Неравенство и днес за чернокожите - на пазара на труда

Анализ: Белите с по-големи шансове да си намерят добра работа
Обновена: 2 апр 2018 23:55 | 2 апр 2018 22:35,
46
Неравенство и днес за чернокожите - на пазара на труда
Снимка: pixabay.com

Джонатан Гарланд се запалил по архитектурата от най-ранна възраст: той прекарал голяма част от детството си в конструиране на къщи Lego и съзерцаване на сградите в Бостън, когато излизал с баща си от техния квартал, населен предимно с представители на малцинства.

Когато обаче Гарланд се огледал наоколо в колеж по архитектура, той не видял много хора като него - в стаите имало малко чернокожи студенти и още по-малко преподаватели, разказва Асошиейтед прес.

"Ако направите нещо просто, като напишете в Google "архитекти" и дадете на "изображения", ще видите предимно бели мъже", заяви 35-годишният Гарланд, който е работил в архитектурни фирми в Бостън и Ню Йорк. "Това е образът, това е брандът, така изглежда един архитект."

И това не е нещо необикновено и в други доходоносни области - 50 години след убийството на Мартин Лутър Кинг, водач на борбата за равни възможности за работа.

Анализ на Асошиейтед прес на правителствени данни установи, че чернокожите работници хронично са по-слабо представени от белите във високоплатени сектори като технологиите, бизнеса, биотехнологиите, архитектурата и инженерството. Вместо това много чернокожи си намират работа в нископлатени, по-малко престижни области, където са прекомерно представени, като хранителната индустрия, строителството и офисната работа.

В една от последните си речи Кинг описа "Другата Америка", където безработицата и заетостта на непълно работно време породиха "изтощение от отчаяние" за афроамериканците. Въпреки икономическия напредък за чернокожите по показатели като размера на доходите и степента на образование, някои експерти казват, че много афроамериканци остават част от тази "Друга Америка", без кой знае каква надежда да получат висок професионален пост заради все още системния невидим расизъм.

Анализът на АП установи, че един бял има доста по-добри шансове от чернокож да има работа в 11-те категории с най-висока средна годишна заплата в списъка на Службата за трудова статистика. Съотношението бели към чернокожи е 10:1 в мениджмънта, 8:1 в компютрите и математиката, 12:1 в правото и 7:1 в образованието, при 5,5:1 като цяло в национален мащаб. Петте най-високо платени сектора имат среден годишен доход от 65 000 - 100 000 долара при 36 000 долара за всички професии.

В Бостън - технологичен и иновационен център и дом на престижни университети - съотношението бели-чернокожи е около 27:1 при работните позиции, свързани с компютри и математика, при общо 9,5:1 за града като цяло. Бездната в Бостън е по-широка от средната за САЩ в 6 от 10-те водещи категории.

Градът, където Кинг е имал дълбоки връзки, защитава докторантура и среща жена си, има история на расови разделения. Осем години след убийството на Кинг, в пика на бурното премахване на расовата сегрегация в училищата, фотограф, спечелил Пулицър, показа бял мъж, нападащ стоящ отстрани чернокож с американски флаг.

Младата жертва се казва Тиодор Ландсмарк. Сега той е на 71 години, архитект и директор на Центъра Дукакис за градска и регионална политика към Североизточния университет.

Ландсмарк каза, че "структурната дискриминация" е ключовият фактор за диспропорционалния дял на чернокожите във високоплатените сектори. Според него и според мнозина други, положението не се подобрява по редица причини: училищата в кварталите с ниски доходи предлагат по-некачествено образование. Офисите са доминирани от бели клики. В заседателните зали залагат на познанствата, а не на разнообразието. При наемането на работна ръка има дискриминационни практики. Компании се оплакват от липса на квалифицирани кандидати, но нямат програми за обучение на таланти от малцинствата.

Някои казват също така, че е по-вероятно инвеститорите да подкрепят "бели" стартъпи. Когато Рика Елиси, която цял живот е живяла в Бостън и е израснала в квартал, населяван предимно от чернокожи, представила пред инвеститори идеята си за онлайн платформа, която да свързва козметици с клиенти за посещения у дома, тя твърди, че е била пренебрегната.

"Те казаха, че не съм част от програмата, че не могат да се идентифицират с (моя план), защото не са чернокожи", заяви 32-годишната Елиси, която първоначално рекламирала BeautyLynk на чернокожи жени като нея. "Помня, че плаках здравата. Те не можеха да се отъждествят с това, което правех."

Някои дори я посъветвали да се премести от Бостън, който преживявал бум на иновационната икономика, но "не насърчавал малцинствата в технологичната сфера", разказа тя. Три години по-късно BeautyLynk расте бавно, но все още се нуждае от капитал.

