Науката с(/у) Библията: Мит или истина е Христовото Възкресение?

Как да се обясни, че Исус е ходил по вода? И че Моисей е разделил морето?
2 апр 2018 17:00,
110
Науката с(/у) Библията: Мит или истина е Христовото Възкресение?
Снимка: Reuters

Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса. Например за Възкресението на Спасителя. Наистина ли Христос е възкръснал от мъртвите? Какво смята науката за това и убедително ли е нейното обяснение?

Едно от най-прочутите библейски чудеса е как Моисей разделил Червено море и спасил народа на израилтяните, като го превел по суша. Учените смятат, че такова разделяне може да бъде обяснено със законите на физиката: водата се е отдръпнала вследствие на силен източен ураганен вятър, който би могъл да образува проход през водата.

Друг пример е Потопът. Учените го обясняват с края на ледниковия период, причинил покачването на нивото на моретата и океаните. Разтопяването на глетчерите е скъсало ивица земя, отделяща Черно море, и това е предизвикало апокалиптично наводнение в района. Убедителни ли са тези обяснения?

Deutsche Welle търси отговорите в разговор с професора в католическия теологичен факултет на Рурския университет в Бохум и преподавател в катедрата "Нов завет" Томас Зьодинг.

Според него обясненията със законите на физиката са убедителни само отчасти.

Как обаче да се обясни, че Исус е ходил по водата? Някои учени предполагат, че всъщност е “ходил" по ледени блокове, които не са били видими от брега. Според тях причина за образуването на такива ледeни блокове преди 2000 години са могли да бъдат топли, солени извори във водата. В този смисъл измама ли е “ходенето по вода"?

"Твърди се дори, че Исус създавал илюзията, че ходи по водата, а всъщност крачел по каменни блокове. Или пък че използвал прикритието на сутрешната мъгла над Генисаретското езеро. Аз не вярвам в тези истории“, споделя Зьодинг.

Според него Библията трябва да се чете точно.

"В нея се казва, че на апостолите им се явила визия край езерото. Те са видели нещо. Явило им се е нещо, за което няма естествено обяснение. В езика на Библията това е т.нар. “явление". Това означава, че между Бог и човек има някаква комуникация. И това е нещо, което никой медик не може да обясни с медицината, никой физик - с физиката, и никой биолог – с биологията. Това е по същество въпрос на вярата. Теологията има задачата да пропагандира подобни теми като въпроси на вярата, и точно по тази причина аз съм много скептичен към всякакви научни опити за обяснение на тези явления“, казва теологът.

Как все пак той си обяснява Възкресението?

"Възкресението по начало е събитие, което надхвърля историческата сфера. Има хора, които са повярвали, че Исус Христос е възкръснал от мъртвите, и техните свидетелства са описани в Новия Завет. Повтарям: в Новия завет са описани свидетелства за това, а не самото възкръсване на Исус“, обяснява Зьодинг и допълва:

"В Ерусалим се намерили жени, които казали, че отишли до гроба, а той бил празен. И те не можели да си обяснят това. Но после един Божи глас им казал, че гробът е празен, защото Исус е възкръснал от мъртвите. Имало хора, които сметнали, че онези жени говорели небивалици. Но в крайна сметка възкръсналият се явил и на тях, а те го помислили за призрак. Но Исус ги заговорил, казал им: “Вижте ме добре. Аз съм Исус!"

Според учения това са двата най-важни момента: че гробът е бил намерен празен, за което естествено няма обяснение; и че възкръсналият се явява.

"Това показва, че Бог не е сключвал съюз с големите учени от онова време, а с обикновените хора, които са имали връзка с Бога. Това е от огромно значение, защото Бог живее в сърцата на хората“, категоричен е ученият.

Той признава, че възкръсването на Христос от мъртвите по дефиниция надхвърля границите на времето и пространството.

