И победителят в новата Студена война между Русия и Запада е... Китай!

Уместни ли са страховете от трета световна касапница? И да, и не
29 мар 2018 22:00, Елка Василева
330
И победителят в новата Студена война между Русия и Запада е... Китай!
Снимка: архив, Reuters

Новата Студена война между Запада и Русия има черти, невиждани преди, но като цяло наподобява първата, която светът преживя от 1946 до 1991 г. Лондон стана инициатор на поредния етап от нейната ескалация - вече над 25 страни заявиха, че експулсират руски дипломати. Русия създава свръхмощни оръжия; в отговор Америка се кани отново да милитаризира космоса. Дипломатическият конфликт между Москва и Запада в близко време изглежда само ще се засилва. Официален Вашингтон вече предупреди московските си колеги, че след прогонването на руски дипломати САЩ няма да търпят ответни действия от страна на Русия, пише Александър Шарковски, в. "Независимая газета".

Студена война личи буквално във всичко. И военните далеч невинаги са в авангарда на конфронтацията. И тук обаче нещата не са еднозначни. С цел уреждане на спорни ситуации в Сирия, например, е прокарана директна връзка между военните ведомства на САЩ и на Русия, има и контакти на най-високо равнище, включително между ръководителите на руския Генщаб и на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

Тук ще добавим, че в Америка исторически се е наложило генералите често да играят роля на шоумени. Такъв бе и генерал Джон Хайтън, председател на стратегическото командване на въоръжените сили, когато говори за пореден път пред Сената на САЩ. Словото му изобилстваше от плашещи признания и изненадващи изводи. Той провъзгласи, че Вашингтон не притежава средства за защита, способни да се справят с новите модели оръжия, създадени в Русия и Китай, и единствена контрамярка може да е глобална ядрена война.

Хайтън заяви по-специално следното: "И Русия, и Китай агресивно внедряват хиперзвукови разработки, бележейки успехи в съответните програми. Ние проследихме как ги тестват. В САЩ хиперзвуковите оръжия или са във фаза на концепция, или в етап на изпитания. Единственото, с което Вашингтон може да излезе насреща, е удар за отмъщение с нашата ядрена триада".

Развълнувал сенаторите, той понечи да ги успокои с думите: "Впрочем те (руснаците, бел. на изданието) не знаят къде се намират нашите подводници, които могат да унищожат страната им, ако тръгнем по този път". Последва предложение САЩ да насочат усилия към базирани в космоса средства за предупреждаване при изстрелвания и ликвидиране на балистични ракети и свръхзвукови летателни апарати.

Според мнозина западни анализатори отправна точка към новата фаза на напрежение са били думите на руския президент Владимир Путин: "Никой няма такива оръжия като тези на Русия, а щом се появят, нашите момчета ще измислят нещо ново". Едва тогава Съединените щати заявиха, че има с какво да отвърнат на Москва. После чухме основната тежка дума от президента на САЩ Доналд Тръмп: "Ние създаваме Космически сили, това е нещо грандиозно". Светът изглежда пак се връща в изходна позиция, към една отново пришпорена оръжейна надпревара.

Поражда се усещане за дежавю. Западните медии пак забълваха материали за коварството на руснаците, а руските не им остават длъжни. Експерти от едната и от другата страна изобличават слабостта на противника и своето всестранно надмощие; политици и официални лица ораторстват в същия дух. Западът и Москва са затънали в порой от взаимни обвинения. Нима са забравени думите "диалог", "справедливост", "сдържаност"?

Нещо подобно се е случило през миналия век, преди да започне Втората световна война. С тази разлика, че тогава на планетата не е имало оръжия с разрушителна сила, способна да унищожи всичко живо на Земята, и че днес не Съветският съюз, а самотна, икономически слаба Русия е изправена срещу коалицията на развитите страни. Западът ликува, прославяйки своето единство, а Москва, настръхнала със своите супероръжия, е притисната в ъгъла.

На този фон все по-силно се откроява ролята на третия участник в новата студена война. Кой може да оспори факта, че Китай е ядрена и космическа свръхсила? Нещо повече, изпреварил е вече САЩ по икономическо развитие, създал е изключително мощни въоръжени сили и наред с Русия притежава хиперзвукови оръжия. За разлика от Москва Пекин се изхитря да не настъпва Вашингтон по мазолите открито, не нахлува явно в зоните на американските интереси, а същевременно планомерно разпространява влиянието си в цял свят. То е доминиращо и в Азия, и в Африка, и в Южна Америка.

