Договорите за американските ТЕЦ-ове – да бъдат прекратени!

Всяко домакинство плаща по 161 лева, скочиха работодатели
2 апр 2018 16:30,
107
Договорите за американските ТЕЦ-ове – да бъдат прекратени!
Снимка: БТА

Липсва информация какво се случва с казуса около делото за недопустима държавна помощ за централите, смята Мая Манолова.

Договорите за т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн са сключени "престъпно небрежно" или "престъпно корумпирано", коментира председателят на АИКБ Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

Пред журналисти той беше категоричен, че договорите трябва да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар. Той цитира и методика, според която "КонтурГлобал", собственикът на ТЕЦ "Марица изток" 3, вече е изплатил инвестицията си. Що се отнася до другата централа - AES Гълъбово ТЕЦ "Марица изток" 1, остава още малка сума (около 100 млн. лева) до изплащане на инвестицията и тя може да бъде покрита от правителството при прекратяване на договора.

Работодателите отново заплашват с протести, които този път ще бъдат пред централите в Маришкия басейн и пред ТЕЦ Варна. Според информация на Велев централата е подала ценово заявление за участие на регулирания пазар при цена от 191 лева за мегаватчас за 2 млн. мегаватчаса за следващия регулаторен период. По методиката на енергийния регулатор това искане може да бъде намалено до 161 лева, или годишно разходите ще бъдат 250 млн. лева. Това ще увеличи цената на тока с 16% за домакинствата, изчисляват още от бизнеса.

На 23 март ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, изпратиха жалба до омбудсмана срещу двете централи на AES България и „Контур Глобал”. Основанието за това е "непазарно изземване на доходи" от страна на двете централи на стойност 486 млн. лева за едногодишен регулаторен период.

Днес Велев обясни, че всяко българско домакинство плаща по 161 лева по тези договори. "Това е грабеж", категоричен беше той.

Той изчисли и откъде идва това непазарно изземване. Всяка година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя референтна цена на електроенергията и за този регулаторен период тя е 70 лева за мегават час, каза Велев. Той посочи, че цената на ТЕЦ "Марица изток" 1 е 106,76 лева за мегаватчас, а на ТЕЦ "Марица изток" 3 - 168,66 лева. Цената на електроенергията на борсата също е по-ниска.

Велев заяви още, че договорите с двете централи противоречат на европейското законодателство.

От бизнеса са категорични, че американските централи са всъщност тези, които гонят чуждите инвеститори, цитирайки отказа на "Аурубис" да изгради втори завод в България - заради високата цена на тока. Според техните изчисления опиративната печалбата на централите е в размер на 54-59%.

Работодателите "чукат на отворена врата", коментира Мая Манолова и допълни, че е ангажирана с цената на тока, парното и другите монополисти от първия ден на своя мандат. Според нея няма никаква прозрачност какво се случва с процедурата, която се води в Брюксел за нерегламентираната държавна помощ към двете централи.

Манолова каза още, че няма информация и дали е правен финансов анализ дали ще има неустойки при предсрочно прекратяване или предоговаряне на договорите. Институциите дължат информация  на обществото по тази важна тема, категорична беше тя.

Омбудсманът анонсира, че собствениците на двете централи са поискали среща с нея по жалбата на работодателите. Тя допълни, че ще изиска и информация от Министерството на енергетиката и Министерството на финансите за възможностите да бъдат предсрочно развалени договорите на централите.

Преди месец енергийният министър Теменужка Петкова съобщи в парламента, че в договорите на двете централи са вписани неустойки в размер на общо 3 млрд. лева.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До американските ТЕЦ-вове на растояние по-малко от 150 км са разположени 4 американски бази. Очевадно е, че ако ги нямаше инвестициите в ТЕЦ-овете нямаше да има и американски бази. Като теглим чертата от приходи и разходи за ТЕЦ-овете и базите сме на печалба. Какво искат другарите комунисти?
58
2
 
