Договорите за американските ТЕЦ-ове – да бъдат прекратени!

Всяко домакинство плаща по 161 лева, скочиха работодатели
2 апр 2018 16:30, Деляна Петкова
107
Договорите за американските ТЕЦ-ове – да бъдат прекратени!
Снимка: БТА

Липсва информация какво се случва с казуса около делото за недопустима държавна помощ за централите, смята Мая Манолова.

Договорите за т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн са сключени "престъпно небрежно" или "престъпно корумпирано", коментира председателят на АИКБ Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

Пред журналисти той беше категоричен, че договорите трябва да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар. Той цитира и методика, според която "КонтурГлобал", собственикът на ТЕЦ "Марица изток" 3, вече е изплатил инвестицията си. Що се отнася до другата централа - AES Гълъбово ТЕЦ "Марица изток" 1, остава още малка сума (около 100 млн. лева) до изплащане на инвестицията и тя може да бъде покрита от правителството при прекратяване на договора.

Работодателите отново заплашват с протести, които този път ще бъдат пред централите в Маришкия басейн и пред ТЕЦ Варна. Според информация на Велев централата е подала ценово заявление за участие на регулирания пазар при цена от 191 лева за мегаватчас за 2 млн. мегаватчаса за следващия регулаторен период. По методиката на енергийния регулатор това искане може да бъде намалено до 161 лева, или годишно разходите ще бъдат 250 млн. лева. Това ще увеличи цената на тока с 16% за домакинствата, изчисляват още от бизнеса.

На 23 март ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, изпратиха жалба до омбудсмана срещу двете централи на AES България и „Контур Глобал”. Основанието за това е "непазарно изземване на доходи" от страна на двете централи на стойност 486 млн. лева за едногодишен регулаторен период.

Днес Велев обясни, че всяко българско домакинство плаща по 161 лева по тези договори. "Това е грабеж", категоричен беше той.

Той изчисли и откъде идва това непазарно изземване. Всяка година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя референтна цена на електроенергията и за този регулаторен период тя е 70 лева за мегават час, каза Велев. Той посочи, че цената на ТЕЦ "Марица изток" 1 е 106,76 лева за мегаватчас, а на ТЕЦ "Марица изток" 3 - 168,66 лева. Цената на електроенергията на борсата също е по-ниска.

Велев заяви още, че договорите с двете централи противоречат на европейското законодателство.

От бизнеса са категорични, че американските централи са всъщност тези, които гонят чуждите инвеститори, цитирайки отказа на "Аурубис" да изгради втори завод в България - заради високата цена на тока. Според техните изчисления опиративната печалбата на централите е в размер на 54-59%.

Работодателите "чукат на отворена врата", коментира Мая Манолова и допълни, че е ангажирана с цената на тока, парното и другите монополисти от първия ден на своя мандат. Според нея няма никаква прозрачност какво се случва с процедурата, която се води в Брюксел за нерегламентираната държавна помощ към двете централи.

Манолова каза още, че няма информация и дали е правен финансов анализ дали ще има неустойки при предсрочно прекратяване или предоговаряне на договорите. Институциите дължат информация  на обществото по тази важна тема, категорична беше тя.

Омбудсманът анонсира, че собствениците на двете централи са поискали среща с нея по жалбата на работодателите. Тя допълни, че ще изиска и информация от Министерството на енергетиката и Министерството на финансите за възможностите да бъдат предсрочно развалени договорите на централите.

Преди месец енергийният министър Теменужка Петкова съобщи в парламента, че в договорите на двете централи са вписани неустойки в размер на общо 3 млрд. лева.

Четете още новини в Investor.bg


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
бочев преди 8 месеца
Американците са наши братя, нека ни ограбват!
101
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
за какво вчера ченгето посланик на сащ беше при президента
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тия договори не знам дали ще бъдат развалени но ще бъдат подписани подобни за тец варна.
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До комисион Дънди

Прави сте.Договорът за концесия с Дънди е не за 1,а за 1.5% такса
—————

Да, обаче процентът не е върху златото, а върху концентрат с 5% злато, което значи, че процентът върху самото златно съдържание е към 30%.
Защо и как - сметни си сам.
98
1
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
Всяка година матриците ощетяват българина с 486 милиона лева, поради преференциалните цени за които сме задължителни да им купуваме ел. енергията!!
97
0
 
9
 
! Отговори
?! преди 8 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
96
1
 
9
 
! Отговори
Ре преди 8 месеца
Това е театър за слепи, когато свършат ресурсите/въглища/ сами се затварят отиват за скрап по 0.18ст. на кило. Смятайте. Ко става. Както в атомната - реакторите. Както кремиковци. Както всички заводи. Търсете си работа. На полето с мотиките назад към 80години. Милите ни родители как са блъскали да оцелеем ,а станахме гадове.
95
0
 
4
 
! Отговори
ДА 94... преди 8 месеца
Нефтохима си отива със "Бургас-Александруполис"...у Гърция на брега на морето , за да се товари по-лесно и да се изнася нефта от руснаците!
БОСФОРА--- ИМ ПРЕЧИ НА ТАНКЕРИТЕ!!!
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кога ще затваряме нефтохима ?
93
7
 
8
 
! Отговори
БСП--В ЗАТВОРА! преди 8 месеца
ЗАРАДИ ТЯХ---ПАК НАРОДА ЩЕ ПЛАЩА МИЛИАРДИ ЕВРО...!!!
А ...ИНАЧЕ , "КОМАНДИРА" , СИ ВЗЕ КОМИСИОННАТА ОТ АМЕРИКАНОТО!
АМИ...ТОВА СА ГО НАУЧИЛИ В БКП !!!!!
ДА КРАДЕ И СЪС ЗАДНИКА СИ ...А , НАРОДА ДА ДАВААААА.....ХА,ХА,ХААААААААААААА

АМИ , ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП ------ЗА ДА ПЛАЩАТЕ !!!!!

/А.ТОДОРОВ/
92
3
 
3
 
! Отговори
за затвора сте бсп преди 8 месеца
следите остават корумпираните не ,,кериас,,
91
10
 
5
 
! Отговори
@ преди 8 месеца
корумпираната мая бори корупцията смешна жена
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз от преди година знам ,че американците няма да преподпишат,хахаха и сега тез са правят на герои ,демек борят корупцията във името на държавата
89
3
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 8 месеца
Кристално ясно, е че тарикатът Велев лобира за родните бандюги...защо да ни ограбват чуждоземци като може наши да ни ограбват?!
88
0
 
12
 
! Отговори
комисион Дънди преди 8 месеца
До Анонимен
Прави сте.Договорът за концесия с Дънди е не за 1,а за 1.5% такса.За 3г в бюджета са влезли 34 млн.,слещу печалба за концесионера 1.5 милиарда.
87
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко руски мекерета пишат тук срещу България...
За 12 копеек на злобен пост ;)
Стигат само за квас от Позитано 20.
86
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е демократично ограбване. Демократичната кражба е добра кражба.
85
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Централите не са американски бе другари,централите са български под контрола на държавата са ,а и там се дават най добрите заплати
84
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко хубаво, но ако не купуваме ток на тези цени , централите ще излязат на загуба и подобно на теца до Девня ще затворят врати , и когато това стане ще липсва ток и или ще минете на режим или ще плащате внос от съседи и комшии...
83
1
 
18
 
! Отговори
ама нали? преди 8 месеца
ама нали дотоворите с тези изедн.... бяха само до 2017 година - защо още не са прекратени!?!?!?