Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори

Освен обучението, ще им плащат и по 8 лева на ден като стипендия
Обновена: 3 апр 2018 07:17 | 3 апр 2018 07:00,
121
Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори
Снимка: pixabay.com

Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита на кадри в туризма с безплатни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които освен че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендия. Толкова ще плаща ведомството за присъствието им на обучителните лекции, пише "24 часа".

"Целта е да подготвим кадри, които да се реализират в сферата на ресторантьорството, където има недостиг на хора", коментира шефът на бюрото Живко Янакиев.

Още по темата

По груби изчисления за пълно комлектуване на персонал за сезона по Южното Черноморие са нужни около 80 000 работници, като само за Слънчев бряг не достигат около 15 000 души.

Тази година собственици на хотели и ресторанти започнаха по-отрано набиране на хора, за да се подсигурят навреме, тъй като конкуренцията помежду им е голяма, а гладът за квалифицирани кадри се чувства все по-осезаемо.

Недостиг има, но ще се справим, отново ще разчитаме и на работници от Украйна, Молдова, Македония, Беларус, заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отрече слуховете за космически заплати, които ще се дават това лято в туризма, само и само да се подсигурят с кадри хотелиери и ресторантьори.

Остър недостиг на работна ръка се усеща и по Северното Черноморие, оплакаха се хотелиери и ресторантьори, които участваха в специализираните трудови борси за кадри в туризма, които се организират периодично във Варна. Браншовиците споделиха, че им се налага да наемат неквалифициран персонал или чужденци.

Търсят се всякакви хора - от най-ниската до най-високата позиция. Заплащането е един от основните проблеми. Много хора натрупаха добра квалификация и опит у нас, знаят езици на добро ниво и предпочитат да работят за евро вместо за левове. Затова отиват за активния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели вече предлагат по-сериозен пакет от социални придобивки - хранене, транспорт, спане за тези, които са от вътрешността на страната. "Но не можем да отречем, че недостигът на кадри се усеща", обясни директорът на службата по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Собствениците на ресторанти в комплексите и във Варна се оплакаха, че все по-често на обявите за работа реагирали хора на средна възраст. Браншовиците обаче предпочитат да наемат студенти или младежи, току-що завършили училище.

От години насам е много разпространено в разгара на сезона хора от вътрешността на страната да си вземат неплатен отпуск и да идват да работят по морето. През юни, юли и август в крайбрежните заведения във Варна и курортите такива са повечето сервитьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
20
 
! Отговори
Има ли оли гоф ре ни преди 6 години
8 лева по 20 работни дни = 160 лева
83
1
 
33
 
! Отговори
Барманка преди 6 години
Абе вие като си правихте хиляди хотели, питахте ли хората дали искат да ви работят като сервитьори и бармани? Питахте ли някого, дали мечтаната му работа е да разнася таблите и да гледа пияни руснаци, англичани, поляци и прочее, да се занимава да чисти след тях, да ги развежда, и като свърши сезона да се чуди какво да прави? Голяма работа сте направили, предложили били работни места. Да бяхте направили само публични домове, та да обявите глад за специалисти!
82
1
 
27
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 6 години
Тя една наливна бира на слънчака е 5 лева бе,с тея осем лева няма и за две бири.Другари "бизнесмени"слезте вече малко на земята.
81
5
 
9
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 6 години
До АнонименТо народа го търси още правешкия селянин ама няма..Царски си живеехме тогава.Жалко само,че не го погребаха с гъзъ нагоре да ходят такива невежи като тебе да го целуват.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се затварят хотели...
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендиябрей вие направо ще ги разглезите с тия купища пари бе :)
78
0
 
26
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Плащайте прилични заплати и ще имате свестни хора. Иначе няма да стане. това не го ли разбрахте???
77
0
 
25
 
! Отговори
Ася Н. -Сервитьорка преди 6 години
В България за да работиш на морето трябва да си мазохист, умствено увреден или просто тут-ка харесваща да я мушка и ръга тлъста чичка шеф за без пари една чорбичка и едно благодаря.. Не мерси никога вече
76
1
 
