Стилян Гроздев със сребро на европейското по щанги

Даниела Пандова пък грабна бронза при най-леките
28 мар 2018 08:40, Елка Василева
3
Стилян Гроздев със сребро на европейското по щанги
Снимка: архив, Reuters

България спечели втори медал в двубоя и нови 4 отличия в отделните упражнения на продължаващото в Букурещ Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

В категория 62 кг 18-годишният Стилян Гроздев стигна до среброто със 293 кг в крайното класиране, а Владимир Урумов остана четвърти с 282 кг.

Още в изхвърлянето българите спечелиха два медала, като Стилян Гроздев бе безапелационен и грабна златото с три перфектни опита и крайните 135 кг. Владимир Урумов не успя в стартовите 125, но след това премина с успех през 127 и 130 кг, което бе достатъчно за бронз в упражнението. В изтласкването Стилян водеше до последните опити, в които не успя да отговори на силната финална атака на шампиона Шота Мишвелидзе от Грузия, събрал двубой 299 кг. Трети в крайното класиране е румънецът Йонут Илие с един кг повече от Владо Урумов.

Стилян е една от младите надежди на български щанги. Той е само на 18 години, рожба на русенската школа с треньори Радослав и Кристина Атанасови. Гроздев е европейски шампион за юноши от Полша при 17-годишните и златен медалист от Израел при 20-годишните юноши. Миналата година взе бронз в изтласкването от Европейското за мъже в Сплит, а преди три години бе трети при 20-годишните в Клайпеда (Лит).
Владимир Урумов е бронзов медалист в същата категория от Европейското първенство за мъже преди две години във Форде (Норвегия). Той тренира във Варни при Живко Томов.

Това е втори медал в двубоите за България на Европейското в Румъния след като вчера Даниела Пандова грабна бронза при най-леките със 165 кг.

Общо в отделните упражнения вече имаме 6 отличия - златен, два сребърни и три бронзови медала.

Днес на Европейското в Букурещ България има само един представител. Диян Минчев ще се състезава в кат. 69 кг от 20.36 ч. българско време.

Бронзовата Даниела Пандова и сребърният Стилян Гроздев се завръщат в България днес, 28 март, с полет от Букурещ, кацането е насрочено за 19.15 ч. на Терминал 2 на Аерогара София.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Тодо преди 6 години
Гроздев е голям талант,само на 18 години,предстой му голямо бъдеще!Руснаци и украйнци няма защото са наказани за 1 година
2
1
 
2
 
! Отговори
Винету Келешев преди 6 години
Страхотно, допреди 15 години се борехме с най- добрите и ги побеждавахме - руснаци, турци, сега се надпреварваме със слабаците румънци. Най- великия треньор за всички времена си умря оплют и омерзен, но не предаде България и лоша дума не каза. Помните ли как умря и Капитан Петко Войвода, по същия начин като Абаджията. "Не сме народ! Не сме народ а ***, пак ще кажа и с туй ще да завърша!"
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на момчетата ! Особено на младежа бори се докрай, но наистина му дойде много - самият грузинец остана изненадан от постижението си.