Путин пристига в Турция за полагане на основите на АЕЦ

Ще участва в среща за Сирия с Ердоган и Рохани
3 апр 2018 08:58, Елка Василева
261
Путин пристига в Турция за полагане на основите на АЕЦ
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Турция, където днес ще бъдат положени основите на АЕЦ "Аккую" - първата турска атомна електроцентрала, съобщиха турски медии.

АЕЦ "Аккую" ще бъде строена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Също днес Анкара ще бъде домакин на седмата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия.

В рамките на визитата Владимир Путин ще участва утре в тристранна среща за Сирия с участието и на президентите на Турция и Иран. Тримата лидери Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани ще обсъдят в Анкара регионалните развития и продължаващата война в Сирия, както и двустранните отношения.

Трите страни са гаранти на примирието в Сирия, договорено през декември 2016 година, което доведе до преговорния процес от Астана за намиране на политическо решение на конфликта, отбелязва "Хюриет дейли нюз". Тези преговори се водят паралелно с дискусиите под егидата на ООН в Женева .
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тавариши американци купуваите скьп ток от димящите тецове никакви аецове
198
4
 
5
 
! Отговори
Жалка работа... преди 6 години
До ognyanzМного ти се иска и бленуваш АЕЦ Козлодуй, която е 100% българска и дава евтин ток на българите да спре през 2030-та и на нейно място да дойде руската АЕЦ Белене, която ще ни натресе скъп ток! Ама много ти се ще, защото те виждам, че се гърчиш и пенявиш безпомощно обладан от болестта "русомания"! Има лечение - скоро те очаква отрезвителен "шамар" - повече от сигурна липса на заинтересован инвеститор! Много скоро те очаква теб и подобни на теб! Още малко...Ще ви гледам сеира с кеф :D
197
3
 
3
 
! Отговори
Бойко ако е тарикат преди 6 години
Ще шитне непотребните беленски джилидза на ЕрдоганНали са приятели
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проектна цена 153.30 USD/MWh са 244 лв/МВч днес, достъчна да изтреби 90% от червените пенционери у нас.Със сигурност обаче цената ще е много по-висока от проектната както се случва при всеки АЕЦ в света.
195
2
 
2
 
! Отговори
Hot преди 6 години
До СатаНАТО :търсих те с години,спря да пишеш от Афганистан, къде си приятелю?
194
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у нас кой ще инвестира за "Белене"?Май няма мераклии,след като се изпокарахме с тези,които щяха да го направят.А и да се намери някой,за какво ни е?И Турция и Румъния с АЕЦ,ние на кого ще продаваме?На Македония и Сърбия?Много скъпо ще ни излезе и без шансове за възвръщаемост.
193
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 207 по писанията ти личи че много т...о парче! Искал той да бъде с богатите! Ами те богатите са затова богати защото има такива цъ..вули като тебе!
192
2
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Eто от къде ще купуваме електроенергия след известен периодАми ще купуваш, разбира се.От Белене мислиш че без пари ли щяха да ти я продават?
191
13
 
5
 
! Отговори
До Кирчо 197 преди 6 години
Абре недоразвито руско ***,ако не бяха ЕС ,НАТО и САЩ ,сега щеше да си в мизерният Евраазииски съюз.Я ми кажи умнико има ли една нормална,богата държава съюзник на руснаците. Да ти кажа ли кои са им съюзници Иран,С.Корея,Венецуела,Таджикистан,Узбекистан,и все такива икономически колоси. Ти си избери на коя от тях щяхме да приличаме. Може да сме най -бедните,но най бедните от клуба на богатите.Аз искам ЕС и НАТО ,а ти бегай в Северна Нигерия.
190
3
 
14
 
! Отговори
Равносметка преди 6 години
Туция (член на Нато): Директни газопроводи от Русия - 2. Нови ядрени блока 4. Свръхмодерни ПВО: С-400.България (член на Нато): Директни газопроводи от Русия 0 (нула). Нови ядрени блока 1 (в музея). Свръхмодерни ПВО: С-000. А можеше да има всичко. Въпрос с повишена трудност: Кой забърка цялата тая каша и защо?
189
7
 
3
 
! Отговори
някой преди 6 години
след ердоган ще отчете фаталната грешка, но ще е късно )))))): А с потгока вече 100 % сте им в ръчичките.
188
17
 
4
 
! Отговори
айде ся преди 6 години
тия дето пишат тук турски ***, че бил много умен Ердоган, да ги видя сега кви ще ги сучат..
187
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като пробута само непродаваемия таралясник тук и не можа да направи кирия с цяла централа, за която ни лъжеха нагло, че ще ни излезе само 10 млдр лв, сега е хванал лапнишарана Ердоган да му даде 20 млдр евра. Другари, колко струва 1 руски АЕЦ бе? Прави ли бяха от HBSC като оцениха пероекта на 27 млдр лв? Ревяхте като мамонти тогава...
186
9
 
3
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Нашите Путинисти подготвят посещението на Путин със същата цел ,да съживят Беляне за да спонаорираме Русия и да загробим България. Ееех Бойко ,предателю!!
185
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин на Килимчето при Ердоган
184
3
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
До ТАСС90 % от жителите на Мерсин са от България...Бургаско
183
15
 
11
 
! Отговори
Ердоганя е тъп преди 6 години
Та дрънкаТоз АЕЦ е ядрена бомба с дистанционно в КремълТурският народ ще му търси сметка и за това един ден!
182
3
 
9
 
! Отговори
Що нашите преди 6 години
Червени главочи си мислят че Ердо ше чака нас са построим БеляНе че да купува ток от нас?!Обратното е много по вероятно Пък и на комшии ще дава по тънко
181
6
 
23
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
С помощта на ЕС и САЩ скоро в България ще бъдем като маймуни с голи и зачервени дупета
180
3
 
20
 
! Отговори
Руснаците в Турция преди 6 години
строят АЕЦ "Аккую", а за нас "БАЙ ХУЮ". Руснаците като ни спрат горивото за единствения реактор ще получаваме свещи от ЕС безплатно. Добре, че вазелина си произвеждаме сами. То ние само това произвеждаме, а и въжета!