"И в този случай научното обяснение достига собствените си граници. Това не означава, разбира се, че трябва непременно да го отхвърляме“, смята още професорът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До ГеоргиВсичко знаят и разбират само глупаците и шарлатаните!!!
86
4
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
След 2000г учените ще търсят Импепията и джедайте гледайки Междузвездни войни.Защо не искате да приемете че хората от христово време също като нас са мечтали и фантазирали.
85
7
 
7
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Христовото Възкресение е истина
84
4
 
6
 
! Отговори
,,размисли,, хм преди 6 години
сократ е казал аз знам че нищо незнам и щастлив е този който знае причината за нещата Бог е отговора винаги
83
4
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
да слушаш възрастните ама възрастните изперкали в поведението си резил дс ,,възпитание, гнусни бсп перверзни бабите ви верват като им платите и некои заблудени мъже жени колко струвате се вижте колкото едно *** бсп мирише на ***
82
4
 
1
 
! Отговори
Превъзходен Бог преди 6 години
българите презрително отношение към Бог презират Библията Божието Слово невежи от незнание посредствени не превъзходни не пречете на хората да живеят както искат не както дс иска перверзно да ти се натегат баби вещици ужас
81
1
 
1
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
аман от извратени всякакви
80
7
 
6
 
! Отговори
поярвах че те има преди 6 години
Щом аз съществувам,съществува и Бог,щом аз творя,твори и Бог.
79
1
 
6
 
! Отговори
презрение към Бог хм преди 6 години
Страхът от Господа е начало на мъдростта,а глупавите презират инструкции,поправление,мъдростта на Бог
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..И човекът създаде Бог по негов образ и подобие,понеже е най-големия егоист на планетата,и мисли че всичко се върти около него,но когата го разлюлее земетресението,се чуди какво става..
77
3
 
3
 
! Отговори
,,митове,, преди 6 години
наука с ,,основа гръцка митология,, ,,мироглед фалшив,, ,,елински,, не библейски Бог е Бог
76
5
 
3
 
! Отговори
дон Хуан преди 6 години
"В този свят няма зло,има само човешка глупост!"
75
7
 
4
 
! Отговори
Бог може всичко преди 6 години
чудо е и раждането на Исус Христос чудесен е животът Му и пълен с чудеса и изцеления свръхестествени чудеса които само Бог може да направи не човек,дявол чудо е и Възкресението на Господ чудо е да вярваш в Бог в чудесната светлина чудесният живот с Бог който е Чудесен и Единствен върши чудеса преминали от тъмнината тези които вярват във Всемогъщият Бог вярата е че Бог може и желае да върши чудеса Творецът Създателят на небе земя всичко може всичко ако искаме от Него Евреи 6
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един афганистанец по време на разговор по тази тема ми каза, че за него религията е "безнадеждната надежда". Знаеш, че е безнадеждно, но нямаш друга надежда. Религията ще отмре когато вече няма да имаме нужда от тази безнадеждна надежда. Няма да е скоро.
73
3
 
1
 
! Отговори
иван преди 6 години
"Повтарям: в Новия завет са описани свидетелства за това, а не самото възкръсване на Исус, обяснява Зьодинг" Я, я прочети пак!
72
6
 
8
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Нима си мислите ,че този сложно устроен свят е станал ей така от самосебеси. Просто се огледай.. погледни колко сложно устроен си ти и света около теб... ако все още не си повярвал... не знам
71
6
 
1
 
! Отговори
шун шун шавин преди 6 години
ако спиш под водата ще я нахраниш с тялото и с енергията си .
70
5
 
14
 
! Отговори
тес преди 6 години
Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро.Псалм14
69
5
 
8
 
! Отговори
халюцинации преди 6 години
Политическите и религиозните възгледи са халюцинации!
68
6
 
15
 
! Отговори
Тошко Петков преди 6 години
Човешката глупост се опитва да обясни Библейските истини с глупави обяснения. Който не вярва, каквото и да обяснява е глупост. А за да знаеш и да не питаш, прочети Библията или някои от Евангелията или много други Писания и книги. БЛАЖЕНИ ТЕЗИ, КОИТО СА ПОВЯРВАЛИ БЕЗ ДА ВИДЯТ. аМИН