В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?

Русия едва ли ще се превърне в парий, смята руската преса
169
В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?
Снимка: Reuters

Централните медии в Русия коментират ответните мерки на страната след експулсирането на руски дипломати от САЩ и Европа и последиците от новото напрежение между Москва и Запада.

В. "Ведомости" изтъква, че отговорът на Русия като цяло е бил симетричен, но не изключва конфликтът да се разрасне още повече.

След като бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 4 март във Великобритания, Лондон обяви за виновник Москва, но Русия отхвърли обвиненията. Кралството изгони руски дипломати, последваха го САЩ и още 27 страни. Москва вече започна да експулсира в отговор техни дипломати, напомня електронното издание "Лента", цитирано от БТА.

Още по темата
Дипломатическата война на Русия със САЩ и Великобритания още не е наближила върховата си точка, смята политологът Фьодор Лукянов.

"САЩ неизбежно ще отвърнат отново - те предупредиха, че виждат в действията на Москва не отговор, а вдигане на залозите. Закриването на американското консулство в Санкт Петербург срещу консулството на Русия в Сиатъл също се разглежда като ескалация", пояснява той.

Експертът прогнозира, че европейските страни, демонстрирали солидарност с кралството, няма да продължат в същия дух. След дипломатическата, символична по думите му война, той обаче очаква и мерки в икономически план, например по-строги санкции като доскорошните санкции срещу Иран.

Следващите действия на САЩ спрямо Русия ще бъдат на първо място политически, а не юридически, заявява за "Ведомости" аналитикът Андрей Кортунов. Освен нови експулсирания на дипломати Вашингтон може да засили натиска върху руските медии в Щатите, но като цяло възможностите за подобно въздействие намаляват, допълва той.

За Русия остава възможността да изисква от САЩ паритет в броя на дипломатическите служители, смята наблюдателят. "Сега въпросът е кой пръв ще спре", отбелязва Кортунов.

Струва ли си страните в конфликта да развъртат маховика на ескалацията, пита се в редакционен коментар в. "Независимая газета", който също предрича нови икономически санкции на Запада срещу Русия.
За разлика от Москва Западът има според руския ежедневник "предостатъчно" подобни лостове - може, например, да бъде закрита търговската мисия на Москва в Лондон, смятана за "шпионска бърлога" от кабинета на Тереза Мей според британския в. "Телеграф". Може да бъдат замразени различните активи на руската държава, да се въведе забрана за инвестиции в руски книжа, да се запорира "подозрителното имущество" на свръхбогати руснаци и дори да се бойкотира тазгодишното световно първенство по футбол в Русия.

В най-близко бъдеще обаче Русия едва ли ще се превърне в парий. Западът признава, че е необходимо и занапред да води диалог с Москва най-малкото в сферата на стратегическата стабилност и контрола върху оръжията. Взаимното изгонване на дипломати обаче показва, че полето за диалог стремително се стеснява, пише "Независимая газета".

Днес Европа има твърде голяма нужда от Руската федерация и просто не може да си позволи дълго да се прави на обидена, твърди онлайн изданието "Регионите на Русия".

Далеч не става дума само за доставките на петрол и газ, за пазари и проекти за инвестиции. Скъсването на връзките с Русия автоматично ще засили влиянието върху Европа, което получиха след Втората световна война САЩ и Великобритания. По човешки и икономически потенциал ЕС превъзхожда САЩ и би могъл да стане самостоятелен силов център, но все така е в изцяло подчинено положение спрямо атлантическия проект за "единен Запад". Защото упорито не схваща собствената си идентичност, няма и държавен суверенитет, подкрепен с военна сила, се казва в материала.

