Какво ще видите, ако свалите данните, които Facebook събира за вас?

Подробен списък с голяма част от активностите ви. Но има и повече...
1 апр 2018 14:30, Елена Кирилова
79
Какво ще видите, ако свалите данните, които Facebook събира за вас?
Снимка: Reuters

Потребителите на социални мрежи отдавна са наясно, че Facebook отдавна знае всичко за тях. В зората на скандала с Cambridge Analytica хората започнаха да се питат най-вече колко ли лична информация споделяме на това място.

Facebook предприема стъпки за ограничаване обема на данните, които споделя за нас. През следващите седмици тя ще пусне нови инструменти за по-добър контрол на настройките за опазване на личната информация и слага край на определени възможности за таргетиране на реклами, които бяха достъпни за трети страни в лицето на брокерите на данни.

Въпреки че се очаква тези промени да влязат в сила, има нещо, което можете да направите и сами, за да си отговорите на въпроса: да свалите ли данните си от Facebook, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Можете да заявите, че искате папка с нещата, които сте качвали или споделяли във Facebook от всичките ви сесии през различни устройства, плюс друга любопитна информация. Всичко това ще бъде свалено на вашия компютър. Ето и малко инструкции: след като разархивирате папката, отворете файла „index.htm” в браузър и започнете да разглеждате.

В този момент ще видите абсолютно всички приятели, които сте имали в социалната мрежа, плюс тези, от които сте се отървали. Ще откриете видеа, снимки, събития, харесани страници, лични съобщения и публикации. Скоро Facebook ще има и подобрен инструмент за сваляне на информация и ще добави повече информация, като публикациите, които сте харесали, вашите реакции и коментари, дори това, което сте търсили и история за местата, на които сте били.

Това, което ще откриете при едно подобно сваляне, са доста данни зад кулисите, които Facebook може да използва, за да увеличи ангажираността и да таргетира реклами. Същевременно не посочва списъка с хора, които може да са качили вашия телефонен номер или друга информация, когато са синхронизирали контактите си с Facebook. Не посочва и трети страни дали са ви таргетирали с реклами.

Това не означава, че няма някои интересни и в някои случаи мистериозни неща във файловете. Може би вече сте чули, че потребителите свалят акаунтите си и се сблъскват с проблемна информация. Ето и какво да проверите:

Контакти, обаждания и съобщения

Едни от най-шокиращите неща, които някои потребители откриват във файловете си, са списъци с телефонни обаждания и текстови съобщения. Фурорът беше толкова голям, че принуди Facebook да даде обяснение: обажданията и съобщенията са включени като част от функцията за синхронизиране, която е достъпна при потребителите на Android, които имат отделни приложения Messenger и Facebook Lite.

Качването на контакти е "начин за по-лесно намиране на хора, с които да се свържете", коментира Facebook, като настоя, че това е по желание. "Хората трябва да се съгласят за използването на тази функция". Обажданията и съобщенията са само част от контактите, синхронизирани на Android. При телефоните на Apple, Facebook никога не е имал достъп до подобна информация.

Можете да изключите функцията и в този случай данните ще бъдат изтрити, твърди Facebook. За целта трябва да отидете в Messenger, да кликнете да профилната си снимка, а след това на „Peoplе“ и потърсете бутона за синхронизиране на контактите.

Рекламодатели, които имат вашите контакти

Във файла, който ще свалите, има списък с компании, които според Facebook имат вашите контакти. Ще ги откриете, ако кликнете на "Ads".

Списъкът може да бъде дълъг и може да сте смутени от някои марки, които се намират в него. Facebook обяснява: "Когато споделите информация като вашия телефонен номер или имейл адреса си с някоя компания, тя може да ви добави в клиентски списък, който да бъде свързан с профила ви във Facebook".

Някои потребители са забелязали групи и музиканти, на които всъщност не са фенове. Facebook обаче не разкрива повече по този въпрос.

Приложения, в които влизате с вашия профил във Facebook

Във файловете ще откриете и кои са приложенията, в които влизате с регистрацията си във Facebook. Това обаче не е пълната ви история.

Може да видите този списък, ако отворите страницата Apps в настройките ви в самата социална мрежа. Ако искате да премахнете някое приложение, просто натиснете X.

Ако планирате да изтриете акаунта си в платформата, обърнете внимание на всички приложения, с които сте го свързали, защото всички те ползват част от личната ви информация във Facebook. Компанията твърди, че разработчиците могат да запазят информацията за вас, дори и да ги премахнете. Ако искате да бъдат изтрити, опитайте се да се свържете с разработчика.

В същата страница за управление на приложенията можете да спрете възможността за влизане в приложения и уебсайтове, използвайки Facebook.

Изтрийте следите си

И за финал, кликнете на Secutiry в списъка ви с Active Sessions (машините, които са логнати във вашия Facebook акаунт) и Account Activity. Там е огромен списък от всички „сесии“, които сте имали във Facebook, колко време сте отделили, през какви устройства, както и IP адреси.

