За първи път! Ким Чен Ун на посещение в чужбина

Севернокорейският лидер е бил в Пекин от 25 до 28 март
28 мар 2018 07:20, Елка Василева
11
 За първи път! Ким Чен Ун на посещение в чужбина
Ким Чен Ун и Си Цзинпин. Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се е срещнал с китайския президент Си Цзинпин в Пекин на неофициално посещение, продължило от 25 до 28 март, съобщи днес китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от ДПА и Франс прес.

Посещението на Ким Чен Ун е станало по молба на Си Цзинпин, уточни Синхуа, цитирана от Асошиейтед прес.

Ким е потвърдил, че е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп след месеци на разменени заплахи между Пхенян и Вашингтон заради ядрената програма на КНДР.

"Нашата постоянна позиция е да сме ангажирани с постигането на безядрен Корейски полуостров съобразно с волята на покойния президент Ким Ир Сен и покойния генерален секретар Ким Чен Ир", двамата предшественици на Ким Чен Ун, съответно негови дядо и баща. Китайската държавна телевизия излъчи кадри от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни.

Визитата на Ким бе разкрита още в понеделник от японски медии, които съобщиха, че високопоставен севернокорейски представител е пристигнал с влак в Пекин, но без да заявят със сигурност, че става дума за Ким Чен Ун.

Китайските медии досега не потвърждаваха визитата, очевидно изчаквайки Ким да се върне в страната си, отбелязва АФП.

"Нямаше никакво съмнение, че първата ми визита в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой тържествен дълг. Водих плодотворни разговори с президента Си Цзинпин за развитието на отношенията между двете ни партии и двете ни страни, вътрешното положение в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси", заяви Ким на банкет в негова чест в Дома на народите в Пекин, на който присъстваха и съпругите на лидера на КНДР И Сол Джу и на китайския президент Пън Лиюан.

Това бе първото известно посещение в чужбина на Ким Чен Ун, откакто той стана лидер на КНДР през 2011 г. и първата му среща със Си Цзинпин.

Според анализатори посещението му е било подготовка за планираните срещи на върха с Южна Корея през април и със САЩ през май, отбелязва ДПА.

Северна Корея има готовност за диалог със САЩ и да участва в среща на върха на двете страни, заяви Ким.

Премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров може да се постигне, "ако Южна Корея и САЩ отговорят на нашите усилия с добра воля и създадат атмосфера на мир и стабилност, като същевременно предприемат мерки за постигането на мир", каза лидерът на КНДР.

Китай оценява "значителните усилия", които прави Северна Корея, заяви Си Цзинпин.

Напрежението на Корейския полуостров "бързо се изостря", каза Ким, който е преценил, че "трябва да информира лично Си за ситуацията в дух на другарство и морална отговорност".

По време на визитата си Ким Чен Ун е поканил Си Цзинпин да посети Северна Корея, а китайският президент е приел поканата, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
След санкциите на Тръмп против китайската стомана нещата се запичат Да, май китайските другари ще дадат зелена светлина на Ким Страшни да набие канчето на изкуфелият дядка с рижия мокет.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега китай ще даде малко нови военни технологии на Ким и ще го подсили финансово да е готов за унищожението на "империята на злото" САЩ. Сигурен съм, че скоро и Путин ще се срещне с Ким да му даде една или две хипер звукови ракети да си има.
7
0
 
6
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Човека иска да бяга...Ега ти протърканата опорна точка!30 годин щатските агенти-*** една си знаят, едно си баят.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че това чужбина ли е? Глей ги 2-та - като братчета са. Близнаци почти.
5
3
 
0
 
! Отговори
batmario преди 6 години
Човека иска да бяга....
4
0
 
3
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
Какво аджеба означава "неофициално посещение" и какви са разликите от официалното посещение?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГогатаСпоред приоритета. На келнера-слуга приоритет е джобът и келепирът.
2
4
 
34
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Хахаха, Ким се среща със Син Цзипин, ще се срещне с Тръмп, уж изолираната КНДР световен център на внимание. А наш Боко разнася шербети на пилафчията.
1
2
 
23
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Няма как Китай да се откаже от С.Корея,след като е монополист там!Евтини суровини,а може би и работна ръка-далаверата си върви!А Америка да го ****,времето и изтича.