В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?

Русия едва ли ще се превърне в парий, смята руската преса
169
В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?
Снимка: Reuters

Централните медии в Русия коментират ответните мерки на страната след експулсирането на руски дипломати от САЩ и Европа и последиците от новото напрежение между Москва и Запада.

В. "Ведомости" изтъква, че отговорът на Русия като цяло е бил симетричен, но не изключва конфликтът да се разрасне още повече.

След като бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 4 март във Великобритания, Лондон обяви за виновник Москва, но Русия отхвърли обвиненията. Кралството изгони руски дипломати, последваха го САЩ и още 27 страни. Москва вече започна да експулсира в отговор техни дипломати, напомня електронното издание "Лента", цитирано от БТА.

Още по темата
Дипломатическата война на Русия със САЩ и Великобритания още не е наближила върховата си точка, смята политологът Фьодор Лукянов.

"САЩ неизбежно ще отвърнат отново - те предупредиха, че виждат в действията на Москва не отговор, а вдигане на залозите. Закриването на американското консулство в Санкт Петербург срещу консулството на Русия в Сиатъл също се разглежда като ескалация", пояснява той.

Експертът прогнозира, че европейските страни, демонстрирали солидарност с кралството, няма да продължат в същия дух. След дипломатическата, символична по думите му война, той обаче очаква и мерки в икономически план, например по-строги санкции като доскорошните санкции срещу Иран.

Следващите действия на САЩ спрямо Русия ще бъдат на първо място политически, а не юридически, заявява за "Ведомости" аналитикът Андрей Кортунов. Освен нови експулсирания на дипломати Вашингтон може да засили натиска върху руските медии в Щатите, но като цяло възможностите за подобно въздействие намаляват, допълва той.

За Русия остава възможността да изисква от САЩ паритет в броя на дипломатическите служители, смята наблюдателят. "Сега въпросът е кой пръв ще спре", отбелязва Кортунов.

Струва ли си страните в конфликта да развъртат маховика на ескалацията, пита се в редакционен коментар в. "Независимая газета", който също предрича нови икономически санкции на Запада срещу Русия.
За разлика от Москва Западът има според руския ежедневник "предостатъчно" подобни лостове - може, например, да бъде закрита търговската мисия на Москва в Лондон, смятана за "шпионска бърлога" от кабинета на Тереза Мей според британския в. "Телеграф". Може да бъдат замразени различните активи на руската държава, да се въведе забрана за инвестиции в руски книжа, да се запорира "подозрителното имущество" на свръхбогати руснаци и дори да се бойкотира тазгодишното световно първенство по футбол в Русия.

В най-близко бъдеще обаче Русия едва ли ще се превърне в парий. Западът признава, че е необходимо и занапред да води диалог с Москва най-малкото в сферата на стратегическата стабилност и контрола върху оръжията. Взаимното изгонване на дипломати обаче показва, че полето за диалог стремително се стеснява, пише "Независимая газета".

Днес Европа има твърде голяма нужда от Руската федерация и просто не може да си позволи дълго да се прави на обидена, твърди онлайн изданието "Регионите на Русия".

Далеч не става дума само за доставките на петрол и газ, за пазари и проекти за инвестиции. Скъсването на връзките с Русия автоматично ще засили влиянието върху Европа, което получиха след Втората световна война САЩ и Великобритания. По човешки и икономически потенциал ЕС превъзхожда САЩ и би могъл да стане самостоятелен силов център, но все така е в изцяло подчинено положение спрямо атлантическия проект за "единен Запад". Защото упорито не схваща собствената си идентичност, няма и държавен суверенитет, подкрепен с военна сила, се казва в материала.

Ако Европа поддържа конфликта с Русия, ще е по-лесно освен това външни сили да скарат европейците с Китай, заявява електронният вестник. Същевременно изрежда "много кризи, които Европа безспорно няма как да реши без Русия". Без Русия ЕС не ще може примерно да влияе върху ситуацията в Големия Близък изток - от Либия до Афганистан. А това не включва само въпроса за война или мир край границите на Европа, но и проблема с бежанците, чието нашествие в ЕС, дори само от Африка с милиардното й население, все повече ще расте, пише "Регионите на Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: РусияСкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
0
 
! Отговори
Истинен преди 5 години
Всички които разпространяват поклоничество към чужди раси, етноси, култури религии са прокълнати ще горят, това не ехристянско, колкото до америка това не е идеал за нищо освен за *** или лъжа и всички които го сочат като идеал за свободА истина или подобно трябва да им иизгорят това проклятие в тикват коетонекви магиосници са залогили, ги ритат се събудят или даим покажат истината, там стачките дето показват са симулация всичко е менте. конфликт няма това също е симулация богатите са наедно
136
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците затъват все повече и повече!
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 2007 *** Путин каза на другарите от запад, че еднополюсния модел е приключил и разграбването на Русия се отлага. Консуматорското общество да си търси как да се издържа.
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Най-смешната теза е, че САЩ и ЕС нямали човешки потенциал... "Е , имат как да нямат ?Едно натискане на копчето итаборът им от човешки потенциалотива към небето .
133
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 6 години
В Библията пише в коя посока ще тръгне.
132
7
 
