Австрия готова да посредничи между Москва и Лондон

Виена не е изгонила руски дипломати, защото е седалище на ОССЕ
Обновена: 29 мар 2018 08:42 | 29 мар 2018 08:40, Елка Василева
8
Австрия готова да посредничи между Москва и Лондон
Карин Кнайсъл. Снимка: архив, Reuters

Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал, каза министърката на външните работи на страната Карин Кнайсъл, цитирана от ТАСС.

"Ние сме открити за всички и ако ни помолят за посреднически усилия (между Русия и Великобритания), то с удоволствие сме готови за това, каза тя по австрийския телевизионен канал О Ер Еф 2. - Посредникът никога не натрапва своите услуги, а за това го търсят отстрани."

Още по темата

Кнайсъл отбеляза, че Австрия е "контактно лице за всички участници". "Канцлерът Себастиан Курц ще отиде в Лондон на 30 юни и ще се срещне с премиерката Тереза Мей. Ето една от възможностите да се поддържат канали за диалог на високо равнище", добави тя.

Външната министърка посочи също, че "през 1995 г. Австрия влезе в ЕС като държава с неутрален статут". "За нас е важно да провеждаме такава дипломация, която позволява да се поддържа диалог", подчерта тя.

Обяснявайки защо Австрия не е изгонила руски дипломати в отговор на призива на Великобритания след отравянето там на бившия руски агент Сергей Скрипал, Кнайсъл каза, че Виена е седалище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Ограничаването на дипломатическото присъствие на Русия в Австрия ще направи съвсем невъзможен диалога на терена на ОССЕ, който е един от главните пунктове за обсъждане на въпросите между Изтока и Запада, каза тя.

При това Кнайсъл напомни, че Австрия от самото начало е изразила солидарност с Великобритания и е подкрепила решението на ЕС да отзове посланика си от Русия.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е най-важният търговски партньор на Австрия. Имат отличен пазар в Русия - модерни металообработващи центрове с ЦПУ и даже оръжие. Glock ще превъоръжи цялата руска полиция с пистолет по руска поръчка - размери, боеприпаси. Получават от Русия горива, газ, суровини, храни. В момента мнозина учат руски. Абе, империите са си империи, макар и бивши, имат самочувствие! Вижте и Турция, а даже и келявия британски лъв!
6
0
 
1
 
! Отговори
До Стефанов преди 6 години
Ако искаш, и за симпатии.
5
7
 
8
 
! Отговори
Вербовчик преди 6 години
А също така Австрия е "седалище" на червените пари от цяла Източна Европа, откраднати в началото на прехода от народите.Но това ни най-малко не притеснява австрийците.Парите не пахнет, нали така?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите не миришат- стара "австрийска" поговорка
3
2
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Анонимен 1 За какво бъдеще говориш? Не те разбирам. Ако не става дума за симпатии на лична основа...
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премълчавате, че Австрия каза още, че Лондон упражнява натиск върху страните, за да изгонят руски дипломати.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето на ЕС са Австрия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Румъния и отчасти Гърция, Италия, Испания и Португалия. Отсега е добре да се асоциираме с политиката и нагласата на народите в тези държави по всевъзможни начини. От другата страна на Алпите няма воля за решаване на проблеми, а само празнодумство и лицемерие.