Във възход или в криза е турската икономика при Ердоган?

Турция все по-трудно си намира пари на световните пазари
Обновена: 31 мар 2018 14:34 | 31 мар 2018 14:32, Елка Василева
101
Във възход или в криза е турската икономика при Ердоган?
Снимка: архив, Reuters

Разминаването е пълно: президентът Реджеп Ердоган смята, че турската икономика е във възход, но финансовите експерти са на друго мнение - те говорят за криза. Кой е прав?

И нямат край проблемите на турската лира: от месеци, даже години, турската валута бележи рекордни спадове. При това толкова, че финансовите пазари вече нямат доверие в турската икономика, пише Дойче веле.

Рейтинговите агенции виждат опасност от финансова криза и постоянно понижават бонитета на страната на Ердоган. За най-голямата сред тях - Муудис - държавните облигации на Турция са само хартийки.

А какво прави Ердоган? Той продължава да се държи като султан-автократ. Той игнорира напълно признаците на слабост и повтаря като мантра своята измислена истина: турската икономика била в "апогея си", а рейтинговите агенции бълвали "глупости". Затова Ердоган иска да си създаде собствена рейтингова агенция.

В края на миналата седмица турската лира достигна нов отрицателен рекорд спрямо еврото и долара: един долар се разменяше за над четири лири, а спрямо еврото курсът достигна 4,98 лири. Казано иначе: ако преди 10 години турската лира струваше 50 евроцента, преди 3 години курсът ѝ беше паднал до 35 евроцента, а днес се разменя само за 20 евроцента.

Последното обезценяване от миналата седмица до известна степен обаче не беше чисто турски проблем, защото финансовият свят наблюдаваше загрижено размяната на удари между САЩ и Китай. Страхът от евентуална търговска война отблъсква инвеститорите от рискови инвестиции, към които спада и турската лира.

Това даде основание на анализаторите от Комерцбанк да определят лирата като "горещ картоф". Преди всичко японските инвеститори се освобождават от позициите си в турски лири, твърди валутният експерт от консултанската фирма DNG Фатих Керестечи. Известно е, че много японци влагат парите си не в Япония, а в страни с по-високи лихви. От гледна точка на опасността от евентуална търговска война сега те изтеглят парите си.

Турция е затънала в дългове

Чемил Ертем, който е един от съветниците на Ердоган, гледа на нещата съвършено различно. Той дори се съмнява, че един долар се разменя за повече от 4 турски лири. "Говори се, че курсът е надхвърлил четири лири. Това не е вярно", заяви той за турската телевизия.

Факт е, че инфлацията в Турция е висока и представлява бреме за населението. Освен това страната живее доста над възможностите си и внася значително повече стоки, отколкото изнася. Ситуацията се усложни допълнително, тъй ката намаляха приходите от туризма, а вносът на петрол поскъпна след покачването на цените на световнитe пазари. Към това се прибавя и фактът, че петролните сделки се заплащат в долари. На всичкото отгоре Турция има огромни външни дългове и ако лихвите в САЩ, и не само, се покачат, страната ще бъде застрашена от икономически колапс.

Измисленият свят на Ердоган

Турция все по-трудно си намира пари на световните пазари. В момента това става при лихви от порядъка на 12-13 процента за заеми със срок на погасяване за десетки години. А това показва, че инвеститорите оценяват тези сделки като рискови.

За парите са важни само фактите, финансовите пазари не се интересуват от дипломация. И докато чуждите политици са длъжни да внимават какво и как да говорят с Турция, рейтинговите агенции казват всичко в прав текст. Муудис, например, критикува растящата ерозия на политическите институции, които забавят реформите. Анализаторите на агенцията посочват, че политиката е сложила ръка върху съдилищата и Централната банка, която би трябвало да се бори с високата инфлация, като вдигне лихвите. В измисления свят на Ердоган обаче това е точно обратното: турският президент вярва, че инфлацията може да бъде овладяна чрез намаляване на лихвите.

Парите продължават да текат

Ердоган обаче може да си позволи да мисли така. Защото от Европа продължават да текат пари към Анкара. Съвсем наскоро ЕК одобри отпускането на втори транш от 3 милиарда евро по споразумението за бежанците от 2016. Трите милиарда от първия транш вече са преведени. ЕС изрично подчертава, че тези пари не са предназначени за Турция, а за трите милиона бежанци.

Към това трябва да прибавим и т.нар. "предприсъединителни помощи". За периода от 2007 до 2020 година тази сума възлиза на девет милиарда евро. Затова и Ердоган повтори на срещата във Варна, че държи твърдо на присъединяването на Турция към ЕС. Той обаче не спомена малката сума от около 80 милиона евро, които му предостави ЕС за охрана на границите.

