Договорите за американските ТЕЦ-ове – да бъдат прекратени!

Всяко домакинство плаща по 161 лева, скочиха работодатели
2 апр 2018 16:30,
107
Договорите за американските ТЕЦ-ове – да бъдат прекратени!
Снимка: БТА

Липсва информация какво се случва с казуса около делото за недопустима държавна помощ за централите, смята Мая Манолова.

Договорите за т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн са сключени "престъпно небрежно" или "престъпно корумпирано", коментира председателят на АИКБ Васил Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

Пред журналисти той беше категоричен, че договорите трябва да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар. Той цитира и методика, според която "КонтурГлобал", собственикът на ТЕЦ "Марица изток" 3, вече е изплатил инвестицията си. Що се отнася до другата централа - AES Гълъбово ТЕЦ "Марица изток" 1, остава още малка сума (около 100 млн. лева) до изплащане на инвестицията и тя може да бъде покрита от правителството при прекратяване на договора.

Работодателите отново заплашват с протести, които този път ще бъдат пред централите в Маришкия басейн и пред ТЕЦ Варна. Според информация на Велев централата е подала ценово заявление за участие на регулирания пазар при цена от 191 лева за мегаватчас за 2 млн. мегаватчаса за следващия регулаторен период. По методиката на енергийния регулатор това искане може да бъде намалено до 161 лева, или годишно разходите ще бъдат 250 млн. лева. Това ще увеличи цената на тока с 16% за домакинствата, изчисляват още от бизнеса.

На 23 март ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации, членове на АОБР – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, изпратиха жалба до омбудсмана срещу двете централи на AES България и „Контур Глобал”. Основанието за това е "непазарно изземване на доходи" от страна на двете централи на стойност 486 млн. лева за едногодишен регулаторен период.

Днес Велев обясни, че всяко българско домакинство плаща по 161 лева по тези договори. "Това е грабеж", категоричен беше той.

Той изчисли и откъде идва това непазарно изземване. Всяка година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя референтна цена на електроенергията и за този регулаторен период тя е 70 лева за мегават час, каза Велев. Той посочи, че цената на ТЕЦ "Марица изток" 1 е 106,76 лева за мегаватчас, а на ТЕЦ "Марица изток" 3 - 168,66 лева. Цената на електроенергията на борсата също е по-ниска.

Велев заяви още, че договорите с двете централи противоречат на европейското законодателство.

От бизнеса са категорични, че американските централи са всъщност тези, които гонят чуждите инвеститори, цитирайки отказа на "Аурубис" да изгради втори завод в България - заради високата цена на тока. Според техните изчисления опиративната печалбата на централите е в размер на 54-59%.

Работодателите "чукат на отворена врата", коментира Мая Манолова и допълни, че е ангажирана с цената на тока, парното и другите монополисти от първия ден на своя мандат. Според нея няма никаква прозрачност какво се случва с процедурата, която се води в Брюксел за нерегламентираната държавна помощ към двете централи.

Манолова каза още, че няма информация и дали е правен финансов анализ дали ще има неустойки при предсрочно прекратяване или предоговаряне на договорите. Институциите дължат информация  на обществото по тази важна тема, категорична беше тя.

Омбудсманът анонсира, че собствениците на двете централи са поискали среща с нея по жалбата на работодателите. Тя допълни, че ще изиска и информация от Министерството на енергетиката и Министерството на финансите за възможностите да бъдат предсрочно развалени договорите на централите.

Преди месец енергийният министър Теменужка Петкова съобщи в парламента, че в договорите на двете централи са вписани неустойки в размер на общо 3 млрд. лева.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като американците модернизираха централите и ги направиха екологично чисти, нашите "работодятели"-експлоататори решиха, че могат да ги купят и затова започнаха да искат прекратяването на договорите. Няма значение, че сметката ще я плати пак българският народ.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Светъл" Ваньо, ако не крадне кой. БХК няма ли да заведе дело срещу този представител от един етнос или само срещу българи е активен. В нормално държави този отдавна да търкаше наровете, а тук дори му дават дума за мнение.
37
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има бази на НАТО, не на САЩ глупации :))) Поне като вземате дингии се научете да четете урока си.
36
8
 
21
 
! Отговори
САЩ и НАТО вън от БГ преди 6 години
Вън американските окупатори от България
35
6
 
23
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 6 години
Как живеят евроталантиците добре ами като крадат от бедните. Подкупват хора като Иван Костов и други евроталантици и те сключват заробващи договори ,които после ние теглим.Народен Съд
34
7
 
6
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Вижте им пачалбите и ако е изгодно ги изгонете !!! Ако не е изгодно ги ликвидирайте!!! Необходим е мъж за вожд на българите !!! "Таратойко " е такъв ,но без Цъвток Цъвтоков!?!?
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво прайм с фотоволтаиците с по 800лв. за мегават час или те са на наши другари? А какво стана с мини ВЕЦ - от 300 само 3 имаха изрядни документ?
32
2
 
32
 
! Отговори
X преди 6 години
Хехехе. Всички знаят , че Костов я направи тази сделка и много други подобни! Защо никой не му потърси сметка за Националната катастрофа, която СДС предизвика???
31
5
 
11
 
! Отговори
Предложения преди 6 години
Всички евроталантици да плащат. На Цецо да му вземта апартаментите и да покрият разлика. На Иван Костов, Иво, Минджев....... АзБ , и другите НПО-та да плащат
30
3
 
17
 
! Отговори
Wind преди 6 години
Тези договори са абсолютно национално предателство, но според мен няма да бъдар развалени, понеже ще ни излезе по-скъпо да плащаме неустойките, отколкото да караме с по-високата цена. Жалко, но факт! За пореден път сме поставени в патова ситуация...
29
7
 
25
 
! Отговори
Данък САЩ преди 6 години
Не само че не плащат за окупационите база САЩ ами и от босите цървулите се опитват да откраднат.Данък 161лв на окупаторите. Когато бяхме в сферата на СССР всяка година като дотации получавахме ресурси в размер на 500 000 000 долара на преференциални цени. Реално СССР плащаше за да бъдем в неговата сфера.САЩ само крадът
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой офъкаа КТБ питам аз, и по кое правителство, и в коя страна се крие :))) Thank you
27
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не прочетох...Кой...Кой...е виновен за тази престъпна сделка и да му се потърси отговорност....Съдебна..Мисля че беше по времето на Костов...
26
11
 
9
 
! Отговори
8===о преди 6 години
И после русофилите с какво ще оправдават високите цени на които русия ни продава газ?
25
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските рейнджъри у нас си плащат с валута за ползването на базите, докато руските солдати, когато са пребивавали на нашата територии винаги са ни искали пари за тази чест.
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA SKASAME VEDNAG ZAVINAGI S EVROPA I USA I DA SE OBYAVIM ZA NEUTRALNA DARGAVA KATO SHVEIZARIA.
23
3
 
25
 
! Отговори
нали! преди 6 години
Американците са най-големите крадци на света!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4
21
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме 4 US бази у нас, които вкарват пари в бюджета и създават работни места за хората
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предатели повече обичате САЩ от България , Всеки който е Българин вярва , че надживеем и тази империя ..