Тайната на представата ни за красота – разкрита!

Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице?
Обновена: 1 апр 2018 07:18 | 31 мар 2018 22:35,
13
Тайната на представата ни за красота – разкрита!
Източник: Reuters

Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво всъщност го прави красиво в собствените ни очи? Това са въпроси, ангажирали вниманието на велики поети, художници и любовници с векове, без никой от тях да може да даде категоричен отговор. Днес обаче е много вероятно да разполагаме с такъв и то благодарение на един неподозиран помощник – генното инженерство. 

Екип от Университета в Западна Австралия оповестява, че е разгадал загадката на красотата. Учените считат, че са разкрили механизмите, каращи ни да възприемаме даден човек като красив. И твърдят, че усещането за попадане в плена на нечия красота далеч не се дължи единствено на външните му черти. За добро или лошо, откритието променя и стандартната ни представа за красотата като усещане.
 
Според учените това дали ще възприемаме някого като красавец или красавица, в никакъв случай не е израз на първосигнални и безрезервни естетически усещания. Нещо повече – проучването доказва, че издигането на някого като красив субект в очите ни е в пряка връзка и с неподозирани фактори като положение в обществото, професия, заплата и др. Като връх на новата представа за красота учените представят факта, че хора, които се посочват като красиви, се радват на по-позитивно отношение от страна на обществото и рядко получават сериозни наказания при съдебни процеси.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом казвате! Някои са с африкански гени - харесват обърнати устни, други са със северни - харесват бледи и високи, някои пазят здравото земеделско начало - привлича ги яко, набито, релефно, има и индийски потомци вероятно - сега са на гребена на вълната...Ако Рафаело или Ботичели живееха сега, нямаше да припечелят и за насъщния.В руския език има израз: полнела и хорошела (пълнеела и се разхубавявала)...
6
1
 
7
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Както казваше навремето покойният Радой Ралин - красотата на жената се намира под полата...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво щастие, че не се доближавам до критерия на Гошу за красота!
4
0
 
10
 
! Отговори
С преди 6 години
Красотата , като почти всичко в живота е относително, променливо явление.Гледайки хубава жена , ако си отвори устата с цинизми и нелепости , ще се възприеме по друг начин.И друго - красота се постига и по изкуствен начин. Примери много - пластики, макиаж и пр.За мъжете - важно е да има постоянна работа и да е всеотдаен към семейството.Другото е гарнитура към общото правило.Духовното излъчване е красота.Много може да се разисква по темата.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се знае от памтивека. Мъжете избират по възраст (фертилост) и външност (хубави гени), а жените по благосъстояние т.е по статут, способност за осигуряване на поколението и доминантност. Ако мъжът е и хубав физически е бонус, но не е решаващо за избора на една жена. Както се казва: Дебела и грозна жена в Порше си остава дебела и грозна жена, докато подобен мъж мигом става сладък Мечо. Много жени ще отрекат казаното горе, но си заслужава да се замислят и да се огледат в света наоколо.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледайки лицата от двата пола, които в този сайт са представени за красиви, констатирам, че явно съм инвалид с въпросния участък в мозъка. Голяма част са ми направо противни.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно откакто се помня моделите са се нагласени затова на конкурси не ходя защо ми питаите тези дето ги правят и само по имената им ще разберете