Журналистическо разследване на списание "Шпигел" и други европейски медии установи, че с тези пари, между другото, е била финансирана покупката на бронирани военни машини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво е по евтино, но в Истанбул е достатъчно по скъпо от в София. Горивото е поне 2 пъти отгоре над нашите цени. Определено си беден с 460 евра в Турция
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средна заплата България нето 457 евро,средна в Турция 467 евро.Сега поради обезценката на лирата може и да е по-малкоНастигаме ги като заплати,друг въпрос е,че там цените са по-евтини.
36
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1913, Одрин.Veni, vidi, vici!...И ариведерчи. В чии ръце е сега Истанбул и в чии Едирне?Къде е сега Едирне? В коя българска област се намира? Освен това си побъркал малко годините. 1913 е било голямото българско бягане от Едирне по цялата Тракия
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово пенсиите в Турция са на нива 1400-1600 лири (560-640 лв.), от което там всички пенсионери се оплакват. Те разбира се не знаят колко е пенсият на българските пенсионери, като тук масовата пенсия е 300 лв. В същото време се говори за кризата в Турция. Всички чужди медии само пишат за кризата в Гърция (средна пенсия 1600 лв.) и кризата в Турция. В България имало икономически растеж. Интересен растеж, при който доходите са мизерни и не растат, растат само цените на всичко.Приличаме на РФ.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Galipoly1915.....1913, Одрин.Veni, vidi, vici!
33
7
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
До Анонимен 35Те тука си имат оправдание - *** ги дискриминират. А акоидат у Турция веднага ще се разбере колко са некадърни и мързеливи.
32
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цъфнала и вързала икономика но така наричаните ''български"турци в България висят и плюят по всичко българско. Не отиват при Ердоган да берат плодовете на "прекрасния" живот в Турция.Възхваляват всичко турско но отдалеч на сигурно,че само интереса им клати феса.Разчекнали се между две държави като прости'Утки.
31
7
 
8
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 6 години
..1453.....Veni. Vidi..Vici....
30
6
 
11
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Какъв възход, какви пет пари? Икономиката не случайно се нарича еконимика, а не религиозен фанатизъм. Когато Ердоган направи обмяната на лирите една лира беше към 1,45 лв, сега 1 лв е 2,5 лири и падането се ускорява. С това темпо скоро новата лира ще падне до стойността на старата лира и Едоган пак ще прави обмяна.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е опитите да не спират!!!!
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турците са по гладни и от "нашите" римляни
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле....значи е точно обратното.
26
14
 
21
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Мен лично ТАЗИ държава не ме интересува. Категорично! Не ме интересува религията им, тиранията на шантавия им султан, нито далаверите му. Не ме интересува идеологията им от 12-и век. Не ме интересуват анадолските аборигени с манталитет на башибозук. Не ме интересува т.н. им "икономика". Не купувам категорично турски стоки. Жал ми е за жертвите на произвола на тиранина им. Жал ми е за интелектуалците на Турция. Това са единствените европейци в Турция.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА???
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6tom Doy4eto pi6e razberi go or drugata strana
23
19
 
42
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Ейй таз обективна медия, която цитира само дойче веле! Днесаджии, защо не цитирате и други медии бе джанъм например Ди Велт!?Която скоро се появи с едно заглавие в което гласеше: "Турция стана най-бързо разтящата икономика в Г20 с 7.4% ръст надминавайки Китай, която остана с 6.9%."Днесаджиии монетата има две страни всеки ден с показване само на едната страна никаква обективна медия не сте, а сте се превърнали в един пропаганден канал промивайки мозъци с вашите"обективни" новини...
22
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, Турция, Русия, Турция, Путин, Ердоган, Путин, Ердоган... спрете се вече!Сега ме изтрийте!
21
6
 
15
 
! Отговори
Ricet преди 6 години
Ai, turcite mnogo kriza imat...cok, cok...nemat domati, patladjan, piper, kapusta, morkovi, luk, marul, chessaan, maidanoz, kirviz, kuriandar, sivria....hich peynir, hich boza, hich borek, hich kurkuma....aiiii....sha vkarvat Bulgaristanski balkonski panelen betonen plod-zelenchuk, japonki, strandjanki, vitoshki, kurasani, sofianki, princessi, kadaif, baklava, rozav lakum, kaive, susaam, fasul....
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДаниелНорвежката крона е 20 стотинки, ама ...
19
8
 
15
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
70% от коментарите са "ама лирата е 40 стотинки".. Колко е трагично, като си неинформиран ***..