Крайнодесни, расисти? България не клати лодката, те вървят в крак с Европа!

Възходът на радикалните организации тласна умерените консервативни партии в Европа надясно
4 апр 2018 21:22, Елка Василева
188
Крайнодесни, расисти? България не клати лодката, те вървят в крак с Европа!
Снимка: архив, Reuters

Хърватският президент благодари на Аржентина, че след Втората световна война е приела печално известни и пронацистки военнопрестъпници. В България водещ политик нарича ромското малцинство "диви, приличащи на хора същества". А унгарският премиер обявява, че "цветът" на европейците не трябва да се смесва с този на африканци и араби, пишат  Ванеса Гера и Душан Стоянович от Асошиейтед прес.

След Втората световна война подобни възгледи са табу в Европа и са изразявани от крайнодесни маргинални организации. Днес в някои части на Централна и Източна Европа те са изразявани открито от лидери от основните политически течения, нещо, което е част възхода на популизма на фона на глобализацията и масовата миграция.

"В региона се случва нещо по-голямо, което произведе патриотичен, ксенофобски и консервативен дискурс, чрез който крайнодесни идеи успяха да се превърнат в основно (политическо) течение", каза Том Джунс, историк от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в българската столица София.

На много места завоят надясно включваше реабилитиране на нацистки колаборационисти, често бойци или групировки, почитани като борци срещу комунизма и бранители на националната свобода. В Унгария и Полша освен това правителствата подкопават устоите на независимостта на съдебната система и медиите, което накара правозащитни организации да отправят предупреждение, че в някои части от региона, който през 1989 г. отхвърли подкрепяните от Москва диктатури, демокрацията е под заплаха.

Според някои анализатори Русия прикрито подпомага дейността на екстремистки организации, за да дестабилизира западните либерални демокрации. Макар че е трудно това твърдение да бъде доказано с конкретни факти, е видно, че възходът на радикалните организации тласна умерените консервативни партии в Европа надясно, за да запазят подкрепата на избирателите.

Такъв е случаят в Унгария, където премиерът Виктор Орбан и неговата партия Фидес - фаворитът за спечелване на парламентарните избори на 8 април - привлякоха избиратели с все по-гръмка антимигрантска кампания.

Представяйки се за спасител на бяла християнска Европа, завладявана от мюсюлмани и африканци, Орбан настоя, че унгарците не искат "техният цвят, традиции и национална култура да се смесват с тези на други".

Унгарският премиер, който се отнася приятелски към руския президент Владимир Путин, беше и първият европейски лидер, подкрепил Доналд Тръмп в предизборната надпревара в САЩ през 2016 г. През 2015 г. Орбан издигна ограда с бодлива тел по границите на Унгария, за да спре мигрантите, и оттогава отправя апокалиптични предупреждения, че ако миграцията продължи, Западът ще се изправи пред расово и цивилизационно "самоубийство".

Орбан е обсебен и от демонизирането на финансиста и филантроп Джордж Сорос - роден в Унгария оцелял от Холокоста - когото невярно представя като радетел за безконтролна имиграция към Европа. През 2017 г., в рамките на това, което критици нарекоха разпространявана под егидата на държавата конспиративна теория с антисемитски нотки, унгарското правителство е похарчило 48,5 милиона долара за реклами срещу Сорос, твърди разследващият новинарски сайт "Алтлатсо" (altlatszo.hu).

В неотдавнашна реч Орбан заклейми Сорос с език, който повтаряше антисемитски клишета от 20 век. Той заяви, че враговете на Унгария "не вярват в труда, а във финансовите спекулации; те нямат родина, но в същото време мислят, че целият свят е техен".

В Полша ксенофобският език също е във възход. През ноември, когато националистите се събраха на огромно шествие по случай Деня на независимостта и някои от тях носеха транспаранти с призиви за "Бяла Европа" и "Чиста кръв", полският министър на вътрешните работи нарече това "прекрасна гледка".
Полските власти са затънали и в тежък спор с Израел и еврейските организации заради закон, криминализиращ обвиняване на Полша за престъпленията на Германия по време на Холокоста.

Когато напрежението се повиши, полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че сред виновните за Холокоста има и "еврейски извършители". Той също така посети в Мюнхен общ гроб на бойци от полска нелегална съпротивителна групировка, която е сътрудничила с нацистите.

В същия стил Аркадиуш Карбовяк, представител на полските власти, натоварен да организира създаването на нов исторически музей във Варшава, окачестви следвоенните трибунали в Нюрнберг като "най-големия съдебен фарс в еропейската история". Той заяви, че нюрнбергските процеси са станали "възможни единствено заради сериозната роля на евреите" в организирането им и ги нарече "мястото, където е създадена официалната религия на Холокоста".

В целия регион роми, мюсюлмани, евреи и други малцинства изразиха безпокойство за бъдещето. Но националистите настояват, че не насаждат омраза. Те твърдят, че защитават националния суверенитет и своя християнски начин на живот от глобализацията и масовия приток на мигранти, които не могат да бъдат асимилирани.