Повечето големи градове в САЩ са като Бостън. Анализът на АП показва, че географията и политиката нямат значение за расовите неравенства в заетостта. Силициевата долина в Калифорния се мъчи да постигне разнообразие при наемането на компютърни специалисти.

В Сиатъл, където се намира централата на Amazon, белите са с близо 28 пъти повече от чернокожите в областта на компютрите и математиката. Съотношението между белите и чернокожите работници във финансовия център Ню Йорк като цяло е 3:1, но почти 6:1 в бизнеса и финансите. Холивуд е показателен за неравенството в развлекателната индустрия, като на един нает чернокож се падат близо девет бели.

В Атланта, родния град на Кинг, делът на белите и чернокожите е близко до равенството в много области. Посочват се много причини за това. Атланта има исторически колежи и университети за чернокожи като алма матер на самия Кинг, колежа Morehouse, първият чернокож кмет, Мейнард Джаксън, настоявал за политики, подпомагащи чернокожите специалисти, след като бил избран на поста през 1973 година, а събития като Летните олимпийски игри от 1996 г. отвориха вратите за предприемачи от всички раси.

Атланта е изключение. В продължение на почти целия изминал половин век безработицата сред чернокожите в САЩ е около два пъти по-висока, отколкото сред белите.

Президентът Доналд Тръмп се похвали в Туитър, че безработицата от 6,8% сред чернокожите през декември е била най-ниската от 45 години. Само че тази цифра, според критиците, прикрива една по-различна цялостна картина. Например, в една икономика, която изисква все повече образовани кадри, данни на министерството на образованието показват, че делът на чернокожите сред висшистите в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката е достигнал своя пик от 9,9% през 2010 г. и оттогава бавно намалява.

В Бостън кметът демократ Марти Уолш каза неотдавна в реч, че градската управа се е заела с въпроса и е ангажирана с назначаването на 20 000 местни жители с ниски доходи на добре платени работни места до 2022 година.

Ландсмарк заяви, че по-силните ролеви модели са възможно решение. Като президент на Бостънския архитектурен колеж той е бил наставник на Гарланд. Двамата обсъждали расовите въпроси в областта на заетостта, както когато Гарланд, опитвайки се да докара работни места в своя квартал, осъзнал колко много хора, които изглеждали като него, не са запознати със самото понятие за архитектура. Веднъж му се наложило да обяснява на собственик, който искал покривът му да бъде пренареден: "Аз не съм строител, аз съм архитект."

Сега Гарланд говори в гимназии и работи в компанията DREAM Collaborative, която се е съсредоточила върху проекти в квартали с ниски доходи.

"Зная, че бариерите съществуват в умовете на другите хора и трябва да ги оборя. Продължавам да съм съсредоточен върху тези въпроси", обясни той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми върнете се в Африка и там си направете бизнес и луксозни офиси. Стройте си сгради, теглете си кредити и си ги плащайте, играйте си на борсата, и най- важното, лекувайте се с черни лекари във ваши си болници. Правете си на воля научни открития и си живейте както намерите за добре. Ние всичко това сме го направили и никога не сме търсили вашето одобрение. Не го търсете и вие.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали имаха черен президент във ФАЩ. Щом може черен да стъпи на този пост значи може да заема какъвто пост си пожелае, стига да има умствения капацитет и образованието!
34
0
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Чисто статистически е нормално от малцинствата да има по-малко представители в различните професии, виж, ако бяха болшинство, тогава щеше да има проблем на расистка основа. Нещо не можах да схвана... този Гарланд иска да вижда повече черни архитекти от белите ли?!? Ако е така, този човек определено е расист!!!
33
0
 
16
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
"Когато обаче Гарланд се огледал наоколо в колеж по архитектура в Бостън, той не видял много хора като него - в стаите имало малко чернокожи студенти и още по-малко преподаватели, разказва Асошиейтед прес."====================Хм, ами може би е трябвало да отиде в някой колеж по архиктектура в Сомалия, Етиопия, Гана, Чад или Судан - сигурен съм че там е щял да види много чернокожи студенти!
32
3
 
