За 1 кв. м имот в София - заплата и половина! Ама от средните...

Прогноза на брокери за 2018 г. - към 10% ръст на цените на жилищата
51
За 1 кв. м имот в София - заплата и половина! Ама от средните...
Снимка: pixabay

Близо заплата и половина е необходима на софиянци, за да купят един квадратен метър от апартамент в столицата, показват изчисления на "Труд" на база данните на НСИ за заплатите и информация на брокери за цените на имотите.

Средната заплата в София през четвъртото тримесечие на миналата година е 1476 лв. Същевременно имотите се продават средно за 1095 евро за квадрат. Така са необходими 1,45 заплати за покупка на един квадрат жилищна площ в София.

През 4-то тримесечие на 2017 г. растежът на цените на имотите в София се възобнови и средната цена на жилищата се покачи до 1095 евро за кв.м, спрямо 1060 евро за кв.м през двете предходни тримесечия. В резултат годишното увеличение на цените спрямо 4-то тримесечие на 2016 г. е с 14%, пише в анализ на Bulgarian Properties. Това поскъпване на имотите изпреварва ръста на заплатите в София, който в рамките на година е 10,48%.

По-чувствителното нарастване на цените на жилищата в София започна през 2015 г. с ръст от 6%, когато средната цена беше 790 евро/кв.м. Година по-късно, през 2016 г., цените достигнаха 906 евро/кв.м и отбелязаха ръст от 14,7%, а през 2017 г. преминаха границата от 1000 евро/кв.м и ускориха своя растеж до 16%. Средната покупна цена на жилищата в столицата през миналата година достигна 98780 евро.

Общо за 2017 г. пазарът в София завърши със средна цена от 1050 евро/кв.м и средногодишно нарастване от 16%. Прогнозите за 2018 г. са темпът на нарастване на цените да се забави с увеличение на предлагането и постепенното уравновесяване на пазара, но да се запази в рамките на около 10%.

Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1000 евро/кв.м, купувачите като че ли не бързат да купуват, пише в анализа на Bulgarian Properties. Има моменти, в които те изчакват по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности.

Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена. Вече се усеща отдръпване от надценени имоти и райони и пренасочване към други райони на столицата. Същевременно, предлагането нараства и все повече сгради ново строителство и имоти на вторичния пазар се борят за вниманието на купувачите.

Най-много от закупените жилища през последното тримесечие на миналата година са двустайни. В София 60% от сделките са били с двустайни апартаменти, като наличностите на двустайни жилища в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо.

Средната площ на закупените жилища в столицата е 86,5 кв.м. – с около 2,5 кв.м. по-голяма от площта през 3-тото тримесечие на миналата година.

Отбеляза се ръст в дела закупените жилища на 1-ви етаж – той съставлява 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство. Най-много се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж – 70% от сделките.

Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) – 63%. Едва 15% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Свинята преди 6 години
АМан от некъдърни и неуки драскачи на статии... Средната заплата за София е малко на 1450лв. АМА БРУТО нето е под 1200лв. Не съм чул някой да си плаща квадрата с брутната си зплата.
44
0
 
2
 
! Отговори
Горанов преди 6 години
А какво мислите за къща около София? Не е ли по добре в селце, като Бистрица или Герман, че може и сглобяема? Поздрави!
43
5
 
9
 
! Отговори
Дедо ставри преди 6 години
Хи хи тикайте се у софето и робувайте и плащайте. Еий *** народ брате. А сега духайте супата.
42
1
 
6
 
! Отговори
1122 преди 6 години
ТЕЗИ СЪД СРЕДНИТЕ ЗАПЛАТИ не са ФАКТОР в бизнеса с НИ. Много са крадците в БГ и имат много много много пари. Другите са нещастници и както винаги д.хат супата
41
4
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Изкуствена работа е в София,колкото повече идват-толкова повече идват. Аз имам жилище на "Костенски водопад" преди Ливадите и го давам под наем за 750 лв. Живея си в Пловдив,и не по-лошо от преди.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на кв м може и да си ги вдигате с колкото щете, остава въпросът има ли купувачи за тях? Фактът, че се търсят повече двустайни от тристайни, показва колко му е покупателната способност на "софиянеца".
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наемите са високи купувайте апартаментидобра залагалкаа че цените не са реални и е пълна със свободни жилища никой не ще да пише балона се надува от тези които ктроят за да си продадат апартаментитеи ако може на максимална ценае сега нали разбрахте че пазарната икономика е песничка за балъцитевсичко е регулиран пазар от тия дето държат кинтите
38
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Леко да ви намекна само на брокери и вече прецакали се "инвеститори" - 2018=2007 . След около 2 год ще има нова криза, която няма да е причинена от имотния пазар, но ще има същия ефект (така е устроена фин система). Започвайте да тренирате бетон и облицовка за вечеря! ;)
37
25
 
