Георги Шиков със сребро на европейското по вдигане на тежести

Българинът зае второто място в категория до 105 кг.
Обновена: 1 апр 2018 13:25 | 1 апр 2018 13:21, Красимир Ангелов
16
Георги Шиков със сребро на европейското по вдигане на тежести
Снимка: Reuters

Българинът Георги Шиков спечели първите си медали от голямо първенство във вдигането на тежести, след като в категория до 105 кг на Европейския шампионат в Букурещ взе сребърното отличие в двубоя, както и два "малки" сребърни медала във всяко от отделните движения.

Шиков направи двубой от 388 кг (176 кг в изхвърлянето и 212 кг в изтласкването), като пред него се нареди единствено полякът Аркадиуш Михалски, който събра двубой от 396 кг (175 кг + 221 кг).

Трети в класирането се нареди арменецът с австрийски паспорт Саргис Мартиросян с двубой от 384 кг (182 +202).

Мартиросян беше най-добър в първото движение и там получава златото, но силният резултат на Михалски в изтласкването му осигури крайната победа. Шиков, който на Европейското първенство през 2016-а година завърши 6-и, а миналата година 9-и, сега постигна най-добрия си резултат, при това в новата му категория до 105 килограма.

След първите два успешни опита на 172 и 176, той опита трети на 179, но не успя.

Във второто движение Шиков влезе в борба за златния медал с поляка, но Михалски вдигна 221 кг с което спечели златния медал както в движението, така и в двубоя.

Роденият през 1993-а година в Пловдив Шиков е златен медалист от Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а година, а това е най-големият му успех досега при мъжете.

Така България завършва европейското първенство в Букурещ с два сребърни медала в двубоя на Стилян Гроздев и Георги Шиков и бронзов на Даниела Пандова.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Д са ни живи и здрави и тези дето сега ги имаме че
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лагери има само 2 месеца преди голямо състезание, демек 4 месеца в годината и то изобщо не на онзи тежък режим! Но и няма как да бъде иначе в днешно време, спортистите са свободни хора, не са войници, да стоят в казарма по цяла година! А и при онези тренировки наистина се отразяват на здравето!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време националите бяха подсигурени и бяха на лагер почти целегодишно! Абаджията правеше често тренировки по 3 пъти на ден! Състезатели са разказвали, че се тренира дори на 31 декември до 7-8 вечерта и Старшията им пуска само първи януари да почиват! Сега много от националите не могат да се издържат със спорт и работят нещо друго. Като ходят всеки ден на работа по колко да тренират? час и половина, 2 на ден! Има само няколко, които вдигат по Германия и така се издържат!
9
3
 
7
 
! Отговори
Генетика без допинг преди 1 година
До 5 Прав си че вдигането на тежести не е спорт всеки ден вдигаш ли над 100 кл. след 40 годишна възраст почват травмите а над 200 кг след 30 годишна възраст,няма спасение за ставите и за сърцето в някой случай,като случая с Наум Сюлейманов и черния дроб и бъбреците...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надеждата е в Стилян Гроздев, Шиков, Васко Господинов и още 2-3 млади момчета почти без опит при мъжете! Но трябва да се работи добре с тях, потенциал имат! Дано и Иван Марков се оправи от контузията, която го мъчи от много време, има какво да даде в следващите 2-3 години! Лошото е, че състезателите са толкова подготвени, колкото са ги подготвили клубовете им! В националния работата е минимална, слаба подготовка!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Георги, гледах състезанието! Бори се мъжки и реализира на макс потенциала си в момента! Като се върне Васил Господинов това може и да стане българска категория, поне на европейско ниво! Нещата никога няма да бъдат като едно време, подготовката вече изобщо не е на онова ниво и няма и да бъде, защото времената са различни! Но със сигурност можем много повече - поне да имаме 5-6 стабилни щангисти на добро ниво! Лошото е, че сегашната федерация е гола вода! Иван Иванов като треньор също!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво !

и още едно браво , че са издържали допинг теста :D
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв спорт може да е това? Осакатяваш си организма и за какво?
4
2
 
9
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Хубаво е , че най-българския спорт отново изплува малко по малко от дъното. Но за съжаление едва ли някога ще бъдем толкова могъщи като едно време.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъвовете ги нямаше и пак нищо не вземаха... Ами ако бяха участвали и другите??
2
2
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
Където е текло, пак ще тече!
Гени, храна и рехабилитация, с тези предимства Българите отново ще сме първи!!!
1
13
 
5
 
! Отговори
Сабина преди 1 година
Жалко че България спечели сребро никакъв не трябваше да печелят!с