23
 
! Отговори
бивш Барман Слънчака преди 6 години
До В. Магриотов.***, ти си се помислил за бизнесмен.Заблудил си се очевидно Не прави сметка на чуждите и моите пари и сметки ми тичал у ФГакyлтeт0 да ти намерят по евтини работници г-н работелю.Аз в Англия не само,че с кран не може да ме вдигнеш,но и 3 деца гледам и издържам само с една заплата г-н Муxльоний Магриотов.Всеки 2 месеца от шефа бонус +заплата всеки петък в пликче + бакшиш+пътни приспадани+ храна и каквото закача изобщо да не почвам екстрите на жената.Бегай си търси шерпи ***
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПРИЗЕМЯВАНЕНарода го блазнеше не толкова морето, колкото чуждоземните туристи - хубави жени!НА СТАРА СЛАВА СЕ ЖИВЕЕ И РАБОТИ НА МОРЕТО. Едно Жигули за един сезон се кярише
74
4
 
10
 
! Отговори
всяко чудо-3 дни преди 6 години
До АнонименСпомням си 60-те, когато идваха богати туристи.С пачки плащаха докато келнера им каже стига.Лекари и инженери - вишисти си хвърляха дипломите и се хващаха за таблата.Те бяха завършили на Запад и владееха езици.Особено много се проявяваха ярменци с владеенето на езици и цели семейства работеха, даже целия личен състав на Балкантурист се състоеше от ярменски имена!
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
модерният живот до тук доведе
72
0
 
15
 
! Отговори
ПРИЗЕМЯВАНЕ преди 6 години
ВСИЧКО ДА Е НА САМООБСЛУЖВАНЕ И ТОЛКОВА!
71
0
 
14
 
! Отговори
ВЕТЕРАН преди 6 години
До морскиКЪДЕ СА ПУЦОВЕТЕ И ОГРАМОТИТЕЛНИТЕ КУРСОВЕ? ИЗМРЯХА ЛИ, ЗАБЯГНАХА ЛИ?КЪДЕ Е ИНСТИТУТА ПО МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БУРГАС И ВАРНА? кЪДЕ СА СТАРИТЕ КАДРИ НА КОМИТЕТА ПО ТУРИЗЪМ? вСИЧКО Е МУТРИ........................................................
70
0
 
51
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Не се научи българският работодател.На обявите се отзовавали хора на средна възраст!Каква трагедия!!Разходете се по-големите курорти в чужбина - пълно е с 50+ сервитьори ,от чиято работа клиентът не може да се оплаче.Ама не - те искат 20 годишни ,които лесно се лъжат и работят по 12 часа за без пари.Не българските политици ще затрият България ,а българските 'бизнесмени'.
69
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха! Не стига, че плащат като в Мозамбик, а в същото време и с претенции. Ама да са току що завършили, ама това, ама онова... и накрая реват, че няма кандидати. То всеки с повече от 1 мозъчна гънка ще се сети защо. Явно само нашите работодатели не се сещат, че със смешна заплата и куп претенции кадри няма да намерят. Ама нищо, успех в търсенето! Като почнат и украинците да ви отказват, дано се сетите защо.
68
0
 
13
 
! Отговори
келнер преди 6 години
До морскиКОЙТО ПРЕЗ ЛЯТОТО НЕ КРАДЕ ПРЕЗ $ ЗИМАТА НЯМА КАКВО ДА ЯДЕ!!!!!!!!!!!-малограмажни детски порции за редовни50гр.аперитив за 100грсвинско филе за телешко
67
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глад за нископлатени кадри, ако могат да работят без да им плащат - още по-добре.
66
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По мръсно племе от бг работодател няма!Ако работя в клоаката бг само като охрана да им се прегърбвам по 12 часа за 500-750 лева няма да стане!*** ***!!
65
2
 
13
 
! Отговори
морски преди 6 години
До ПоправкаПрез соца морето също ни привличаше с корекомите,валутата, крем НИВЕЯ беше 50 ст.Курортистите сякаш бяха от друг свят и само чужда реч се слушаше.Ухаеше на американски цигари и чуждестранна козметика. Евтиния за чужденците!