Един разказ от районното: Полицейски ритници, бой с карабинер!

Униформени "убеждавали" младеж да признае за обир на чейндж бюро
2 апр 2018 15:00,
96
Един разказ от районното: Полицейски ритници, бой с карабинер!
Снимка: архив "Булфото"

Млад мъж обвинява полицаи от Районното управление във Велинград, че са го смазали от бой без вина.

Полицаите, които са го били на почивки, още са на работа и може да посегнат на друго момче, казва 67-годишният Филип Славчев от София, дядо на пребития младеж.

От 2 месеца и половина възрастният човек обикаля институциите и търси справедливост. Срещу гаврата в районното има подадени жалби в МВР и прокуратурата, писали и до премиера Бойко Борисов. Младежът казва: "Не искам да напускам България заради това своеволие. Надявам се на спешно разследване."

24-годишният Филип се срещнал с МВР малко преди Коледа миналата година. На 21 декември към 6,30 ч. 10-ина цивилни полицаи го потърсили в дома му в столичния кв. "Западен парк".

Носели заповед за обиск във връзка с грабеж във Велинград, разказва историята „24 часа". Отвели Филип в "Национална полиция". После го прехвърлили в Пазарджик, а привечер вече бил в районното във Велинград.

Там му взели отпечатъци и слюнка за изследване и го вкарали в стая с 5-6 души. Единият го пита: "Къде беше на 13 декември?". Филип отговаря: "В София. Първо на рождения ден на леля ми, а вечерта - на годишнина от сватбата на родителите".

Още по темата

Последвал полицейски удар в главата и обвинение, че лъже. Филип бил без адвокат, защото още в София отказал, мислел, че става дума за грешка. Велинградските полицаи обаче настояват, че е карал колата, с която са избягали обирджии на бюро за парични преводи.

Грабежът става на 13 декември към 9,30 ч. Въоръжен влиза в бюрото, заплашва касиерката с пистолет и взема оборота - 15 000 лв. и 5000 евро.

"Твърдяха, че съм сниман с камера как шофирам продадената от баща ми кола - "Пежо 106". Казах им, че не съм карал пежото от 4-5 г. Никога не съм стъпвал във Велинград. Те казаха, че колата е долу. Искаха да слезем и да се кача в нея, за да ми направят снимка и да я сравним, но аз отказах. Опасявах се, че ще ме изработят да оставя отпечатъци", разказва Филип.

Нови викове и нови удари. Филип твърди, че е свален на пода и бит с "ритници" от 4-5 души. "Свих се да си предпазя лицето. Имах чувството, че ще ме убият от бой. Ушите ми пищяха, лицето ми бе в кръв, не можех да осъзная какво ми се случва", споделя младежът.

Малко по-късно в стаята влязъл едър мъж с маска и казал на другите да излязат. В едната си ръка маскираният държал тъп предмет, наподобяващ фенер, а в другата – карабинер. Едрият започнал да го удря с карабинера като с бокс. Настоявал да признае писмено, че е шофирал пежото, а извършител на грабежа е Даниел Симеонов, приятел на сестра му.

Филип отказал. Показали му втора заповед за задържане, първата подписал в София. После го свалили "в една от клетките долу". Няма представа колко е лежал там. После е отведен в стаята на патрулиращите полицаи.

И там "беседата" с 4-5 души продължила без протокол. Пак му дават лист да пише признания, но Филип упорства, че нищо не е извършил. Тогава по думите му дошли мъже с по-различни униформи.

"Единият казва: "Заради тава копеленце ли ще ме будите?" Пита Филип откъде е и гаси лампата. Свети само мониторът на компютър. Според Филип онзи почнал да го обижда, да го удря и с хватка го свалил на пода.

"Усетих адска болка - до напикаване - в рамото и нещо изпука. Той извади пистолет и ми го опря в челото:
"Не знаеш кой съм, копеленце, ще те изнасиля, ще те оставя на място", разказва Филип.

Маскираният почнал да разкопчава колана си и извикал към другите: "Вържете го, вържете го!", а към Филип: "Признай си!". После го оставя да мисли. Другите му нареждат да стане, а той едва се държи на краката си от болки в главата и тялото.

Моли за лекар и те склоняват. Водят го в местната болница като го предупреждават да не си отваря устата за случилото се, а травмите да обясни с падане на леда.

По пътя полицай пита Филип дали може да плува.

