Тръмп поканил Путин в Белия дом. Кога ще се срещнат?

Двамата разговаряха по телефона след изборите в Русия
44
Тръмп поканил Путин в Белия дом. Кога ще се срещнат?
Къде ще се срещнат Путин и Тръмп? Снимка: БТА, архив

Белият дом потвърди, че американският президент Доналд Тръмп е поканил руския президент Владимир Путин във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Новината беше съобщена от говорителка на американското президентство. Тя заяви, че Белият дом е сред неуточнен брой "възможни места" за среща, които Путин и Тръмп са обсъдили по време на телефонния си разговор на 20 март.

"Както на 20 март самият президент потвърди, само часове след разговора си с президента Путин, двамата са обсъдили провеждането на двустранна среща "в недалечно бъдеще" на няколко възможни места, включително в Белия дом", каза говорителката. Тя допълни, че американското правителство няма какво повече да каже по въпроса.

По-рано днес представителят на Кремъл Юрий Ушаков заяви, че американският президент Доналд Тръмп е поканил руския лидер в Белия дом, но посочи, че двете страни все още не са започнали подготовката за подобна визита.

На 20 март двамата президенти проведоха телефонен разговор, в който Тръмп поздрави Путин за победата на президентските избори в Русия, произведени на 18 март. Тогава Белият дом и Кремъл заявиха, че те са обсъдили възможна среща между двамата. Днес обаче Ушаков посочи пред руските информационни агенции, че в разговора Тръмп конкретно е поканил Путин в Белия дом.

Представителят на Кремъл добави, че правителствата на двете страни не са имали време да започнат подготовката за срещата, преди САЩ да се присъединят към Великобритания и над 20 техни съюзници в санкционните действия срещу Русия заради отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество в Англия.

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган планират да обсъдят на срещата си на 3 април в Анкара сирийската проблематика, сътрудничеството в енергийната сфера и вноса на турска селскостопанска продукция, каза Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Естествено, важен въпрос освен енергетиката е търговията в областта на селското стопанство. Миналата година Русия отмени ограниченията за вноса на редица турски селскостопански продукти и в резултат показателите на турския износ скочиха 1,6 пъти и достигнаха 1 милиард долара. Вероятно на срещата ще се обсъжда и въпросът за прословутите (турски) домати."

Ушаков допълни, че Русия ще положи максимални усилия, за да приключи до 2020 г. доставката на зенитно-ракетните комплекси С-400 за Турция.

"Този въпрос е бил повдиган от Турция. Доколкото знам, от наша страна ще бъдат положени усилия това искане на Турция да бъде удовлетворено", каза Ушаков в отговор на въпрос дали Русия възнамерява да ускори доставката на комплексите до 2020 г.

Той заяви, че е планирано до 30 декември 2019 г. газопроводът "Турски поток" да бъде въведен в експлоатация, като по думите му по-голямата част от разрешенията за неговото изграждане са получени. "Доставките по първата тръба ще са за турските потребители, а по втората към границата между Турция и ЕС, където се планира да бъде организирана точка на предаване."

Ушаков добави, че засега не е планирана среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще пристигне специален представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще информира Путин по актуални въпроси, сред които вероятно разговорите миналата седмица между Си и Ким. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
руски терорист преди 6 години
Путин клъвна на стръвта..ха.ха Кога стъпи в САЩ ще му щракнат белезниците за престъпления към човечеството.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия сви сърмите на САЩ.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка изпуха крилата.
38
7
 
1
 
! Отговори
Русия в изолация преди 6 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже.
37
1
 
2
 
! Отговори
циливилизацион преди 6 години
Въпросът е кое е цивилизовано.Още Войников навремето е писал за Криво разбраната цивилизация.
36
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
фалшива новина гн путин няма да се среща с убиици
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Среща едва ли ще има. Путин е обявен за персона нон грата навсякъде в цивилизования свят.
34
2
 
11
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Сега американфилчета заедно с русофобчета ще обяваят Тпъмп за комунист и русофил.))
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С кой от двойниците на Путин ще се срешне?! Съмнява ме да се срещнат щото май целта на американците е тайно да вземат ДНК от Путин за да проверят дали не е истина твърдението на съпругата на Путин, че той отдавна е починал от рак и сега управлява негов двойник!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се срещнат на неутрална територия. Някой ще хване разстройство и пак ще се обвиняват за новичок.
31
23
 
6
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Путинчо е притиснат до стената. колкото и да се дърви положението в *** е катастрофално.
30
6
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тръмп нахъсва пуделите /Англичани, германци и французи и автстралиици и канадци/ да лаят по Русия за да може да се разбира с Путин.
29
5
 
4
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 6 години
..Tupa amerikanja kratuna...Gonish ruski diplomati...i kanish Putin na kafe...Nyama jak da prieme....Tezi vashi tradicii si gi pravi s tvoute oeiyateli ot Zapadna EU
28
2
 
7
 
! Отговори
ej преди 6 години
Когато ишките се мерят не се пъхайте между тях -това е истината.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо особено, това е част от играта, както двама адвокати от двете страни на съдията крещят а след това кротко си пият уискито в кръчмата срещу съда и са забравили за клиентите си
26
9
 
11
 
! Отговори
Логично преди 6 години
Путин няма да отиде при човек изгонил 60 дипломати. Когато се възстанови броя на руските дипломатити тогава Путин ще отиде на посещение в Белия дом.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Много се радвам.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мухахахТова не е фейк, просто среща няма да бъде....
23
5
 
5
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Пълен фейк.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещата няма да се проведе в близко бъдеще....