9
 
! Отговори
12 преди 6 години
Цъкайте минуси. Преди три години го взех за 60 000 евро, сега трябваше да дам 85-90 000 евро. След още 7-8 години ще го изплатя. Наемите растат, цените растат, заплатата ми също расте и ми е все по лесно да го изплащам. Но вие, цъкащите минуси, дето сте под наем, или сте мъже на по 30 сгушени при маминка, по му разбирате.
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има ли още балъци да купуват на двойни и тройни цени в *** и корумпирана София? освен тия с крадените пари, разбира се и близките до властта фирми и чиновници... мутроландия
35
3
 
11
 
! Отговори
Страсбуркчънин преди 6 години
До 12Правиш сметки на ниво детска градина. Честно, помисли малко и си оправи математиката.
34
19
 
8
 
! Отговори
12 преди 6 години
Цените на имотите ще растат, защото в София има много хора, които имат много пари. Сметките със наемите също са неточни. Наема сега е 500-600 лв за двустаен, но след 3-4 години ще бъде 800, защото всичко се стича в три-четири големи града на България. След 5 години плащане на наем, като сметнете, че сте дали 40 000 лева и нямате нищо, ще си зададете въпроса: а защо не си взех апартамент тогава, когато струваше 120 000лв, за още 10 години да съм го изплатил, а сега е 180 000 и аз съм още на нула.
33
3
 
23
 
! Отговори
Гост преди 6 години
"Брокер прогнозирал 10% ръст" Ама ако зависи от тях и в комбина с банките и 20% ще бъде ръста ,и като има *** да им ги плащат... Ще дам сравнение със Стокхолм.Купих апартамент за 1930 евро на квадрат миналата година.Готов за живеене.При средна заплата за града 40000 крони(4000 евро).За съпоставяне на двата града няма как да говорим.Сами си правете изводите какво се случва в София.Наема на месец трябва по 120 месеца трябва да е равен на сумата на имота.
32
3
 
31
 
! Отговори
Страсбуркчънин преди 6 години
Отваряте гугъл и просто ей така набързичко, отгоре-отгоре, пускате един елементарен сърч за апартаменти в продажба в Страсбург. В приличен квартал, около 70 кв. чиста площ излиза по около 1500 евро/кв.м и това е завършен, готов да се нанесеш. Това на първо търсене без да се ровиш. На място, в агенция, с очите си съм виждал и по-ниски цени. Сметнете сега минималната заплата във Франция. Няма да ви карам да сравнявате пропаднала София със Страсбург, защото не можем ги стигна 3-4 века.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Е да се ама на дърти години след една възраст винаги можеш да си сложиш край на животът.Какво ще векуваш ли?И с гарсониерката дет си я изплащал 30 години пак ще свършиш на улицата.Защо ли?Ами защото ще е почнала да се разпада.
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин от ГерманияСтига сравнявайте някакъв мизерен апартамент в Германия как струвал 1 милион лева.Там при арабите любими на Меркел.Ако имате милион лева за гарсониера в Берлин ли ще ги похарчите?Няма ли да си купите 400 квадрата къща в Канада заедно с огромен двор?
29
3
 
22
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Истината е че имотните агенции,като тази писала статията надуха огромен ,колосален имотен балон в София,банките се включиха и те с нулевите си лихви по паричната маса,строителната мафия също надува нереално цените на жилищата.Продават на зелено без никаква гаранция на купувача от законова гледна точка че ще си получинна акт 16 жилището.Всичко е на голи приказки и обещания.Помнете 2008 *** година,сега е същото.Заплатите се вдигнаха НО и разходите за живот също със тях !!
28
9
 
6
 
! Отговори
антикапиталист преди 6 години
Докога ще си делим Земята на мое и твое, капиталистически роби? Как едно парче земя някъде си ще струва пари? Що за абсурд. Помислете, ако все още можете. Вдигайте се и на революция ! Земята е обща, не е на този или онзи! см рт на капитализма! Свобода на народите !
27
2
 
28
 
! Отговори
аз преди 6 години
Всъщност като си извадиш от средната заплата (1500 лв) необходимите за живеене разходи като храна, телефон, тоалетна хартия и други (на обща стойност 1200 лв) се оказва, че за 1 кв. м. имот ти трябват не заплата и половина, а шест заплати. Което означава, че работиш 1 година за 2кв м имот. Което означава, че трябва да работиш 35 г. (т.е. цял живот) за един цял апартамент.
26
3
 
28
 
! Отговори
22 преди 6 години
Правилно си го сметнал .само едно не си сметнал че на стари години ако не си собственик на нещо пенсията няма да ти стигне за наем ами ще се наложи недай боже да си клошар .. гадна работа с тия банки ....