Ватикана обясни: Папата не е казвал, че няма ад!

Твърдящият това италиански журналист беше порицан
30 мар 2018 10:50, Елка Василева
18
Ватикана обясни: Папата не е казвал, че няма ад!
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Ватикана остро порица известен италиански журналист, според когото папа Франциск казал, че адът не съществува, предаде Ройтерс.

Реакцията на Ватикана дойде, след като в. "Република" публикува дълга статия на известния журналист и атеист Еудженио Скалфари, който е на 93 години. Между него и папа Франциск има интелектуално приятелство.

Скалфари неотдавна се срещнал с Франциск и написал дълга статия за тази среща. В края й имало и отговори на въпроси, за които журналистът твърди, че е задавал на папата. От тях излиза, че папата е казал: "Адът не съществува. Онова, което съществува, е изчезването на грешните души".

Предполагаемите думи на папата обиколиха социалните медии. Ватикана обаче каза, че папата не е давал интервю на Скалфари и че цялата статия е "плод на негова възстановка по памет", а не "достоверно предаване на думите на Светия отец".

Още по темата

Скалфари, който е основател на в. "Република", се хвали, че не си води бележки по време на интервютата, нито пък използва диктофон на срещите с лидери. После той прави възстановка по памет на чутото и създава на базата на него дълги статии.

Поне за трети път Ватикана публикува изявления, с които се разграничава от статии на Скалфари за папата. През 2014 г. той например написа, че папата бил отменил греха.

Универсалният катехизис на Католическата църква казва, че "ученията на църквата утвърждават съществуването на ада и на неговата вечност. В тях се говори за вечен огън и за това, че основното наказание в ада е вечното разделение от Бог".

Според статията на Скалфари папата казал за "грешните души", че "тези от тях, които се покаят, получават опрощение от Бог и заемат място в редиците на онези, които го съзерцават, но тези, които не се покаят и не могат да бъдат опростени, изчезват", тъй като "Адът не съществува. Онова, което съществува е изчезването на грешните души".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
666 преди 6 години
И човек създаде Ад и Рай, Бог и Дявол по свой образ и подобие.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има АД - светът в който живеем. И институцията на тоя мамул е изиграла ключова роля в създаването му.
14
1
 
8
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НА СЛЕПИЯ не може да му обясниш какво е Светлина.Който разбрал, разбрал...
13
1
 
3
 
! Отговори
Разум Реален преди 6 години
А някои хора имаме смелостта да се борим с живота сами, да носим отговорност за постъпките си пред собствената си съвест и да не се оправдаваме с приказни сили, които винаги са виновни за собствената ни глупост и лошотия. Папата си дреме в луксозния дворец, а стадото блее и се кланя - "горко вам безмоъчни поклонници, които вървите след черния дим на демоните и жертвате ближните си за собствено успокоение "
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ СВЯТ Е СЪЗДАДЕН ОТ РАЗУМА НА БОГА ЦЕЛИЯ!!!! ГЕНИАЛНО СЪЗДАДЕН ДОРИ СЕМКИТЕ ОТ ПЛОДОВЕТЕ И РАСТЕНИЯТА НЕ СЕ РАЗТВАРЯТ В СТОМАХА ЗА ДА СЕ РАЗНАСЯТ!! А СТОМАХА СМИЛА ПОЧТИ ВСИЧКО ДОРИ СТЪКЛО!БОГ ИМА 100% ДОКАЗАНО А ДАЛИ Е СЪЗДАЛ ЖИВОТ ЗА ДУШИТЕ НИ СЛЕД СМЪРТТА ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ!НО АКО ИМА ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА МНОГО ЛОШО ИМ СЕ ПИШЕ НА МНОГО ХОРА ОСОБЕНО НА ТАКИВА КАТО ЧЕРЕПА БУДА И ОЧИТЕ :D
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калкулатор, виж Верчето каква статия е написала. Да не хвърляте ези-тура кой какво да пише, че другия да го оборва?
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Папата не е казвал, че няма ад, казал е че няма Бог. Е, ако не го е казал, поне си го мисли понякога.
9
5
 
2
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
ами да четем корана с 4-5 жени някои и ,,камикадзе и отиваш в рая,, Бог не лъже Библията е Божие Слово не човешко вярваш в Божието Слово или не вярваш живееш в лъжи заблуди има ад има рай Бог казва а хора ни отдалечават от Бог и самите ни ,,вярвания,, в някакви теории и лъжи
8
5
 
6
 
! Отговори
безквасно тесто преди 6 години
Господна вечеря е безквасният хляб символ на Тялото на Исус Христос и виното Кръвта на Исус Христос което е за всеки който вярва в Бог
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито един простосмъртен какъвто е и папата неможе да каже със 100 % сигурност има ли рай или ад. Това са само предположения които някои интерпретират от прочетеното в билията. Кой се е върнал след като е умрял за да каже има или няма? Някакви изпаднали в клинична смърт бръщолевеха глупости за светлини тунели и тем подобни но те не са умряли на 100 % а са били в кома. Така че на простосмъртните не им е дадено да знаят повече от това което им е определил Бог. Папата е измислен той не е никой!
6
2
 
2
 
! Отговори
,,тайнство,, преди 6 години
,,перестройка в добрия смисъл всред някои червени кардинали,, вярвате ли в Бог ,,католици,, или в дева мария с отричане на Господната вечеря за всички Бог да ви благослови
5
4
 
4
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
отделени от Бог все едно живееш в ада на земята каква сигурност без Бог толкова вярват в Бог ,,святите кардинали и отци,, ,,безбожие=ад,,
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И други нередни неща стават там, но не се коментират....
3
4
 
14
 
! Отговори
АЛОУ ПАПАТА преди 6 години
Кажи за ПЕДОФИЛИТЕ във ВАТИКАНА , а това за рая и ада разказвай на твоите кардинали
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуска се статия, после друга коренно противоположна на първата.....
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адът е тук на земята. Най се усеща там където има западнал войник