Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори

Освен обучението, ще им плащат и по 8 лева на ден като стипендия
Обновена: 3 апр 2018 07:17 | 3 апр 2018 07:00,
121
Глад за кадри! Безработни на безплатни курсове за бармани и сервитьори
Снимка: pixabay.com

Бюрото по труда в Бургас ще се справя с дефицита на кадри в туризма с безплатни курсове за бармани и сервитьори. На тях ще могат да се запишат трайно безработни, които освен че ще придобият нови умения, ще получават и по 8 лв. на ден под формата на стипендия. Толкова ще плаща ведомството за присъствието им на обучителните лекции, пише "24 часа".

"Целта е да подготвим кадри, които да се реализират в сферата на ресторантьорството, където има недостиг на хора", коментира шефът на бюрото Живко Янакиев.

Още по темата

По груби изчисления за пълно комлектуване на персонал за сезона по Южното Черноморие са нужни около 80 000 работници, като само за Слънчев бряг не достигат около 15 000 души.

Тази година собственици на хотели и ресторанти започнаха по-отрано набиране на хора, за да се подсигурят навреме, тъй като конкуренцията помежду им е голяма, а гладът за квалифицирани кадри се чувства все по-осезаемо.

Недостиг има, но ще се справим, отново ще разчитаме и на работници от Украйна, Молдова, Македония, Беларус, заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя обаче отрече слуховете за космически заплати, които ще се дават това лято в туризма, само и само да се подсигурят с кадри хотелиери и ресторантьори.

Остър недостиг на работна ръка се усеща и по Северното Черноморие, оплакаха се хотелиери и ресторантьори, които участваха в специализираните трудови борси за кадри в туризма, които се организират периодично във Варна. Браншовиците споделиха, че им се налага да наемат неквалифициран персонал или чужденци.

Търсят се всякакви хора - от най-ниската до най-високата позиция. Заплащането е един от основните проблеми. Много хора натрупаха добра квалификация и опит у нас, знаят езици на добро ниво и предпочитат да работят за евро вместо за левове. Затова отиват за активния сезон да работят в чужбина. Някои от тях се връщат след известно време у нас. Нашите работодатели вече предлагат по-сериозен пакет от социални придобивки - хранене, транспорт, спане за тези, които са от вътрешността на страната. "Но не можем да отречем, че недостигът на кадри се усеща", обясни директорът на службата по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Собствениците на ресторанти в комплексите и във Варна се оплакаха, че все по-често на обявите за работа реагирали хора на средна възраст. Браншовиците обаче предпочитат да наемат студенти или младежи, току-що завършили училище.

От години насам е много разпространено в разгара на сезона хора от вътрешността на страната да си вземат неплатен отпуск и да идват да работят по морето. През юни, юли и август в крайбрежните заведения във Варна и курортите такива са повечето сервитьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
46
 
! Отговори
тотално зацикляне преди 6 години
Когато обучаваш някого безплатно, той получава безплатни знания, без всякаква стойност и за обучаемия, и за работодателя. Кадъра участва в обучението, не за да получи квалификация, а защото обучението е много "изгодно". Съответно работата след това се върши "безплатно", т. е. за 510 лева на месец и на всеки три месеца той сменя работодателя. И става зацикляне. За сравнение, обучението на един цивилен пилот струва 150 000 евро и обучаемия взема кредит от банката.
3
0
 
114
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признавам, доставя ми удоволствие да гледам как се гърчат тия. Може да не е много християнско, но си го заслужават. Толкова години се отнасяха с хората като с парцали и смятаха, че щом имат бизнес, си длъжен едва ли не да си им роб. Е, свърши тая (трябва да призная, благодарение на отварянето на границите и ЕС, в противен случай пак щяха да си намерят балъци).Прогнозирам, че и тази мярка няма да помогне, защото качествен служител не се става с един курс. Трябват години.
2
1
 
72
 
! Отговори
biliana преди 6 години
аз съм гл готвач иработих синеморец НЕ ми платиха последен месец работихи др море гасяха тока 21ч да спим няма достп интернети и още доста глупости ние сме *** в техните очивсеки човек има свое аз нико не жела да го ползват като роб
1
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недостиг има, но ще се справим, отново ще разчитаме и на работници от Украйна!!! Хахаха