Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори

Освен обучението, ще им плащат и по 8 лева на ден като стипендия
Обновена: 3 апр 2018 07:17 | 3 апр 2018 07:00,
121
Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори
Снимка: pixabay.com

Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита на кадри в туризма с безплатни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които освен че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендия. Толкова ще плаща ведомството за присъствието им на обучителните лекции, пише "24 часа".

"Целта е да подготвим кадри, които да се реализират в сферата на ресторантьорството, където има недостиг на хора", коментира шефът на бюрото Живко Янакиев.

Още по темата

По груби изчисления за пълно комлектуване на персонал за сезона по Южното Черноморие са нужни около 80 000 работници, като само за Слънчев бряг не достигат около 15 000 души.

Тази година собственици на хотели и ресторанти започнаха по-отрано набиране на хора, за да се подсигурят навреме, тъй като конкуренцията помежду им е голяма, а гладът за квалифицирани кадри се чувства все по-осезаемо.

Недостиг има, но ще се справим, отново ще разчитаме и на работници от Украйна, Молдова, Македония, Беларус, заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отрече слуховете за космически заплати, които ще се дават това лято в туризма, само и само да се подсигурят с кадри хотелиери и ресторантьори.

Остър недостиг на работна ръка се усеща и по Северното Черноморие, оплакаха се хотелиери и ресторантьори, които участваха в специализираните трудови борси за кадри в туризма, които се организират периодично във Варна. Браншовиците споделиха, че им се налага да наемат неквалифициран персонал или чужденци.

Търсят се всякакви хора - от най-ниската до най-високата позиция. Заплащането е един от основните проблеми. Много хора натрупаха добра квалификация и опит у нас, знаят езици на добро ниво и предпочитат да работят за евро вместо за левове. Затова отиват за активния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели вече предлагат по-сериозен пакет от социални придобивки - хранене, транспорт, спане за тези, които са от вътрешността на страната. "Но не можем да отречем, че недостигът на кадри се усеща", обясни директорът на службата по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Собствениците на ресторанти в комплексите и във Варна се оплакаха, че все по-често на обявите за работа реагирали хора на средна възраст. Браншовиците обаче предпочитат да наемат студенти или младежи, току-що завършили училище.

От години насам е много разпространено в разгара на сезона хора от вътрешността на страната да си вземат неплатен отпуск и да идват да работят по морето. През юни, юли и август в крайбрежните заведения във Варна и курортите такива са повечето сервитьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 5 години
Защо си вкарвате молдовци и ме знам си кви боллуци като си имаме кадри но не им запшащате това което трябва и затова на молдовци за 300евро даже много им давате бизнесииииии.Това не е Български туризъм .
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова некои го удариха на великденска промоция целогодишно докога ще карат на цена 300 лева курс с 10 часа и се чудим що те са пълни а костов нечестит великден и може да не ми приказваш до нова година жалки сте
102
1
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Смешно е.Безработен съм от 6 месеца,никой не ми е предложил и една позиция от бюрото по труда в Кърджали.Ходя само да се подписвам и винаги ме натискат да съм се отпишел.Така намаляват безработицата.Другото са глупости.
101
0
 
9
 
! Отговори
все ми е тая преди 6 години
Нещата вървят на добре,щом свършат робите ще се покачи цената на труда -но това ще се отрази на цените и ще удари туристите
100
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадри има,бълват всяка година и ИМТ-то и ТОХ-а,не само в Бургас,а и в градовете наоколо,но никой не иска да работи на морето,защото много хора изгоряха я с парите(неплащане),я с извънредни часове на крак,което е непосилно за нормално човешко същество,я с лоши условия на живот.
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глад за роби :)
98
0
 
3
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
До бат Саали (номер 65) го е сметнал - за 1 лев не си струва !!!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да търсят роми.Те могат да вършат тази работа защото са универсални.
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 98Някога по Черноморието ходеха "бедни" българи с комунистически заплати. Почивката им беше по 15 дена, всяка вечер на ресторант или капанче. Никой не поръчваше само бира и цаца, а ядяха и пиеха яко- цели семейства с по 2 деца. Вечер след 21 часа беше абсурд да се намери празна маса. Сега някои едва набират клиенти, та даже си назначават викачи.
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво им пречат хората на средна възраст? Защо не ги искат?Рецепционист на 45г. с перфектен руски или немски език не ги ли устройва?Всички над 40 год. възраст са учили руски език в училище и могат да обслужват руснаци.Тия работници ли си търсят или фотомодели да си разкарват екстешъните и силикона?
94
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам познати пенсионери ,които на времето по соца са били сервитьори.От бакшиши са направили по две къщи и апартаменти.А сега един сервитьор може да изкара пари колкото да не ходи да рови по кофите.
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите от туризма пак ни прецакаха.С нашите пари бюрото по труда ще им търси кадри.А де...!?
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали виетнамци щеха да идват да работат за 250 Евро на месец.
91
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един на Село зася 300 декара вишни и череши , без прави сметка кой ще му ги бере.. И сега има 300 декара черешова гора.
90
2
 
8
 
! Отговори
шнур преди 6 години
В тая държава работодателите да пълни олигофр.ени, а работниците са ***.или. Значи си заслужаваме всичко. Айде сипете си, че утре пак ви чака плантацията.
89
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо от Украйна, Молдова, Македония и Беларус не ходят да работят сезонно в Сочи и на езерото Байкал?Чудя се просто...
88
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия български бизнес е калкулиран и правен с тенденция за ниски заплати 10 пъти по-ниски от германските само че заложиха на куц кон.. работници няма..
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станете програмисти и взимайте 3000лв. , Млади хора ще стават слуги да правят кефа на чужденците..
86
1
 
33
 
! Отговори
мързел-хипар преди 6 години
Да си бачкат сами собствениците, мога и с малко пари да си клатя краката на плажа и да фиркам биричка. Нека баровците ми я поднасят.
85
0
 
18
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 6 години
До Има ли оли гоф ре ни20 работни дни)))Чул те господ,защото има и 30 работни дни по 12 часа в Европейска България,а бе цирка е пълен