"Беше с къдрава коса. Каза, че щом рамото е ранено, ще ми вържат краката и ще ме хвърлят в блатото." Според близките на Филип е имал предвид езерото "Клептуза".

В старата болница във Велинград се установява, че рамото на момчето е извадено. С местна упойка дежурният лекар опитва да го намести, но не успява. Когато пита какво се е случило, единият полицай отговаря: "Е, виж, как е паднал на леда". Докторът заръчва на сутринта пак да докарат момчето в болницата. "Нищо му няма, ще издържи", казва един от полицаите. Филип е върнат в участъка.

Иска да говори с баща си, но не му дават.

На сутринта го пускат заедно с купувача на пежото - Андрей с прякор Гунди. Обвинение не му е повдигнато, но на пресконфереция същия ден полицията обявява, че грабежът е разкрит. В съобщението до медиите МВР пише, че "в резултат на упорито денонощно разследване" са задържани трима извършители на престъплението и Д.С. е за 72 ч в ареста.

Филип е без пари и телефон. Пита на тръгване как да се прибере в София и му отговорят: "Оправяй се!"

Случаен мъж му дава телефона си да се обади на приятел, който идва с колата си да го прибере.

"Като го видяхме, не можеше да слезе от колата. Не приличаше на човек, едната му ръка висеше", казва през сълзи бабата на Филип - Бисерка. В "Пирогов" правят рентгенови снимки, наместват рамото и в 15,35 ч на 22 декември младежът е освидетелстван в Съдебна медицина.

Според заключението има охлузвания и кръвонасядания по лицето, гърба и краката, хематом и синини зад ушите, подкрепяща превръзка на дясната ръка, която трудно движи. Според експерта нараняванията могат да бъдат получени по начина, описан от младежа.

МВР отрича насилие над арестанта. Вътрешна проверка показала, че не е имало "неправомерна употреба на физическа сила". В прокуратурата обаче е заведено следствено дело. Миналата седмица, ден след запитване на "24 часа" за случая, дядото на Филип бил приет от шефа на пазарджишката полиция комисар Йордан Рогачев.

Има подадена жалба от Филип Василев за нанесен му побой от служители в ПУ-Велинград, заяви говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Със заповед на директора - старши комисар Йордан Рогачев, е извършена проверка по жалбата от специално създадена комисия, а резултатите са предадени на районната прокуруратура във Велинград. Стоянов обаче отказа да съобщи какво е установено.

Има следствено дело за побоя, което към момента е срещу неизвестен извършител. Ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения, заяви шефката на прокуратурата във Велинград Елена Малинова.
Питане по случая до министър Валентин Радев е отправил и депутатът Славчо Велков. В писмен отговор до него от МВР твърдят, че оплакванията на задържания "за нанесена средна телеса повреда" са неоснователни, но "материалите от проверката са изпратени на прокуратурата с оглед образуваното наказателно производство".

Едва преди дни Андрей и бащата на Филип - Георги, са били разпитани, за да се изясни собствеността на пежото. Филип старши твърди, че зет му я продал преди 4-5 г. на Андрей, но колата не била прехвърлена по документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
10
 
! Отговори
МВР-БГ юнаци преди 6 години
В БГ полицията продължават да работят най-тъпите и мързеливи *** на тая нация- който не става за нищо полезно,става полицай!!!!Пълно е със смазани от скруполи неудачници,които избиват комплекси по тоя начин.Маса народ беше и продължава да е малтретиран без каквито и да е доказателства само за да се вдигне рейтинга им.На всеки който ги защитава,пожелавам по един среднощен обиск " поп грешка и една нощ в мазето на най-бблизкия учасък...
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой дали си спомня един престъпник от Благоевград, който някакси паднал сам в следствения арест и се самонаби до смърт?После милиционерите го мотаха по съдилищата, накрая ги оправдаха и пенсионираха. И това преди около десетина години. Нещо да се е променило?
81
9
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Друг път като продава кола без прехвърляне, ще пита по три пъти на ден за какво я ползват. Кретенче.Поне сигурно, че като види табелата за Велинград, ще го избива студена пот.
80
5
 
35
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 6 години
Министъра на МВР не може да Управлява , не е добре с ума и с образованието .
79
2
 
19
 
! Отговори
НЯМА ПРОБЛЕМ преди 6 години
Полицаите са пробвали новите Каски , струват 2000 лева .В базар бг са по 100 лева .
78
6
 
30
 
! Отговори
читател преди 6 години
Традиция е от соца - най-тъпите ученици ставаха милиционери.
77
35
 