На Балканите, които през 90-те години бяха окървавени от етнически военни конфликти, също има възход на национализма, особено в Сърбия и Хърватия. Политически анализатори там смятат, че руската пропаганда подклажда старите етнически напрежения.

Откакто през 2013 г. се присъедини към ЕС, Хърватия трайно се движи надясно. Някои представители на властите отрекоха Холокоста и възхвалиха ролята на ултранационалистическия и пронацистки режим на хърватските усташи, при който във военновременни затворнически лагери са убити десетки хиляди евреи, сърби, роми и хървати антифашисти.

При неотдавнашно посещение в Аржентина хърватският президент Колинда Грабар-Китарович благодари на Буенос Айрес за приютяването след войната на хървати, които са били представители на усташкия режим.

Най-известният "ловец" на нацисти в света, Ефраим Зуроф от центъра "Визентал", нарече изказването й "ужасяващо оскърбление към жертвите". Впоследствие Грабар-Китарович заяви, че с думите си не е целяла да възхвалява тоталитарен режим.

В същото време в България, която е ротационен председател на ЕС, правителството включва крайнодясна коалиция, "Обединени патриоти", чиито представители са отправяли нацистки поздрави и са обиждали малцинства. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече ромското малцинство в страната "диви, приличащи на хора същества", чиито жени са "с инстинкти на улични кучки".

Изследователят Джунс заяви, че макар и в България да има увеличение на престъпленията от омраза, проблемът не предизвиква особено безпокойство на запад, защото страната контролира публичния си дълг и за разлика от Полша и Унгария не отправя предизвикателство към фундаменталния западен консенсус.

"България не клати лодката", каза Джунс. "Те вървят в крак с Европа."

Макар че в Западна Европа популистките и крайнодесните организации също са във възход, при едни и същи предизвикателства страни като Полша и Унгария се оказват по-уязвими, каза Петер Креко, директор на Института за политически капитал в Будапеща. "В по-млади, по-слаби и по-крехки демокрации", заяви той, "десният популизъм е по-опасен, защото може да отслаби и дори да унищожи демократичните институции".
 

/БТА/
 


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
"Международна мафия"...Сорос, която се занимава със преформатиране на чуждата история(историк Том Джунс) руши традиции в чисти и стари държави с памет,която се вози на самолети,занимава се с Робовладеене(бежанци)Наркотици и легализацията им,полов Содом и Гомор,създава врагове и им продава оръжие,криене и лъгане,на които най-големия им враг са Помнещите и Знаещите,не...КРАСИВИТЕ.:),тези хора дори няма да слезнат и да докоснат простосмъртните,с претенции да защитават правата им, които търгуват.
88
5
 
9
 
! Отговори
mm преди 1 година
Плачкайте либерални мишки. Скоро няма да има и къде да бягате.
87
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Добре, време е програмата: "Да се порадват за последно" да се закрие. Трябва работа да се върши.
86
3
 
8
 
! Отговори
House M.D преди 1 година
Холокост не е имало! Марк Нопфлер също е унгарски евреин, но не наводнява Европа с непълноценни биологични организми.
85
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се, че европа има нужда от нов и модерен националсоциализъм. Оказва се, че Хитлер е бил прав.
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави са за почти всичко, но това не е крайна идеология, може да се вмести в център-дясно и дясно крило. Защо наричате радикално нещо нормално, запазването на европейската идентичност и спирането на незаконната миграция? Мигар австралийците и японците са нацисти? И в двете държави управляват дясно-центристки или right-wing партии, не far right. Белким Меркел и Макрон се вземат у ръце.
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази тенденция ще се увеличава. Лично аз не одобрявам крайно десните идеологии, но не приемам и сегашните прекалено либерални подходи. Когато средностатистическите европейци се почувстват наистина заплашени в битието си, инстинктите им ще се раздвижат. Движещата сила в едно общество са работещите хора, плащащи данъци, със семейства по християнски модел и деца, възпитавани в такива ценности. Според мен мисленето на всички хора в тази категория е близко, независимо от доходите.
82
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега живеем в епохата на “правата на човеците“
Само че дефиницията на въпросните “човеци“ се отнася излкючително и ексклюзивно за пристигащите, нелегално и незаконно. Само те са с права,
Местното население да търпи и да си затваря устата, че...... Ако европейците не са съгласни и негодуват, значи са расисти.
Ако си помисля, на тази основа и аз съм расист, моите преди чуждите, нашите преди нашествениците, нашата култура, обичаи и традиции, религия преди тяхната.
Точка !
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а кога ще прочета статия с детайлни факти за всичките тези мамини страдащи 'бежанци', 'джинове' и прочие? за всички изнасилвания, убийства и побоища на верска, етническа, религиозна омраза? специално за нашите тъмно розови, има ли другаде място в европа, където малките оркове се забавляват да хвърлят камъни по движещи се влакове с пътници, докато бащите им къртят релси и стълбове? не съм чул унгарци и поляци да са окупирали чужда държава и да са били колониалисти, те никому нищо не дължат!
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е резултат на нео либералните извратени политики на Европа! Не може да говориш за демокрация, за човешки права и за равенство, и в същото време да даваш само права на някой и да мачкаш безмилостно други! Да не позволяваш даже и на хората да си кажат мнението по въпроса, защото това било расизъм и дискриминация! Това ли е демокрацията ви? Това ли е свободата на словото? На хората им писна, и затова има крайни партии! Те са продукт на същите тези извратени политики! Историята се повтаря!
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, дано за такава поръчкова статия ти плащат двойно и дааже тройно
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си, че сърбин е автора- всичките съседи му се привиждат фашисти, а сърбите, горките- жертви. Че много говорели съседите... а сърбите хич и не говорят ами направо трепят- в Косово трепеха наред. Защо такава плоска пропаганда пробутват от велето е ясно- да настройват балканците взаимно. Но вместо Балканите авторите да си погледнат берлинските предградия с ***, че там е страшно и паралелно и безнадеждно.
77
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 година
Демокрацията е затова всеки да може да си каже каквото си иска. А според законът на джунглата после трябва да може да си понесе и последствията. А лично моето мнение е, че за подчовеците няма какво толко да се говори. Просто дим да ги няма.
76
1
 
