не го интересува
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е далаверажия брат ми що скача накриво да живее сивата икономика пък данс спели като и държавата ми няма такава държава
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте далаверата на деня шест фирми обявени за изпит останала една голяма как ли става това в ловеч не се чудим после колко лие изял сепита зада останат само те забележете павлик само вие
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До отплавахми посочи, ако обичаш, кого да изберем! Засега опитът с други се оказа доста по-неустойчив и несполучлив.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже "народът" не иска евро да му бъде разплащателната валута, ще го дерат за удоволствието да се кичи с "национална" валута. Не забравяйте, че това дране го правят точно "родните" "банкери"! Също така, те ни плашат, какви ужаси щели да ни сполетят, когато в РБ се приеме за разплащателна валута евро! Вервайте им!
19
5
 
8
 
! Отговори
отплавах преди 6 години
Защо избирате ГЕРБ И БСП? Докато избирате гадове ще ви дерат.
18
0
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 2,". Опитайте се да откриете в някоя наша /западна/ банка дебитна карта в евро..."-"три месеца"Това АБСОЛЮТНО не е вярно!! Моята дебитна карта я изкарах точно за една седмица. А токън устройството ми го издадоха веднага след като посетих офиса. Друг е въпросът, че лихвите на въпросните 5000- 6000 хиляди евро, не са повече от 1 Евро, като за обсъждане на сметката взимат повече. Така излиза, че това не е депозит, а съхранение на пари!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ревте заслужавахме си да ни дерат, защото си мълчим и плащаме!Мрънкаме само пред жените и приятели на маса а оставаме политиците които ние избираме и преизбиране да ни градят.Не са виновни банките а тези които пишат законите такива като Бойчето които директно нарежда какво да се гласува в парламента и угаждат на банкерите които явно им се отплащат добре за сметка на хора. Но ние пак избираме БОЙКО НИНОВА И ДОГАН а искаме промяна! Ами няма да стане.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера бях в бг банка искам да прехвърля евро оттам в друга бг банка - казват ми, че таксата била 40 евро!!!! Паднах от стола
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не сме бяла държава. Постойте седмица в някоя такава и ще откриете разликите. Също така искам да подчертая, че и никога няма да станем.
14
1
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 6 години
...i vsichki tapanari ot DS stanaha bankKQRI-kqri-kqri...
13
0
 
28
 
! Отговори
Крадци! преди 6 години
Същите са цените и за преводи в евро и между български банки. Това са мошенници!Трябва да се спре този рекет!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България с най-високите банкови такси за евро=защото има най-висок дял на лошо раздадени, невъзвращаеми кредити, и трябва да ги избие отнякъде.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си дадохте държавата на мутри, това следва.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато и да биете алчните български банкери все ще е късно. Българските банки се самоиздържат от таксите и комисионните а не от кредитирането както е по нормалните държави. Затова у нас с всяко покачване на заплатите в банките е последвано от вдигане на таксите и комисионните на банковите услуги. Затова и българите пощуряха по криптовалутити защото там всеки си е банкер на себе си а таксите ако изобщо ги има са жълти стотинки.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А лихвите дето плащахме по 10 процента и нагоре доскоро, а и сега пак са по- високи от на запад... Това, че ни режат от еврозоната и шенген ни прави неконкурентни и никакви помощи не могат да го компенсират.
8
0
 
17
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
Само пълен контрол може да ни спаси от офисиалните бандити.РС... ама външен контролИначе....рекет и пак рекет
7
0
 
25
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименНе си само ти така.Всичките ни пари отиват за студентката в чужбина,но така е правилно!За какво да си пазя къщата,след като след 10г в нея ще живеят ци*ани,така или иначе!?Поне децата да се спасят!В провинцията е направо ад!
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те и заемите са най-скъпите в Европа ама нали спазваме финансова дисциплина и сме първенци в Европа по този показател там никой не прави забележка!
5
1
 
25
 
! Отговори
ФИНТРО преди 6 години
Най-експлоататорските банки са българските. Фърст банк централен офис на Самболийски всички служителки изглеждат като чалгарки и така се държат. А охраната поведение на мутри. Тук в Белгия няма охрана, благодарят ми като ги посетя. Банкирането е онлайн. В България не дават устройства за банкиране, защото ще спрат да лапат такса обслужване при превод. Глобиха ме катаджиите за неправилно престрояване 20 лева. В банката си взеха 4 лева за превод. В Белгия 50 евро глоба с онлайн банкиране без такса.