3
 
! Отговори
сдждсж преди 6 години
Ами то колежите да не са безплатни там? Нямат пари да си пратят детето в колеж и после то не изкарва достатъчно пари да прати своето дете и се получава затворен кръг. Как да станеш архитект без образование
31
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Юес искат всички да са равни. Но това е безсмислено като сухия режим или комунизма. Само покойниците са равни.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все приказват сошъл джъстис мисионерите как всичко било предразсъдъци и цвета значел както цвета на два коня - отдолу все кон. Ако обаче питате някой генетик, ще ви каже ИСТИНАТА, която е следната - в африканците неандерталско ДНК няма, а в европейците - има. В азиатците има гени от тн Денисовиански човек, в останалите - няма. Расовите разлики са ДЕЙСТВИТЕЛНИ. Да, всички сме хора, би следвало да имаме равни права, но и сме различни един от друг.
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чернокожите са мързеливи, крадат от фирмата, ползват неправомерни болнични, и когато шефа реши да ги уволни му отговарят с "искаш ли да викна 20 - 30 момчета, да видиш какво ще стане" (лично съм бил свидетел на такъв случай)!Е, не знам кой нормален работодател би назначил чернокожи при това положение...
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоя кви глупости говори. Нормално няма черни,защото са мързеливи и неуки и предпочитат да стоят на социални помощи угоявайки се като прасе за Коледа и раждат по 100 деца започвайки от 15-16 годишни. Забъркват се в престъпления защото е по-лесно и са или вечно пияни или дрогирани. А пък да се изразяват???? Та те мучат неразбираемо като говорят. Така,че не знам тоз образ от статията какво се възмущава. Да се беше обърнал към Обама да се оплаква. Все пак беше от техните хора
27
0
 
31
 
! Отговори
@ преди 6 години
На това му се казва "изкривяване на реалността". За какъв расизъм може да говорим в САЩ, като 8 години имаха черен президент. Там имат вече поколения черни които са на социални помощи. Никога не са работили ни няма да работят. Има безброй фондации които плащат образованието в колеж на всеки черен който пожелае да учи. Желаещи обаче няма много.Докато белите трябва да се оправят сами.Имало е преди десетки години робство и дискриминация на черни, факт, но отдавна е обратното.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църният ген е носител на тъпотия, алчност, величие и т.н. Америка повече няма да изберат "бял" президент, както и ние човек от типа на завряния зет!
25
1
 
45
 
! Отговори
българка преди 6 години
работя с африканци и други 4ерни абсолютно вси4ки са поне 50 степени по *** от бял средно грамотен 4овек, на вси4ко отгоре са ал4ни мързеливи нагли аругантнни и не4истоплътни като не им изнася все повтарят ве4ното - расизъм ,, но раждат 4 до 8 деца което е тихата инвазия това прави западните страни заложник на африканците и те ве4е са асимилирани,,, за съжаление ;(
24
6
 
10
 
! Отговори
к преди 6 години
До при нас как еКурнелия е еврейка от бандата на Соломон Паси - ти хал хабер си нямаш кой кой е в тази държава и в този свят !
23
2
 
34
 
! Отговори
х преди 6 години
такава бездарна, пошла, дразнеща с плиткоумието си птппаганад не бях чел от времето на комунизтическия интернационализъм ....до преди 100 години тези "африканци" живееха по дърветата и се замеряха с *** по време на любовния си период, след това дойде белия човек и ги откара с кораби отвъд океана да бачкат на плантациите, 50 години по-късно евреите-лихвари решиха че могат да им раздадат ипотеки и да използват гласовете им за да се подиграят с демокрациятарезултатът ... погледнете запада
22
3
 
12
 
! Отговори
при нас как е преди 6 години
Някои все още мечтаят за социализъм и грубо администриране.За да се издигне един бял в йерархията са необходими поне три поколения.Като дадоха привилегии на комунистите какво направиха?Даваха предимство на Раб Фак и ги направиха началници. България от цветуща стана бавноразвиваща се. Дещата им сега са най-големите разбойници.Вижте *** от не помня кое село.
21
0
 
36
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Какво се вайкате за черните? Ако един такъв го сложите на по висока позиция и белия зависи от него за нещо,вижте тогава как се държат...Не съм расист,но държанието им е отвратително,ако зависиш от тях.
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на някого пука ли му, че черните архитекти не били много?
19
0
 
28
 
! Отговори
Редът на нещата преди 6 години
Това изречение от Анонимен 11 си заслужава да се повтори:"Дори на спортните олимпиади черните са най-бързи в бягането, а белите най-добри в стрелбата."
18
1
 
37
 
! Отговори
Нещата от живота преди 6 години
Който за каквото е учил.Белият учи и докато учи кара евтина кола, носи евтини дрехи, живее в евтини квартири... Като се изучи - забогатява.Черният не ще да учи, но завижда на успелия бял за мерцедеса, къщата, професията и т.н.
17
0
 
39
 
! Отговори
;-) преди 6 години
Ако обаче напишете в Гугъл "рапър" и после "изображения", 90% от снимките ще са на чернокожи. Значи в рапа дискриминират белите. ;)