Науката с(/у) Библията: Мит или истина е Христовото Възкресение?

Как да се обясни, че Исус е ходил по вода? И че Моисей е разделил морето?
2 апр 2018 17:00,
110
Науката с(/у) Библията: Мит или истина е Христовото Възкресение?
Снимка: Reuters

Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса. Например за Възкресението на Спасителя. Наистина ли Христос е възкръснал от мъртвите? Какво смята науката за това и убедително ли е нейното обяснение?

Едно от най-прочутите библейски чудеса е как Моисей разделил Червено море и спасил народа на израилтяните, като го превел по суша. Учените смятат, че такова разделяне може да бъде обяснено със законите на физиката: водата се е отдръпнала вследствие на силен източен ураганен вятър, който би могъл да образува проход през водата.

Друг пример е Потопът. Учените го обясняват с края на ледниковия период, причинил покачването на нивото на моретата и океаните. Разтопяването на глетчерите е скъсало ивица земя, отделяща Черно море, и това е предизвикало апокалиптично наводнение в района. Убедителни ли са тези обяснения?

Deutsche Welle търси отговорите в разговор с професора в католическия теологичен факултет на Рурския университет в Бохум и преподавател в катедрата "Нов завет" Томас Зьодинг.

Според него обясненията със законите на физиката са убедителни само отчасти.

Как обаче да се обясни, че Исус е ходил по водата? Някои учени предполагат, че всъщност е “ходил" по ледени блокове, които не са били видими от брега. Според тях причина за образуването на такива ледeни блокове преди 2000 години са могли да бъдат топли, солени извори във водата. В този смисъл измама ли е “ходенето по вода"?

"Твърди се дори, че Исус създавал илюзията, че ходи по водата, а всъщност крачел по каменни блокове. Или пък че използвал прикритието на сутрешната мъгла над Генисаретското езеро. Аз не вярвам в тези истории“, споделя Зьодинг.

Според него Библията трябва да се чете точно.

"В нея се казва, че на апостолите им се явила визия край езерото. Те са видели нещо. Явило им се е нещо, за което няма естествено обяснение. В езика на Библията това е т.нар. “явление". Това означава, че между Бог и човек има някаква комуникация. И това е нещо, което никой медик не може да обясни с медицината, никой физик - с физиката, и никой биолог – с биологията. Това е по същество въпрос на вярата. Теологията има задачата да пропагандира подобни теми като въпроси на вярата, и точно по тази причина аз съм много скептичен към всякакви научни опити за обяснение на тези явления“, казва теологът.

Как все пак той си обяснява Възкресението?

"Възкресението по начало е събитие, което надхвърля историческата сфера. Има хора, които са повярвали, че Исус Христос е възкръснал от мъртвите, и техните свидетелства са описани в Новия Завет. Повтарям: в Новия завет са описани свидетелства за това, а не самото възкръсване на Исус“, обяснява Зьодинг и допълва:

"В Ерусалим се намерили жени, които казали, че отишли до гроба, а той бил празен. И те не можели да си обяснят това. Но после един Божи глас им казал, че гробът е празен, защото Исус е възкръснал от мъртвите. Имало хора, които сметнали, че онези жени говорели небивалици. Но в крайна сметка възкръсналият се явил и на тях, а те го помислили за призрак. Но Исус ги заговорил, казал им: “Вижте ме добре. Аз съм Исус!"

Според учения това са двата най-важни момента: че гробът е бил намерен празен, за което естествено няма обяснение; и че възкръсналият се явява.

"Това показва, че Бог не е сключвал съюз с големите учени от онова време, а с обикновените хора, които са имали връзка с Бога. Това е от огромно значение, защото Бог живее в сърцата на хората“, категоричен е ученият.

Той признава, че възкръсването на Христос от мъртвите по дефиниция надхвърля границите на времето и пространството.