Въпреки че списъкът не посочва реални локации, всеки IP адрес е свързан с някакво географско място. Ако сте си мислели, че Facebook не пази всичко това, този списък може и да ви шокира. Социалната мрежа дори твърди, че използва IP адреси, за да насочва реклами към вас, дори и да не позволите на самото приложение да ви следи през GPS.

Още новини и анализи от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всеки 3-ти мой колега се оплаква че телефона му или се скапва батерията за 6 месеца, или е става бавен. Истината е че гугтл плей + месинджъра + вайбъра + уатсапа смучат постоянно батерия и ресурси 24ч. от телефона през скрити сервиси или услуги. Аз моя тел (модел на 7 години) съм го рутнал и махнал,+ още 50 % от ненужните вградени аппсове. Сега е по бърз от истребител и държи доста.С Гугълските аппове и фейсбука, хората са останали без лична неприкосновенност, но жалко - не го проумяват
74
0
 
1
 
! Отговори
И Гугъл преди 6 години
събира яко информация от 30-е си приложения.Свалих 2 ГБ архив.Сега започвам ФБ.
73
0
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Абе стига сте правили новини от нищо. Все едно откривате топлата вода. Всичко това го знам! И какво? Не го правят само Facebook. И WatsUp го прави нищо, че сега го играе ущипана госпожица и плюе по фейсбук. И Google го прави, и VK го прави, за сведение последните са руска социална мрежа.
72
3
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 6 години
абе спирайте я тая руска клоака бе!
71
2
 
2
 
! Отговори
фоб преди 6 години
а русията изобщо не използва ФАсето за шпионски и подривни цели ... Ако го спрат, на Путин му отива половината пропаганда...
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма новина! Защо трябва да има скандал, за да се разбере че Facebook и Google са разработки на ЦРУ. Мисля, че и балъците вече отдавна са наясно с този факт. Друг е въпроса колко си им интересен на службите и даваш ли им поводи са притеснение, дето се вика...!!
69
0
 
10
 
! Отговори
ффф преди 6 години
Откакто спрях гугъл плей телефона ми работи 6 дни без зареждане с включен нет а преди това само 1 ден смятайте каква имф. праща за да изхаби батерията
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще видя? Ами това, което съм му дал за себе си, това, което съм направил и това, което съм прочел и написал. Фейсбук продава данни на всички, които му платят за тях. Така е с всички социални мрежи. И със всички сайтове, в които можеш да коментираш.
67
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейсбук продал милиони лични данни на английска фирма и великоОтровителите са се намесвали в изборите на много страни по света. Дори на изборите в САЩ. ЗАТОВА ПЪК НАГЛО НАБЕЖДАВАХА РУСИЯ .Както набедиха България за атентата срещу папата.
66
5
 
2
 
! Отговори
6to преди 6 години
6to go 3apla6vaha sus smurt tova hubavoto rusoto mom4e s o4ilatao6te predi godinitova malko kato rabotata 3a 3idarite. 4ete6 knigi 3a tqh ate ot 100 g ne se nari4at 3idari a n6to drugo, 3a koeto nqma knigizalko, tehnologiqta se ra3vi, 4ov. mo3uk degradira ot al4nost
65
5
 
1
 
! Отговори
hehe преди 6 години
golqmo uputvane... i v MS mozete da si namerite ta3i informaziq, kakto i v googlevsi4kite kompanii 3a haknati o6te sled 2009 fc vie kriv
64
0
 
2
 
! Отговори
55555 преди 6 години
До Анонименкато не ползваш РС как ти се появи коментара
63
0
 
9
 
! Отговори
Гн Миташки преди 6 години
До 8 Ти си от балъците които сега разбраха че всичко се записва......
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то да само фейсбук, всички сайтове съхраняват данни за Вас и при възможност с удоволствие ще ги изтъргуват, но това е възможно защото масовия потребител не мисли
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sprete toya facebook horata ne mogat dve dumu dası kajat kolko semeystvasa razdelıha ıse skaraha vappcam e dostatıcno drugı prılojenıya sprete toya proklet facebook
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е Фейсбук. Фейсбук го използваме безплатно, но има много други неща, като магазините, където си плащаме за стоки и ни снимат с камери. Проблема е че всеки те снима с камера - в магазините, на работното място и тн.
59
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ме ползвам телефон ни компютър. Кореспондиран с държавната поща! Не ми требат приятели да намирам от там, я съм си на село и всички се знае тук
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То българинат се страхува да не го разберат че харесва чалга, като му видят харесванията в Фейсбук.
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам, но аз нямам Facebook профил... каквото и да са свалили за мен, да си го ползват със здраве..
56
4
 
27
 
! Отговори
Хан Крум преди 6 години
Нищо няма да видя - просто нямам профил във фейсбук. За мен той е толкова гнусен, колкото и чалгата. Трябва да си пълен комплексар за да плачеш във фейсбук.