Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?

"Настроението на Острова е толкова мрачно, колкото е и зимата"
4 апр 2018 19:04, Елка Василева
169
Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?
Снимка: архив, Reuters

Все повече медии допускат евентуален отказ на британците от Brexit. Някои политици дори се надяват, че успехът на европейската солидарност в случая "Скрипал" ще поощри този отказ. Реалистичен ли е подобен сценарий?

Политологът Антъни Глийс следи пресата от родината на своя баща - Германия. Там един политик отново изрази надежда, че британците ще се откажат от Brexit в последния момент.  Волфган Шойбле изрази това желание в интервю за медийната група Функе по време на великденските празници.

След покушението срещу руския двоен агент Сергей Скрипал, заяви Шойбле, британците видяха, "колко е хубаво да не си сам на този свят". Те се радват на огромна солидарност и виждат, че "Европа функционира". Последните социологически проучвания като че ли дават право на председателя на германския Бундестаг. Малко преди покушението над Сергей Скрипал и дъщеря му 47 процента от британците изразиха мнение, че страната им прави грешка с Brexit -а. Само 42 на сто от анкетираните смятат, че решението от юни 2016 г. е правилно, пише Дойче веле.

Ситуация като преди Втората световна война?

Политическата класа във Великобритания изпитва огромно уважение към Волфганг Шойбле, но в това отношение той се заблуждава, казва Антъни Глийс. "Дори мнозинството британци, които искат да останат в ЕС, са твърдо убедени, че Brexit-ът ще дойде и срещу това не можеш да направиш нищо, ако си демократ", казва Глийс.

Още по темата

Придържането към решението за Brexit е едно нещо, съвсем друго е сегашното настроение във Великобритания. "Настроението е толкова мрачно, колкото е и зимата. А тази година зимата беше сурова, със сибирски студове. Този студ пронизва и политическия ландшафт", споделя политологът.

Британците са наясно, че скоро им предстои нещо голямо и вероятно лошо, но те нямат сили да се съпротивляват срещу него. "Мисля, че един ден историците ще сравняват положението с настроенията през 1939/1940 година, преди началото на Втората световна война, тоест преди войната да дойде в Англия", казва Антъни Глийс.

Партньорство за сигурност

От един месец насам британската политика се занимава с Русия и аферата "Скрипал". Бившият двоен агент все още е в кома, а състоянието на дъщеря му Юлия се подобрява. Покушението с нервнопаралитично вещество, за което Лондон обвинява Русия, доведе до масово взаимно експулсиране на дипломати. Над 70 британски дипломатически служители трябва да напуснат Русия, след като Лондон първи обяви руски дипломати за персона нон грата. Редица европейски държави също експулсираха руски дипломати. "Това показва, че съдбата на Великобритания няма да се решава в центъра на Атлантика, а посредством много тясно сътрудничество с Европа", казва Глийс. Според него аферата Скрипал няма да предотврати Brexit-а, но ще окаже влияние върху сътрудничеството с Европа след излизането на страната от ЕС.

По време на конференцията за сигурността британската правителствена ръководителка очерта посоките на това сътрудничество. Тя апелира за нов пакт за сигурност с 27-те страни от ЕС и заяви, че Великобритания ще продължи сътрудничеството си с Европол, ще продължи да обменя данни за пасажерите в самолетите и ще сътрудничи в много други сфери на сигурност. Тереза Мей заяви, че европейската заповед за арест е довела до екстрадирането на 5000 души към днешна дата. Антъни Глийс също смята, че темата за сигурността си остава централна. Той не изключва възможността след Brexit британците дори да засилят сътрудничеството си с Европа в сферата на сигурността.

Тереза Мей с укрепнали позиции

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година в полунощ. Освен в сферата на сигурността има първи указания и в каква посока ще се развиват отношенията между Обединеното кралство и ЕС след Brexit-а. Вероятно ще има по-малко радикални промени, както се надяват много от поддръжниците на Brexit-а. Има обаче и много неизяснени въпроси. Тази политическа бъркотия, така често критикувана от ЕС, дълго време оказваше влияние върху одобрението за политиката на Тереза Мей. Месеци наред нейният рейтинг беше много нисък. "Аз също си мислех, че тя няма да се задържи дълго на власт. Но съм се заблуждавал. Тереза Мей имаше невероятен късмет", споделя Антъни Глийс.

Аферата "Скрипал" осезаемо укрепи позицията на британската правителствена ръководителка. "Днес много британци са убедени, че Путин спекулира с Brexit и с разединението на ЕС. И това убеждение укрепва позициите на Тереза Мей.  "Тя ясно заяви, че Путин не само се меси в "нашата британска политика, а е готов и да убие британски граждани в Солсбъри, за да засили господството си".