10
 
! Отговори
Така преди 6 години
Добре са го набили тоя наркоман. Понякога полицията прави и умни неща.
76
1
 
2
 
! Отговори
M. преди 6 години
1312
75
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛУЧАЙ ОТ СОЦА В СЪСЕДЕН БЛОК ВЪЗРАСТНО СЕМЕЙСТВО ЧУВА ЧЕ НЯКОЙ ШАВА В МЪЗАТА ИМ, ИЗВИКАХА ПОЛИЦИЯ, ЧЕ КАТО ДОЙДОХА ДВАМА ЯКИ, ПРЕХВЪРЛЯХА СИ ГО С ШУТОВЕ, А ТОЙ ВИКАШЕ НЯМА ДА КРАДА ВЕЧЕ, СМАЗАХА ГО ОТ БОЙ, ОСТАВИХА ГО НА ЗЕМЯТА, А ТЕ СИ ЗАМИНАХА- СЛЕД ТОЯ СЛУЧАЙ НИКОЙ НЕ ЗАКАЧИ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, КАЗВАМ АКО СА ГО ХВАНАЛИ И СА СИГУРНИ ЧЕ Е ТОЙ НЕКА ВСИЧКИ ДА ЗНАЯТ ЧЕ ПОЛИЦИЯТА СМАЗВА ОТ БОЙ. С ПОЛИЦИЯТА НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ГАВРИ, А ДА ЗНАЕ КАКВО ГО ЧАКА АКО ПОПАДНЕ ТАМ. БРАВО НА ПОЛИЦАИТЕ.
74
3
 
13
 
! Отговори
boby преди 6 години
Важното е, че нашата полиция ни пази...
73
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че всеки запознат с полицията в БГ е наясно, че боят е често срещано явление. От една страна не е толко зле. Имайте предвид, че много от дребните крадци и нагледци седят 24 часа в килия и ги пускат, куца ни процеса. Такива ако ги нашляпат, не ми е жал. Вече да те бият да признаваш си е проблем.
72
7
 
38
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Даниел 71 Даниели , хич не се съмнявай че това е истина.Така се действа навсякъде в полицията.Да не дава господ. Защо в детските градини да има камери , а в полицейските биячници да няма?
71
5
 
48
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
Боят в полицията е единственото средство за изтръгване на " признание." Ака е за кражба ти хвърлят всички кражби в района за последните месеци. Ако си невинен като това момче атнасяш си пак боя.Някой да вижда разлика между полиция и бандити ?А сме в ЕС.Пожелавам на тези дето ми слагат минуси да го изпитат.
70
7
 
60
 
! Отговори
с нашите пари преди 6 години
За съжаление 30% от родната полиция се изживяват като рамбовци. Злоупотреба със служебно положение е нещо обикновено. Хващат непълнолетни момичета с по една цигара марухуана и после сещайте се какво се случва, за да не ги издадат.Простаци, които се крият зад служебни карти и униформа. Участват във всичко незаконно, за което можете да се сетите. А наче заплатите им са малки.
69
6
 
62
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Ако това е истина, цялата дирекция на МВР във Велинград е за разформироване и в кауша директно за по 15г., все пак са длъжностни лица и е редно да отнесат доста по-висока присъда при доказване на престъплението (побой, заплаха за убийство, телесна повреда).
68
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно разпускане на полицаите, нови конкурси, тройно съкращение на състава, но на основата на висока ефективност. Тези не.годяи или са останали от комунистическата милиция, или са някакви комплексирани садисти. Позор!
67
7
 
38
 
! Отговори
Трън преди 6 години
Много ми е интересно тия от ограбеното бюро от какъв зор са потърсили съдействие от полицията. Най-вероятно пунктът е на някой полицай. Там като се поразрови и ще се разбере защо този е обрал омайника
66
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 2 месеца човека търси справедливост - ами в Русия я търси.
65
37
 
9
 
! Отговори
Любу преди 6 години
До патилЩом са те били е имало защо баце
64
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Полицейски ритници, бой с карабинер! ... ""...............в голяма част от провинцията полицията действа по стар комунистически обичай - с бой.Отчасти защото на селските садисти им харесва да бият и мъчат ... отчасти защото няма закони и понякога боят в районното е единственото възмездие, когато престъпниците получават. На запад дори доказани рецидивисти не закачат с пръст, защото знаят че е незаконно.С една дума - пост комунистическа ***.