32
 
! Отговори
ЕС и Русия преди 6 години
Съюз ще има. Свърши еднополюсното царуване на САЩ, наложено след Втората.Няма нормален човек, който да не пожелае Съюз между Русия и Европа, той е неизбежен.Германия направи първата крачка - СП 2. Когато фактите говорят, и сателитите мълчат.В Украйна започна недоволството от промени в Здравеопазване и безработица. Нищо, че по БГ тв-тата не дават протестите на обикновените хора.Дори депутатите в Радата осъзнаха цената на демократичните банани.Тепърва Светът ще отхвърля диктата на САЩ и НАТО.
131
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
139 като химик ли се изживяваш днес? Как пък разбираш от всичко бе? И понеже си навсякъде, си никъде. Лебедар.
130
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посоката е ясна - всички империи свършват са трагичен упадък и разпад. сащ няма да са изключение. Ще се срунат с чутовен гръм.
129
29
 
8
 
! Отговори
посоката е ясна преди 6 години
Накрая всички диктатори свършват в бункер като Кадафи,Бин Ладен,Садам.....Путин има ли си бункер..ха.ха
128
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме чували за Новичок, НО имаме Антидот за него и случайно ни беше под ръка когато отровиха-Антидотът е срещу цяла група отрови, към която спада този Новичок и които отдавна са известни. Какво неясно има?
127
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АЗ това си беше чисто политическо мероприятие на САЩ и Англия срещу Путин най вечеТака и трябва!Млати кьосавия недоносеник по темето!
126
18
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Съюз между ЕС и *** може да има колкото между лъва и магарето.Най-смешната теза е, че САЩ и ЕС нямали човешки потенциал...И това го казва неква кирлива ватенка, при положение, че населението на *** е 6 пъти по-малко от това на Запада и 70% са тотални евразийски ***.
125
10
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До 133 Е не бъди чак толкова краен.Синчето на Корделка и други деца на социалисти не желаят да се върнат в България.Искат при лошия Запад.
124
14
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 118 Ако имаше поне малко понятие от истинска икономика щеше да знаеш че печатането на хартия води задължително до инфлация. А долара е по стабилен от всякога.Икономическите закони важат за всички , даже и за комунистите , макар че не ги признават.Те си знаят измислената планова икономика която ни доведе до това дередже.
123
5
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 114 Китай била социалистическа държава...Вярваш ли си.? Единственото социалистическо е името на ККП всичко друго е контролиран капитализъм.Там бесилото е на мода.
122
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блокиране сметките на руските олигарси в западни банки и изгонване на децата им от ЕС и САЩ. Тогава конфликта ще приключи моментално с пълна победа за запада.
121
8
 
12
 
! Отговори
Кой? преди 6 години
САЩ и Британия се уплашиха от съюз между Европа и Русия, да не говорим че Турция следва самостоятелна политика. Като включим Китай мита на 128 американски стоки. Индия с ново поколение програмисти и посещението на арабски политици в Русия.Пъзелът е сглобен.Съюз между Русия и Германия е неизбежен, след тях и Европа. Британия е троянският кон на САЩ в ЕС. Още в началото Бритите съдаваха конфликти, при излизането си от ЕС - също.Рано или късно здравият разум ще победи.ЕС и Русия=на силна Европа
120
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До к127 Мързи те да напишеш нещо друго,ами ползваш копипейс от статията за Борисов и кой знае още окъде?Май,няма да получиш пари за вечеря днес.Руските тайни срлужби избиват неудобни не за първи път и то в Англия,найвече.Те убиха и българина Георги Марков.Литвиненко,Немцов,Политковская,Березовски...
119
8
 
21
 
! Отговори
к преди 6 години
идеята че Руските спецялни служби са убили бивша Украйнска отреп_ка с отровен газ, в публичен парк и не само абсурдна но и гротескна Още по страннен е фактът че няма жертви сред посетителите на парка - това все пак е БОВследващия път Русия сигурно ще изстреля ракета или ще бомбардира Лондон когато иска да убие поредната безполезна Украйска от_репка, прибрана на хранилка от ЦРУ....западът се превърна в смешха и жалка пародия на това което беше преди 40 години !
118
3
 
7
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Всичко ще утихне. Путин е преизбран. Но след 4години когато изтече и тоз негов мандат????