В капана на анорексията: За вярващите, че опаковката продава!

Хиляди подценяват състоянието си, смятат минали по този път
30 мар 2018 14:50, Петя Славова
16

9066 гледания   |  Още видео
В капана на анорексията попадат все повече жени и момичета всяка година. Наричат я още "доброволната гладна смърт". Има ли спасение и колко трудно е да поемеш в обратната посока?

Българският представител в конкурса "Мис Свят България" 2017 г. Вероника Стефанова и психологът Полина Василева също са попадали в капана на болестта, но са успели да намерят обратния път и да се преборят с анорексията. Днес и двете със своите професии са посветени на каузата да помагат и вдъхват кураж на хилядите болни от анорексия у нас.

"Аз боледувах преди 10 години, когато бях на 16. Имах много натоварена програма, попаднах в депресия, която отключи анорексията. Коментари за моето тегло не е имало, просто стана подсъзнателно. Чувстваш умора и си казваш, че трябва да промениш нещо в себе си", сподели в "България сутрин" Стефанова.

Тя уточни, че е била висока 1,74 м и е тежала едва 36 кг. "Събудих се една сутрин и не можех да стана от леглото. След като все пак успях, припаднах в коридора. Правиш усилия да се възстановиш, но организмът ти не приема храна. Случва се на моменти пак да си мисля за теглото си при проблеми, но се разсейвам от тези мисли", добави моделката.

Психологът Полина Васева е категорична, че доста често момичетата биват подтиквани да слабеят заради коментари за теглото им в тийнеджърска възраст.

"При мен болестта дойде преди 17 години и продължи доста дълго - 7 години. Започна с булимия, след това имаше коментари за теглото ми, а след това дойде анорексията. Стигнах 30 кг, но осъзнах и се изправих на крака. Младите момичета смятат, че опаковката продава", твърди Васева пред  Bulgaria ON AIR.

Тя мисли, че болестта е лечима, но родителите и близките трябва да бъдат много внимателни и да не се подценява състоянието, защото процентът смъртни случаи в световен мащаб е много голям.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадни мъже! Как не ги е срам да харесват елегантни красиви жени! Трябва да си падат по плондери с размазани лица! Ако може и да са неумни като феминистки, още по- добре!
15
2
 
5
 
! Отговори
Мъжете са виновни! преди 1 година
До Кик
Мъжете са виновни с техните 27272677272 КРИТЕРИИ ЗА СЛАБОСТ !!!!! и Медиите :)
14
1
 
17
 
! Отговори
зоолог преди 1 година
В природата мъжките индивиди са по-склонни към рисково, често самоубийствено поведение. Човеците като част от фауната не правим изключение. Много неумни младежи се зобят с изкуствен тестостерон /незнайно защо наричан хранителни добавки/ за да постигнат хипертрофия на вторични полови белези.В резултат се бъгва ендокрината система - импотентност, психически отклонения и нерядко преждевременна смър. Но, за тези проблеми на мъжките индивиди не се говори. Авно не са необходими на стадото.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е психологически проблем. Повечето момичета са напълно наясно, че няма да се харесат на мъжете, ако приличат на тапициран скелет. Но жените са странни и понякога разсъждават не като обикновените хора. Така някои от тях просто в един момент не успяват да направят разликата между нормалното и болестното.
12
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ем че как. Естествено мъжете са виновни че някоя е триста литра бидон, или пък 20 кила с мокри гащи. Кой друг да е. И за много други работи са виновни тия гадини.
11
16
 
25
 
! Отговори
КРАСИВА преди 1 година
То като се огледаш, само бедни, космати миризливи, късокраки и тъпи мъже наоколо. Наистина нямам обяснение защо българските момичета се подлагат на това.
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично не познавам мъж, който да се възбужда от ходещ скелет. Напротив отвратително и отблъскващо е. На тези момичета трябва да се обяснява, че шансът да се харесат на противоположния пол намалява значително, когато приличат на оная с косата.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1
Защото жените имат нулеви претенции към тях. 88565
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо - Опаковката продава.

Но не и скелетите. И не, мъжете не са виновни. Колко мъже харесват пънове ?
7
12
 
18
 
! Отговори
Кик преди 1 година
А не са ли виновни до голяма степен мъжете с техните претенции към жените? Друг е въпросът , че момичетата наивно се стремят да им угодят.
6
2
 
18
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
До Анонимен 1

Щото умници като вас, дето кой ви знае иначе как изглеждате, се подиграват, ако някоя има малко повече кг.
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И булимията и анорексията е "болест" на патиците.
4
1
 
33
 
! Отговори
зоолог преди 1 година
В природата женските индивиди имат много по-силно изразен стаден инстинкт. Човецете, като част от фауната не правим изключение. При положение, че по медиите постоянно се пропагандира, че успешни са единствено жените, безплътни, с гротестни пластични корекции, нормално е много неумни момичета да тръгват по пътя на привеждането си в чудовищен вид и за съжаление нерядко към собствената си гибел.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес.бг, чудесно е, че давате платформа на тази важна тема, касаеща физическото и психическо състояние на човека.

Важно е обаче да се говори повече и за противоположното на Анорексията - Бигорексията. Най-често се среща при младите мъже/момчета и също може да застраши здравето и живота.

Моля, направете статия и/или интервю с психолози, лекари, потърпевши, които да са пример на други с този проблем. :)
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасна болест, ходи по овците. Може да се стигне до евтаназия на болните животни.
1
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък един муж няма анорексик. Кокоши парк.