Чичко Google знае повече за вас отколкото майка ви

Голяма част от "джаджи"-те имат калпава система за сигурност
Обновена: 29 мар 2018 07:19 | 29 мар 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
30
Чичко Google знае повече за вас отколкото майка ви
Снимка: архив Reuters

В мрежата вече никой не остава анонимен, колкото и да му се иска. Днес между думите "интернет" и "подслушване" спокойно може да бъде сложен знак за равенство. Големите технологични компании не само знаят всичко за теб, но са наясно и с това какво притежаваш и могат спокойно да се намесват и дори да влияят върху политическите ти възгледи. Интернет отдавна не е забавно място, в което хората споделят смешни картинки. Мрежата се съсредоточи основно върху продажбата на лични данни, пише "Гардиън".

Само преди седмица избухна огромният Facebook скандал и провалът на социалната мрежа да опази личните данни на милиони потребители. Това предизвика вълна от недоволство и стартира движението #DeleteFacebook (#ИзтрийФейсбук). Настанаха тъмни дни за Марк Зукърбърг. Някои дори изтеглиха всички свои данни от социалната мрежа, преди да потънат вдън земя. Доста от потребителите останаха шокирани от огромния размер информация,  който интернет "чудовището" събира за тях – данни за всички ваши обаждания и съобщения, например. И то с години.

С избухването на Facebook скандала вече стана ясно, че не можем просто да продължим да кликаме безразборно, ако ценим личното си пространство и собствената си сигурност. Дори ако ценим свободния си избор. Как да се предпазим в необятното интернет пространство и на какво се "съгласяваме", когато сърфираме?
 
Свалете цялата информация, която Google притежава за вас

Може и вече да сте изтеглили данните си от Facebook (това дори се превърна в мода за последните няколко дни). Какво държи обаче и "Чичо Гугъл" за вас на виртуалното си бюро? Отидете на Google’s "Takeout" tool и свалете данните от приложенията на най-голямата търсачка, които най-вероятно използвате – Gmail, Карти, Диск. Ще получите огромно количество файлове, които съдържат информация за вас – история на търсенията, всички видеа, които някога сте гледали в YouTube. С една дума: всичко. Дори какви места сте посещавали. Когато видите колко много неща знае за вас големия стар Чичо Гугъл, може би ще искате да я изтриете. Този път завинаги.

Пазете се от умните "джаджи"

Днес всички измислят какви ли не смарт технологии и версии на каквото и да е – умен телевизор, умен хладилник, умен тостер...Тук е моментът да споменем добрата стара поговорка: "Една патка мислила, мислила...и умряла". Извод: много акъл не е на добре. По-голямата част от тези "джаджи" са не просто ненужни и скъпи, но и притежават сравнително "калпава" система за сигурност. През 2016 година, например, хакери създадоха "зомби армия" от умни електроуреди в опит да саботират някои от най-големите сайтове като Нетфликс, Фейсбук и Спотифай. Ако си мислите, че зомби апокалипсисът никога няма да се случи...може би грешите. Затова следващият път помислете добре, преди да си купите умна технология. В живота има достатъчно неща, за които да се тревожим. Не е нужно да мислите и за това дали тостерът ни крои военен преврат вкъщи.

Подсигурете стария си имейл адрес и подсилете паролата си

Ако имате електронна поща, която вече не използвате, значи по-добре я изтрийте. Този неизползваем профил е като златна мина за лични данни, която чака с отворени обятия някой да я хакне.

Пароли от сорта "1234" не вършат работа. И това не е изненада за никого. Уверете се, че паролата ви е достатъчно дълга и сложна. Помислете за цяло изречение, а не просто за няколко цифри. Това би отнело на компютърна програма билиони години да я разбие.

Личното пространство трябва да се брани дори и да нямате какво толкова да криете. Както започва да става ясно, цялото това наблюдение оказва огромно влияние върху нас и собствения ни избор – нещата, които купуваме, идеите, които подкрепяме. Да сме по-внимателни към своето онлайн поведение, оказва се, не само е важно за опазването на собствените ни лични данни. Важно е за съхраняването ни като личности.

И накрая, поздравете шпионина от ЦРУ. Дори хората, които работят в разузнавателните служби, имат нужда от социален контакт понякога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудо голямо
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тук е моментът да споменем добрата стара поговорка: "Една *** мислила, мислила...и умряла""Това е ... Не мога дори ... АААА !!!!!! Получих аневризъм, от чистата тъп0тия на този "пост" ,....
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми това ми го казва 14 годишният ми син ,от минимо 5 години .И не само знае всичко за нас но и има отговор на всичките ни въпроси.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И накрая, поздравете шпионина от ЦРУ. Дори хората, които работят в разузнавателните служби, имат нужда от социален контакт понякога.";))))))))))))))
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знае таратанци!!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
Спас преди 6 години
Нормално - майка почина преди 23 години.
12
2
 
2
 
! Отговори
Иллко преди 6 години
Ако нямаше начин за анонимност нямаше да има тъмнота мрежа
11
2
 
12
 
! Отговори
www преди 6 години
Не мога да го кажа по-добре: "Личното пространство трябва да се брани дори и да нямате какво толкова да криете."
10
9
 
2
 
! Отговори
Пухчо преди 6 години
Бла бла бла, разбираш ли...
9
4
 
7
 
! Отговори
Ами така преди 6 години
До АнонименЗащото създателите му са чичковци, не са лели! :D
8
5
 
5
 
! Отговори
аЗ преди 6 години
Усетих, че ме боли .... врата. Дано ми мине скоро.
7
4
 
49
 
! Отговори
Злобаря преди 6 години
Значи знаят кое порно най - често гледам :)))))))))))
6
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ползвам Тугъл само в краен случай. По данни от немската и канадската преса търсачката крие информация и на първо място винаги слага американски източници на информация. Ползвам руската търсачка Яндекс. Много е по-добра, особено що се касае до търсене думи на кирилица. Китайската търсачка е слаба.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що пък трябва "чичко" да е?
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знае - според американската логика. Ако някой знае, че имам баща и майка, какво следва от това?Американската логика използва принципа на честотата. Който е най-лесно да бъде манипулиран. Значимостта идва от изключенията. И Фройд набляга на лапсуси, и при изследвания на езиците се следят изключенията, а и най-очевадния пример - държавите не се ръководят от масовката, от най-широките слоеве на населението.
3
19
 
16
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
"които съдържат информация за вас история на търсенията, всички видеа, които някога сте гледали в YouTube" Това е така, ако не сте забранили на Google да следи и пази историята Ви. Но като забраните - няма какво да помни "чичко Гугъл"Същото се отнася и за всички "умни" джаджи и/или сайтове
2
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не просто нямам фейсбук, просто никога не съм си създавал профил. Нямам такъв и в Гугъл, нямам каквито и да е в социалните мрежи, повечето неща ги търся през прокси сървър, а "умните джаджи" за които говорите са ми непознати, никога не съм си активирал нета на телефона, освен, че е на близо 10 години и го ползвам само за да звъня.
1
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
-How do you do?- All right?Превод:- Как го правиш.-Винаги на дясно.От Гугъл знаят на къде ми е закривен ли?