"И в този случай научното обяснение достига собствените си граници. Това не означава, разбира се, че трябва непременно да го отхвърляме“, смята още професорът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На човешкият мозък не му е дадено да разбере Божиите неща. Ако трябваше да ги разбира то той Бог щеше да ни дари с тази дарба. Но той е решил че не сме дорасли да се мешаме в Божиите дела и ни е оставил леко недоправени в умствено отношение. Учени? Аре стига бе!!! Кой и какво ги е научил че се наричат учени?? Да не би да са нещо повече от този който е създал вселената планетите галактигите звездите че някой им е дал титлата "учени"?? Какви учени като немогат да си обяснят и най простите неща?
26
4
 
12
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Кажете на учените,че ние Българите препоръчваме на науката да ползва същия подход към мюсюлманските и еврейските писания- мит или истина е,че Мохамед се е възнесъл а не е умрял от тежка болест заради която отишъл в Йерусалим,мит или истина е че Авраам е заченал дете на 100 годишна възраст и живял 175 години,а Сара заченала на близо 90 годишна възраст и живяла 127 години.
25
14
 
12
 
! Отговори
d преди 6 години
Библията наистина си заслужава да се прочете внимателно, особенно Стария Завет, който по същество е Тора-та но в поорязан вид,тогава става ясно че е имало много богове и евреите избират да служат на бога Яхве или както ние го наричаме Сатана !още по-странно е как евреите успяват да наложат сатанинската си религия на половината свят
24
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В римската империя разпъването на кръст е било често срещано- така се е изпълнявала смъртната присъда. После ние сме си създали фетиш към кръста и сега си го носим на медальонче
23
13
 
13
 
! Отговори
Да преди 6 години
Религията може и да е имала положителен при нос в някои моменти от историята, но в основата си е едно човеконенавистно робство...
22
12
 
4
 
! Отговори
случаен преди 6 години
прочетете,превода на Корана от Цветан Теофанов и може би ще ви се изяснят някои спорни неща относно Иисус-там никъде не пише,че е божи син или бог,на всичките места в които се говори за него,той е Иисус синът на Мария,той просто е предпоследния пратеник при хората от Всевишния,а цялата 18-та глава от Корана е озаглавена-Мария...?
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да Ви кара да вярвате или да ходите на църква , това не е вашата партия с анти човешка пропаганда
20
9
 
18
 
! Отговори
някой си преди 6 години
До Анонимен 10Така е. Приказките на Андерсен са извор на човеколюбие и доброта. Библията, за разлика от това, е пълна с убийства, изнасилвания, жупел, наказания, и други гадости.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много масонски стана този сайт... ((
18
4
 
19
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Исус му казва: Понеже Ме видя, Тома, ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали. Йоан 20:26-29Всичко е въпрос на личен избор - едни търсят доказателства, други не се нуждаят от тях!
17
1
 
21
 
! Отговори
Телепат преди 6 години
Леко уточнение - не учените, а теолозите, се занимават с такива важни въпроси.
16
14
 
14
 
! Отговори
анон преди 6 години
с много поучителни истории, но все пак приказка.
15
16
 
18
 
! Отговори
анон преди 6 години
обяснението е много просто... всичко е измислено! древна приказка от средния изток.
14
9
 
18
 
! Отговори
Да преди 6 години
Каквото и да ви говорят става дума за контрол и пари, ама много пари.... Необлагаеми с данъци...
13
18
 
20
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Тази статия за пореден път доказва,че ако някой иска да докаже нещо,ще го докаже. На всички здравомислещи хора е ясно,че Иисус е бил човек,който е помогнал на много хора,които след време започнали да го боготворят,а власт имащите решили да използват глупостта на хората и създали църквата за по-добър контрол. Същото е и с главореза Мохамед,както и с Авраам.
12
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само до преди столетие вярата и науката са вървяли ръка за ръка. Живеем в последните времена и всичко отива на кино!
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не!Трябва ли да отговарям на глупавите ти въпросчета,злобно човеченце?
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не!Тази глупост можеш ли да я кажеш на доказани учени като Блез Паскал,Димитрий Менделеев, Михаил Ломоносов, сър Исаак Нютон? Виждам,че си безумен злобар.
9
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алтерниращ веганистСветата Библия няма нищо общо с разказчетата на Ханс Кристиян Андерсен.
8
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мит или истина е Христовото Възкресение?"Здравомислещите човеци смятат,че Христовото Възкресение е ИСТИНА и ФАКТ! И аз така мисля,че Господ Бог Иисус Христос е Истински, Истинска Личност,Която е Историческа и над историята. А относно науката,мога да кажа,че има разумни учени,които казват че Бог е Творецът на всичко,и че Той наистина СЪЩЕСТВУВА. Тези разумни учени НЕ отричат Възкресението на Божият Син -Господ Бог и Спасител Иисус Христос. Тези,които отричат тази Истина - такива са безумни.