Папата на католическия Великден: Повече мир и солидарност!

Той се помоли за надежда и достойнство за беззащитните
Обновена: 1 апр 2018 17:53 | 1 апр 2018 17:25, Венцислава Вельова
49
Папата на католическия Великден: Повече мир и солидарност!
Снимка: Reuters

В посланието си "Урби ет орби" (Към града и към света) по случай католическия Великден папа Франциск призова за мир в Светите земи два дни, след като 15 палестинци бяха застреляни от израелски войници на границата между ивицата Газа и Израел, и заяви, че конфликтът в региона "не пощадява беззащитните", предаде Ройтерс.

В посланието си от централния балкон на базиликата "Свети Петър" папата също призова да се сложи край на "касапницата в Сирия" и да се допусне там хуманитарна помощ, както и за мир в Южен Судан и Демократична република Конго. 

Франциск призова за "помирение в Светите земи, които в тези дни също изпитват раните на продължаващ конфликт, в който беззащитните не са пощадени", вероятно имайки предвид сблъсъците в ивицата Газа.

Папата се помоли за мир за "целия свят, започвайки с възлюбената и страдаща сирийска земя, чийто народ е изтощен от една сякаш безкрайна война".

Франциск призова за международна помощ за Венецуела, за да не се налага на още хора да напускат родината си заради икономическата и политическа криза.

Той изрази надежда, че "плодовете на диалога" ще помогнат за мир и хармония на Корейския полуостров, където двете Кореи на 27 април ще се съберат на първата си среща на върха от повече от десетилетие.

Франциск се помоли силата на Исусовото послание "да донесе надежда и достойнство, където има лишения и маргинализация, където има мигранти и бежанци, така често отхвърляни от днешната култура на разхищението, и жертви на наркотрафика, трафик на хора и съвременните форми на робството".

Папата призова и за повече усилия за постигане на хармония в разделената Украйна и прикани света да не забравя жертвите на конфликти, особено децата, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА.

Необходима е "солидарност с всички принудени да напуснат родните си земи, които са лишени от най-насъщното за преживяване", каза папата.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
насила християнин преди 1 година
Християнизирането в Европа започва още в 3 век. но Папата няма да си признае защото е срамно а у нас сме били християнизирани от Византия през 866 г. но умишлено не се говори и коментира по Темата
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия, които възнасят дъртия любител на деца, яко им хлопа дъската. Твърдите, че сте християни, а елементарни неща не знаете за собствената си религия. Папата няма нищо общо с вас, като православни. Въобще противоречи на самите учения в библията и тези на Христос. И това ви го казва атеист. Жалка история.
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
католицизмът произлиза от дявола затова западът е престъпна система
43
0
 
5
 
! Отговори
London Calling преди 1 година
Кога най после ще се научете че това не е Католически Великден а просто се празнува на различна дата. Има три деноменации в Християнският свят.
Това са Католическа, Православна и Протестантска. Едните го водят по Григорианския а другите по Юлианския календари.Веднъж на всеки четири години се празнува на една и съща дата.Във Великобритания както и в много други Европейски страни които не са Католически се празнува днес.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам да пАпАм,ама няма от къде.
41
3
 
15
 
! Отговори
k преди 1 година
да беше отишъл да измиеш краката на исламските "бежанци", както направи преди 2 години
Католицизма е почти толкова отвратителен колкото и юдаизма ... то те малко се различават
40
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Южен Судан!?Да не би да изсмукахте нефта до капка,та вече и мир искате?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Има много бежанци ,които бягат от войната.Какво да правят според теб, да седят да мрат ли?'' Тези ''бежанци'' най-често идват от ''братската'' им по вероизповедание Турция. Та каква война върлува из Туркието, та тия от ''зор'' не се спират чак до Швеция, ако някой като унгарците не ги озапти междувременно?!? Защо не се засилят ''бежанците'' я към ''братските'' им СА, Кувейт, Катар?!? И там ли живота им е под въпрос?!?
38
1
 
1
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
В багреница, червено и със злато са точно католиците в Рим.... а и също така този град е разположен на седем хълма...
37
1
 
4
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
7 Но ангелът ми рече: Защо се зачуди? Аз ще ти кажа тайната на жената и на звяра, който я носи, който има седемте глави и десетте рога.
8 Звярът, който си видял, беше, но го няма; обаче, скоро ще възлезе из бездната и ще отиде в погибел. И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създанието на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма, но пак ще дойде.
9 Ето разумното значение на това: Седемте глави са седем хълма, на които седи жената;
36
1
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
4 Жената бе облечена в багреница и червено и украсена със злато, със скъпоценни камъни и с бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мръсотии и с нечистотиите от нейното блудствуване.
5 И на челото й имаше написано това име: Тайна; великий Вавилон, майка на блудниците и на гнусотиите на земята.
6 И видях, че жената се беше опила от кръвта на светиите и от кръвта на Исусовите мъченици; и като я видях, зачудих се твърде много.
35
1
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
ОТКРОВЕНИЕ 17-та глава:
1 И дойде един от седемте ангела, които държаха седемте чаши та поговори с мене, казвайки: Дойди, ще ти покажа съдбата на голямата блудница, която седи на много води;
2 с която блудствуваха земните царе, и земните жители се опиха от виното на нейното блудствуване.
3 И тъй, той ме заведе духом в една пустиня, гдето видях жена, седяща на червен звяр, пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога.
34
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова е папа ,за да защитава страдащите, а не като руския патриарх да се прави на политик
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много вярващ,няма що.Затуй у Ватикана е пълно с педофи.
32
6
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Има много бежанци ,които бягат от войната.Какво да правят според теб, да седят да мрат ли?Западния демократичен свят разпали този огън.
31
3
 
5
 
! Отговори
кръстоносец преди 1 година
Поздрави за Цветница.
А това нещо ще гори някъде, все някога.


п.п. първият кръстоносец е Свети Константин велики, така че католиците са откраднали идеята от нас, Православните.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Папата защитава бедните и онеправданите...''. Да, ''бедните и онеправданите'' с бая 'мъни'' в джобчетата, с които да си платят ''трансфера'' през 9 земи в десета, и на чиято ''бедност и онеправданост'' в ''бежанските'' лагери пенсионерите ни само могат да завиждат??? Сладък си, ама не лепнеш...
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте осведомени, този папа говори за голямата разлика между бедни и богати, дори го обвиняват в комунистически настройки.Евала на този човек.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па па та,гледа в чинията на бедния,дали има мръвки
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към всички критици на католицизма като цяло, а не за нарочения за ''католик'' Франциск в частност, имам едно въпросче. Ей тук една статия гласи: ''Свещеник пожела смъртта на папата
Папа Франциск е смятан в Полша за твърде либерален''(chernomore.bg/sviat/2018-03-18/sveshtenik-pozhela-smartta-na-papata). Защо един полски католически патер се оказва по-краен от всички, представящи се за православни във форума?!? Джокерчета искате ли?