Антируските нагласи в кабинета на Мей също се засилват. Министърът на отбраната Гевин Уилямсън обвини Кремъл, че иска да подкопае и други държави, между другото и с кибератаки. В коментар за "Сънди телеграф" той пише, че Путин е "злонамерен". Тоест отношенията с Москва ще останат още дълго време мразовити.  ЕС пък се надява на разведряване, дори и Brexit-ът да е неизбежен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 6 години
et0 3a6to britaniq vdiga t0lk0va 6um-pove4e otk0lk0to 3a novata s1r0ma6ka snaha.naredila si e kart1te da vidim dal1 be3 kru4mar
155
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Има ли въобще отравяне? Някой виждал ли е снимков материал на отровения Скрипал и неговата дъщеря? Защо Британските медии не намериха начин да покажат поне няколко кадъра? Защо нито един папарак не можа да "щракне" поне една снимка? Защо нито един следовател от Скотланд ярд не каза поне една дума пред някоя камера?Всичко това е защото случая е засекретен, като Държавна тайна. Никой няма право да разгласява Държавна тайна, дори да е лъжа.
154
1
 
3
 
! Отговори
теория преди 6 години
на конспирацията - ЦРУ и компания направиха всичко възможно да изкарат Британия то ЕС. Случая "Скрипал" изпробва резултата от това действие и доколко може ЦРУ и компания да разчитат на СЛЯПАТА ВЯРА. В никой случай не се цели връщане назад - според плановете Британия трябва да запазва и засилва зависимостта си от САЩ. САЩ нямат интерес от единен ЕС. Не случайно всеки опит за създаване на структури за съвместна отбрана, външна политика и разузнаване срещат странна и необяснима съпротива в ЕС.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрахте ли сега кой има интерес от този опит за убийство и от цялата последвала истерия?
152
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад всяко престъпление имаме мотив.Мотивът Русия да убие Скрипал, точно преди изборите, и точно на острова където е ясно, че ще се вдигне страхотен шум е меко казано нелогичен.Мотивът някоя западна служба да убие Скрипал с оглед насочване на общественото мнение, че отделена Британия ще е по-слаба, отколкото ако остане в рамките на ЕС е доста логичен.Т.е. ако се мисли логично, мотив за това престъпление имат западните служби, като не казвам непременно британските.
151
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И както обикновено, Русия се вдига като плашило, за да се постигне една или друга политическа цел. Тази ненавист към страната, която даде милиони жертви и е със съществен принос Европа да е свободна и да не я гази хитлеристки ботуш е плод на масонски и сатанински секти в сърцето на Европа.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
149
13
 
4
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
151 Глупости , двете събития нямат нищо общо .Русия няма нужда да се злепоставя от друг тя сама непрекъснато се злепоставя
148
5
 
24
 
! Отговори
Ллрк преди 6 години
Наглите англичани злепоставят Русия за да постигнат по-добри условия за брекзита. Не са познали, ще им излезе тъпкано. Англичаните живеят с представи от епохата на колониализма.
147
0
 
13
 
! Отговори
Асахавъ преди 6 години
Написалият тази статия е много зле - или си мисли че ние сме така ... лов на балами а ?
146
1
 
23
 
! Отговори
Милен преди 6 години
Сега стана ли ви ясно, за какво беше целия цирк спретнат от UK? Искат да дадат на заден без да си изгубят позициите.
145
0
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Икономическата война вече е започнала!
144
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?=====НЕ. НИТО И ПРОВАЛА НА ИДЕЯТА ЗА ЕДНА ОБЩА ДЪРЖАВА ЕВРОПА.
143
2
 
14
 
! Отговори
Американ преди 6 години
То ясно беше че създават напрежение чрез лъжи за да кандардисат ЕС да ги остави.Лошото ще е ако ЕС се навие..
142
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Brexit-а беше пълна излагация и доказателство, защо пряката демокрация е грешка.На другия ден, имаше хора, които казваха, че искат да си променят вота. Изкочи фаражката, наприказва им едни, те му се хванаха и гласуваха. Можеше да ги накара и Белгия да нападнат.
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Прочетете Аквариум на В. Суворов и ще ви светнат някои неща."---Чел съм "Авариум". При това на три езика. Но ти не си "светнат" КАК Владимир Богданович Ребзун е писал книгата и кой е финансирал 1-вото издание на английски език.
140
7
 
26
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Брекзитът е неизбежен! Заради поредната нагла лъжа от Лондон където бяха излъгани много страно от ЕС, самият съюз ще изгони Англия, ако тя не спази резултатите от референдума си !
139
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от цялата статия разбирам че путин е направил ужасно много за укрепването на връзката между УК и ЕС както и за рейтинга на Мей :) дали не мирише на Кембридж аналитика и тук ....
138
3
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
144 Нищо, сложили са го и него в класацията със звздичка, че е хибрид
137
0
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До SpaceXТва е щото модела остаря ама сега излезна новият Лииф!Скоро ще е отново първи.Приуса не е електричка а хибрид не влиза тука.