Ако Европа поддържа конфликта с Русия, ще е по-лесно освен това външни сили да скарат европейците с Китай, заявява електронният вестник. Същевременно изрежда "много кризи, които Европа безспорно няма как да реши без Русия". Без Русия ЕС не ще може примерно да влияе върху ситуацията в Големия Близък изток - от Либия до Афганистан. А това не включва само въпроса за война или мир край границите на Европа, но и проблема с бежанците, чието нашествие в ЕС, дори само от Африка с милиардното й население, все повече ще расте, пише "Регионите на Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: РусияСкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
8
 
16
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Аз предлагам всички русофили да емигрират в Русия, а всички русофоби на Запад и САЩ :))) В България нека си останат тези, които си обичат България
76
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На целя свят беше ясно, че това е атака към Русия по измислен предлог. Война с пропагандни средства, без нито един факт, без нито едно доказателство. Неслучайно и мнозина лидери на държави се разколебаха при вземането на решение за отзоваване на посланици. Мадам Мей си почупи краката да ходи наляво и надясно да разправя за правотата си, белким нещо хване дикиш, но не би.Клетата тя...
75
31
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Хе-хе, значи Русия не иска да се конфронтира с никой, но да си прави каквото си иска, а другите да си траят. Но пасаран, болшевики.
74
10
 
10
 
! Отговори
хааа преди 6 години
До ЧапаевЗначи тръгвай за там....
73
30
 
5
 
! Отговори
Чапаев преди 6 години
Русия ще се превърне в изолатор за душевно болни.
72
7
 
35
 
! Отговори
Моите съболезнования преди 6 години
англия има нужда да си връща, защото Русия отново е равностоен играч на световната шахматна дъска. Разбирам ги островитяните, че никой не харесва силни конкуренти, но не мога да им помогна. Да си измислят по-реалистична лъжа, тази сме я слушали вече...
71
5
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 75Това, че не четеш те кара да си пишеш глюпости...
70
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам ги нашите "разузнавачи" по телевизиите които нямат нищо против убийството на един предател и неговото семейство.То при мафията е подобре защото там не закачат жените и децата.
69
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да каже къде изчезна Путин след отравянето на Скрипал ?Каза, че Запада трябва да го слуша, млъкна и са покри в дън гори Тилилейски !
68
3
 
7
 
! Отговори
това е преди 6 години
Гледайте клипа #ЖИТЬ,на утуб и вижте кой иска мир и кой иска просто да живее.
67
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Вова могат да му хванат дръжката англичаните и англичанките. Русия няма нищо общо с тази измислица. тереза змей ходи да хлопа на всички Европейски порти за солидарност с лъжата й. Но хората не са безумци като нея.
66
4
 
20
 
! Отговори
факт преди 6 години
По често трябва да тестват сирените,за да оценим мира.....
65
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да каже къде изчезна Путин след отравянето на Скрипал ?
64
6
 
27
 
! Отговори
историята помни преди 6 години
Сега когато пробно в София завиха сирените,си представям какъв ужас са изпитали хората в Югославия,Ирак,Либия когато бяха нападнати и бомбандирани и загинаха стотици хиляди хора и забележете не от Русия!!! а от Евроатлантическите ни"приятели"кой са враговете и убийците,всеки да си отговори сам.....
63
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 71 преди 6 години
Може да е вярно но след милион години пак ще се наложи да се открива Америка, ако е останало нещо от нея.
62
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ясно някои хора защо обвиняват Путин за щяло и нещяло ? - ето сега при обгазяването във Волоколамск раздадоха на хората безплатни маски и казаха че ако замърсяването се увеличи ще раздават и безплатни химически облекла.Следващото поколение ще бъде от *** и гоблини а като се появят първите елфи от Холивуд могат да заснемат чудесен филм.
61
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващана вайна Рассия ще я води с прашки и читала....
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеизвестно е ,че на проф. Константинов сериозно му хлопа дъската, ама какво да се прави-все пак е математик....По-добре беше да се изкаже Остап проф. Пимпирев-Бендер-
59
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ не ни готвят войната.:) Войната ни я готвят съюзниците с безрезервната подкрепа на пъпешоглавата Гуменка, призоваваща за атлантическа солидарност.
58
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
англия си търсеше причина да се чопли с Мечката и си измисли една лъжа. Целта беше да се разклати Русия и да се консолидира Европа. Ефектът беше точно обратния.