33
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Просто данъкоплатците искат най накрая да има един политик които да мисли и за тях. А не както е сега данъкоплатеца да се товари със задължения, а останалите по цял ден да спят и да ядът от трудът му!
Искаме политик които най накрая да набие в кратуните на всички, че като искат права, то имат и ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!! Няма как за едните едно, за другите друго! Или всички сме равни пред закона и имаме еднакви права и задължения или просто не сме общество и едната част ще трябва да си отиде! Това е!
75
1
 
33
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Като разни НПО-та подскачат за да се спре расизма-то моля да покажат къде е той?
Някои спрял ли е ромите да не работят?Не, това, че те не желаят е тема на друг разговор.
Някои забранил ли им е да имат имущество ако си го заплатят? Не, но те не плащат, а се самонастаняват.
Някой спира ли ги да имат достъп до услугите предлагани от държавата или частния сектор ако си заплатят?Не, но те и за това не искат да плащат.
Та къде точно е расизма? Има балкан разлика между расизъм и равноправие пред закона
74
0
 
29
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Ако на запад от заплата 5000 евро държавата ти прибере 1500 и ти останат 3500 евро (като и най базовите ти разходи са по ниски (храна, горива и тн.) и с по добро качество) то в България от заплата 700 лева държавата ти оставя 440 лева (след осигуровки, данъци и ДДС) и с тях се иска да оцелееш цял месец, то е нормално хората вече да избесняват. Хората им писва по цял месец да блъскат като волове за удоволствието накрая държавата да им открадне 50% от заработеното и да го подари на мързеливци.
73
0
 
25
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Аз каква вина имам, че като се каже, че някои живее на гърба на обществото всеки в това общество се сеща само за една прослойка? Това не е расизъм - защото не е продиктувано от омраза към етнос, а е факт! И колкото и да не ви е приятно на данъкоплатците в цяла Европа почва вече да им писва те да плащат с трудът си социалните придобивки на здрави и мързеливи и това се усеща най вече в Източна Европа защото сме по бедни и като % ни се взима много повече отколкото на запад!
72
1
 
25
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
До кога в Европа когато говориш за това, че правата вървят ръка за ръка със задълженията ще се разглежда като расизъм?
Какво общо има омразата към един етнос с простата констатация, че за да получиш нещо от обществото то ти трябва и да си допринесъл с нещо?
Защо когато заговорим за това, че хора които не плащат данъци (без значение от етнос) трябва да им се отрежат социалните придобивки и веднага започват да те обвиняват в ксенофобия и расизъм?
71
6
 
16
 
! Отговори
Не знаят те що е туй преди 1 година
Лесно им е на разплутите от охолство западняци да се правят на либерални. Техните майки и баби не ги насилват и обират по нощите разни ма..ли. Печатат си парици, плащат на разни тъмни да им подобряват генофонда. Тях не са ги клали ромеи, готи и алани, хуни, тюрки и славяни, които са се разхождали върху предците ни стотици години като върху пешеходна пътека.
70
1
 
32
 
! Отговори
111 преди 1 година
Значи Европа е длъжна да приема всякаква сгaн с милиони,,а Израел моментално разкара 15,000 емигранта,така ли!?Но никой не пише за това!И Бегин,и Нетаняху за кой ли път в Кнесета под бурни аплодисменти затвърдиха външната си политика за подчинение на гоите(т.е.белите европейци),които са длъжни да работят за тях,а те само да ги управляват!И за това също не пишат!Те си мислят,че след като са превзели САЩ,същото ще сполети и Европа!Аз пък си мисля,че когато пак ги подгонят,спасение вече няма да има