16
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 6 години
Драгалевския ми роднина загроби България с МИЛИАРДИ при Марицата и нищо не даде на своите братчеди. Ама ние кражбА и това е - всеки втори наш в с прякор жицата.
57
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само от 2 централи новите братя ни крадат 1000000000!! ГОДИШНО!!! моля техните хора да замъл4ат малко и да не говорят против другите ни братя!с тия пари щяхме да имаме 2 блока на белене!!ТОВА ЛИ СА АТЛАНТИ4ЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ??
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ако ги няма, Москва става монополист чеез доставките на ядрено гориво."---Не са ти ясни тия работи. "Мариците" могат са си работят и БЕЗ да са "американски".Както преди.
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До софджендарТова НЕ Е скъпо.Скъпо ще е, когато руснаците бъдат монополист. Нали точно това ти обяснявам. Скъпо е и да държиш дизелов генератор в мазето - едни 2000 лв за някакъв куп желязо. Но дава сигурност.
54
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещатате ли , че САЩ умира .. Вече геополитическата ситуация е различна..Иначе нашите политици нямаше да посмеят въобще да говорят за това-Къде в статията прочете политици да взимат някакво отношение? Мая Манолова не е политик, а държавен чиновник без никаква тежест.
53
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските централи са резерв на АЕЦ Белене. Ако ги няма, Москва става монополист чеез доставките на ядрено гориво. И винаги може да ви дръпне шалтера.
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мммм стана интересно ...троловее от София срещу Хора работещи в централите :)) Явно, не са толкова лоши централите .
51
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей наглеци, не пипайте централите щото ние в СтлЗагора от тях живеем. Работата е сигурна и добре платена в Марица изток. Само това ни остава да объркате работата там и да се чудим какво да правим.
50
11
 
10
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
До Анонимен 41Нещо май от друго НПО тефтерче преписвате! Каква екология бе аланкоолу? От как американските финансови терористи натрапиха на българския народ договорите си, целия регион на ТЕЦ-вете стана апокалиптичен на 100 000 декара са лунен пейзаж!
49
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във военната база в Румъния на стойност 50 млн. долара ще могат да се разположат 1600 американски военни, в базата в България за 60 млн. долара - до 2500 войници.Базите, финансирани от САЩ, са притежавани от правителствата на България и Румъния. Те ще бъдат използвани съвместно от САЩ и страните домакини, добави Ръс.Бази на САЩ НЯМА . Ние сме бедни и сме искали помощ за убучение. Базите са Българска собственост построени от САЩ.
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само предприятията собственост на западняци у нас работят добре, плащат заплати и данъци!Бг работодателя е лъжец и експлоататор
47
14
 
8
 
! Отговори
Стига бе преди 6 години
Я, червени *** защитават Американски централи ...?!Значи наистина са Руски централи, а не американски както някой писа по долу.
46
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българия няма бази нито на САЩ, нито на НАТО.Понякога ползват определени полигони за общи учения.Мариците бяха подарени от Иван Костов, на него се сърдете.И всъщност са собственост на руски олигарси, регистрирали фирми в САЩ, не са американски.
45
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите ги е яд че американците в тез централи плащат 5 пъти по-високи заплати от това което дават те и затова са им са трън в очите.
44
6
 
9
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 6 години
ТАКА, ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ. АШКУЛСУН НА АМЕРИКАНЧЕТАТА И КОСТОВ. ЕДИНИЯ СИ НАПЪЛНИ ПОРТФЕЛА ОТ РАЗ, А ДРУГИТЕ ЩЕ СИ ГИ ВЗИМАТ ПАРИЦИТЕ 30 ГОДИНИ.А НИЕ КО? МУЧИМ СВИРЕПО.***, *** НАРОД!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
3
 
15
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
.....Лъжец базите са на САЩ не на НАТО
42
10
 
5
 
! Отговори
мачу пикчу преди 6 години
Винаги е имало национални предатели- БСП искаше да станем Република на СССР,после лапаше пари от АЕЦ Белене, ДПС защитава Турция и прокарва интересите им, други санират и т.н. Но трябва и да си плащаме за сигурност защото сме много малки и Патриотите не искат да оправят армията и демографския срив...
41
4
 
18
 
! Отговори
Окупатори преди 6 години
Всички така наречени западни инвеститори единственото което правят е да крадът. САЩ обаче са най-нагли.Нищо не плащат за базите си тук. За Инджерлик плащат милиони
40
1
 
23
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Тези които са подписали договори с американските Марици трябва да бъдат съдени за безхаберие и да рият *** в мини Марица!