С противопоставянето си на Запада Русия общо взето налива вода в китайската воденица, но няма как да разчита на съюзнически отношения с тази страна. В крайна сметка Поднебесната империя защитава само собствения си интерес, както открито заяви Си Цзинпин в доклада си пред 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия. Нещата вървят към "велико възраждане на китайската нация". Пекин впрочем заявява, че във военен (стратегически) план САЩ буквално са обкръжили Китай, който въпреки вражеските интриги уверено се движи към световна хегемония, а китайската армия е най-силната в света.

Основен фактор, възпиращ преминаването на новата Студена война в гореща фаза, остават стратегическите ядрени сили на водещите световни икономики - на Китай, САЩ и мизерстващата, но горда и войнствена Русия. А Вашингтон трябва да се съобразява и с географската близост между Руската федерация и Китайската народна република. Пекин явно ще е недоволен, дръзне ли Америка да нанесе масиран изпреварващ ядрен удар по Русия.

Уместни ли са страховете от трета световна касапница? И да, и не. В САЩ на генералите е позволено да говорят, но решенията се вземат от политиците - тях пък никой не би заподозрял в склонност към самоубийство. Москва е способна да нанесе първи удар, но икономически не би издържала голяма война, а Пекин и без такава спокойно завоюва света. Ходът на събитията обаче може да бъде коригиран от негово величество случая. 

/БТА/
 


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
1
 
1
 
! Отговори
до 281 преди 11 месеца
От чисто любопитство да питам колко е минималната заплата в Китай,

По висока е от тази на България но е по ниска значително от тази на САЩ.
Обаче минималната заплата е достатъчна спокойно да е изхранват и живеят(Жилищата като квадратура са много малки, Няма нищо общо с нашите ) но предимно със китайски стоки, ако искаш нещо произведено от САЩ примерно апъл телефон не става ако си на минимална заплата.Имаи предвид че там няма пенсия и младите издържат възрастните.
285
2
 
1
 
! Отговори
Wind преди 11 месеца
Някакъв отдолу пише, колко силна била икономиката на Русия. Русия има само два стълба на икономиката си - износ на петрол/газ и продажба на всевъзможни оръжия. Точно това е слабостта й. Ако няма кой да ти купи петрола/газа и иконимиката ти се свие за една нощ с половина, освен да избиеш целия свят с атомните си бомби, друг избор нямаш. Или след няколко месеца си капитулирал. Русия е много силна военна държава, но във всички останали направления е половин век назад.
284
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ИСКА И СЕ НА ЕЛЧЕТО И ОСТАНАЛАТА ДЖЕНДЪР ШАЙКА ДЕТО СА НА ЗАПЛАТКА КЪМ АМЕРИКА(ЗА) БЪЛГАРИЯ РУСИЯ ДА Е (МИЗЕРСТВАЩА),АМА НЕ Е ...ИСКА ИМ СЕ НА АВТОРКАТА И ПОДОБНИТЕ И ПРИ КОНФЛИКТ МЕЖДУ РУСИЯ И ЗАПАДА КИТАЙ ДА (НЕ) СЕ НАМЕСВАЛ,АМА ЧАЙНА ЩЕ СЕ НАМЕСИ И ОЩЕ КАК ,ЗАЩОТО И ЗА ДЕЦАТА,А КАМО ЛИ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ В ПЕКИН ИМ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО,ЧЕ Я СА УСПЕЛИ САЩ, И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ ДА СЛОМЯТ РУСИЯ И ВЕДНАГА КИТАЙ Е НАРЕД,ЗАТОВА ПРИ ВОЙНА СЪЮЗА М/У КИТАЙ И РУСИЯ Е НЕИЗБЕЖЕН ,А ЗАД КИТАЙ И РУСИЯ Е 2/3 ОТ СВЕТА
283
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ф.С.В.

Абсолютно си прав/а/. Браво!
282
4
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 11 месеца
До Анонимен Не 130 млн., а --- 147 млн. е населението ! Май си замръзнал на едно число?!
281
3
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 11 месеца
До Анонимен-41: 1.Вагнеровците не са руска армия! 2.САЩ са си пазили кладенците! 3.Руснаците са имали 240 вагнеровци, 10 танка и 2 батареи с минохвъргачки ! Толкова! А срещу тях освен сухопътните /7 пъти повече/ , Много РСЗО, Птурсове, 130 танка, 4 бр. Ф-22 и 8 Апачи ... ! Така, че няма място за сравнение !
280
3
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 11 месеца
До Анонимен-37: Елементарно: Китай продава на целия останал свят стоките си, а САЩ ще останат без тези стоки! И народът ще тръгне на революция, щом им падне стандартът !
279
4
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 11 месеца
До Анонимен-26: Китай произвежда 4.5 ПЪТИ повече от САЩ ! Данни от 2015г.
278
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От чисто любопитство да питам колко е минималната заплата в Китай, който превзе СВЕТА, колко % от жителите на Китай работят на минимална заплата, има ли там жителство и колко време можеш да пребиваваш в район на който не си жител, техните милионери как са постигнали това с какво са превилигировани, ТЕХНИТЕ милионери комунисти ли са И ТЕ ЛИ СА КАТО НАШИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ СОЦИАЛИСТИ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА.
277
6
 
3
 
! Отговори
Михали преди 11 месеца
Само за епилиог. Има едни науки,които се казват Евристика , Прогностика и Фотурулогия. И,ако един ужас все още не тропа на вратата ни, времето бързо тече и той идва,ако не за нашите деца и внуци,то за следващите поколения. Има един епизод от една от срещите м/у Обама и Путин - Обама казал: "Нашите страни трябва да поддържат сътрудничество. и след 30г. САЩ ще продават технологии на Русия". А Путин отговорил;"Може би,но като дойде това време, ние сигурно ще ви продаваме вода за пиене"
276
5
 
31
 
! Отговори
Михали преди 11 месеца
..Русия. Най-големият в момента износител на петрол. На трето място по залежи на въглища ,на първо по дървесина ,на първо по сладка вода,само в Байкал е 1/4 от всичката сладка вода в света. От миналата година е най-големият износител на пшеница. Залежи на злато и диаманти, нови находища в Арктика ,космически технологии, стомана и алуминий и накрая, имате ли си представа какви технологии трябва да си развил за да правиш такава високотехнологична военна техника. Кви чайници сънувате, не ви знам.
275
6
 
22
 
! Отговори
Михали преди 11 месеца
Чета и не мога да се начудя защо има толкова плиткоумие и злоба. Руснаците не произвеждали прахосмукачки и айфони и за това били зле,тъжно е като мислене. Не ви ли идва на акъла ,че руснаците развиват тактическа икономика и дори и в момента не са чак толкова зле,колкото им се иска на някои. Не ви ли идва на акъла в дългосрочен план, че всичко един ден ще им го носят на крака и ще им се молят да го купуват. Защо не гледате истинските факти за да прозрете какво прави и ще прави все повече занапред
274
18
 
2
 
! Отговори
Striker преди 11 месеца
Мужикистан, една от последните крепости на империята на злото Сесере. Време е за разпад и нови граници. Камчатка и Манджурия на Америка, Сибир за Китай и т.н. Въпрос на време е да се измисли качествено противодействие на ядрените ракети и кремлинското жуже е до там.
273
1
 
5
 
! Отговори
+-+-+- преди 11 месеца
'Надувайте момчета, да стане на парчета"
272
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-важното е че китайците не са пияници.
271
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 299 Русия изостава с най-важния ресурс;човешкия!
Китайският народ е най-многоброен и психически по-колективен,като стадо са ,водено от национал-комунисти.
Китайската армия е най-образованата ,от 2,200млн. висшисти са 40%,като до 5-6години ще са над50%.Подбора е жесток,в армията служат най-високите и здрави и образовани младежи!Ресурсите Китай ще си набави от Сибир,който Русия ,ще им отстъпи по време на,,демократичната"революция подклаждана от Запада.След това Китай ще удари САЩ!
270
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснаците са супер сила само по телевизиите купени на руската пропаганда.
269
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Идеята, е че това ще е война на ресурси и в тази война Русия и САЩ са доста по-подготвени от Китай, просто защото Русия разполага с много природни ресурси, а САЩ в момента си пази техните ресурси, като експлоатира външни находища в близкия изток и т.н.
Нали знаете, че винаги бързите неща се пропукват в един момент. Китай няма да е изключение, а и на тях им стига да "ударят" ХонгКонг и икономически Китай пропада 10 години назад. Такъв строй са си направили с всичките му предимства и слабости.
268
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тестостероновите идио-ти, на които Земята и парите все не им стигат, да си се бият сами лично, и да оставят на мира нормалните, обикновени хора. На мен не ми пречат нито руснаците, нито американците нито сириците нито арабите, нито никой.
Пречат ми откачените, които са на"копчето" и няма земна сила, която да ми помени мнението.
267
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китай е голям балон, който може да се спука всеки момент. Икономически завладява света, поради факта, че там едни компании биват силно подпомагани от държавата и чрез тези ресурси купуват световни компании. Европейците и американците се полакумиха за голяма печалба и изнесоха много производство в Китай, от което се научиха и китайците на технологии и нови неща, НО това не значи, че ако се изтеглят инвестициите от там няма да се сгромоляса Китайската икономика. Тя е и зависима от въглища и нефт!