От избягалите затворници няма следа, издирването продължава

Полицията призова хората за съдействие
Обновена: 4 апр 2018 08:17 | 4 апр 2018 08:06, Петя Славова
131
От избягалите затворници няма следа, издирването продължава
Снимка: Прокуратура на Република България

Продължава издирването на двамата избягали затворници. Вчера следобед рецидивистите Радослав Колев и Владимир Стефанов избягаха от Софийския затвор.

Те са преодолели съпротивата на трима надзиратели, като са ги заплашили с нож и огнестрелно оръжие. Инцидентът е станал, когато на затворниците са давани вещи от техни близки.
 
Издирването на затворниците е започнало веднага, но по тях не е стреляно, защото затворът се намира в центъра на столицата. Оръжието, ползвано от бегълците, не е взето от охранителите, придобито е по друг начин, стана ясно вчера, пише "Дарик".

Още по темата

Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си. Полицията обяви за издирване Колев и Стефанов и призова хората за съдействие.

Избягалите снощи двама рецидивисти от Софийския централен затвор, са обявени и за международно издирване, посочи главният секратар на МВР Младен Маринов пред БНР.

"Работи се по различни линии - с какво са се оттеглили, в каква посока, продълбаваме работа. Изключително опасни са, Пелов е комбинативен, самата организация на такова нещо се изискват умения и решителност. Ако гражданите имат съмнения, че лица приличат на тях по най-бързия начин да сигнализират на 112, без да търсят контакт с тях. Трябва да са много внимателни", предупреди Младен Маринов пред БНТ.

"В Централен затвор има система за видеонаблюдение. Иска ми се системите за защита да е на 100%, но знаете, че и в най-сигурните затвори има присъди. Най-вероятно има пропуски в системата за сигурност, за да се получи такъв инцидент. За сигурността в затворите отговаря служба, подчинена в министерството на правосъдието. До този момент нямаме информация в МВР да е сигнализирано за такъв случай. Имали сме случаи, когато предварително сме долавяли подготовка на такова бягство. Не бих искал да правя извод преди да имам всички механизми за сдобиване с оръжието. Тепърва ще се проверява дали са спазени всички процедури", каза още той.

Според бившия шеф на сектор "Издирване" Красимир Занев Владимир Пелов е изключително опасен престъпник рецидивист. Той няма да се поправи, каза Занев пред bTV.

Бившият полицейски шеф дори апелира към законодателите за такива като Пелов да се върне смъртното наказание. Занев разказа и подробности за криминалното минало на беглеца.

След първото му престъпление - убийство на мъж и жена в обменно бюро в Пловдив през 1996 г., Пелов се укрива 2 г. Първо полицаите мислят, че е в балкана край Ботевград, който той познава много добре, защото е родом от града.

Оказва се обаче, че се крие в апартамента на приятелката си в кв. "Младост", от която има и син. Униформените го издебват, когато отива до близък магазин.

"Ако знаех, че ходите след мен, щях да се обърна и да ви застрелям", казва Пелов при задържането. Той носел пистолет с патрон в цевта.

Комбинативен, лукав и хитър, така го описа Красимир Занев. За първото си престъпление Пелов получава 20 г. затвор, но излиза доста по-рано заради добро поведение. Другото му престъпление е от 2011 г. грабеж на златарско ателие в Ботевград, откъдето заедно със бившия си съкилийник задигат близо килограм злато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля за избягалите затворници, даже не го приемам като сензация. Със сигурност в България има 100 пъти по - опасни престъпници на свобода, които законите не ги ловят, отколкото тези двамата. Полицията да помага например на жените, които са жертви на домашно насилие и да вкарва насилниците зад решетките навреме, както в нормалните страни, а не да казва че това не било престъпление. А кога е, чак когато домашният хулиган убие жертвата, като онова момиче Виола? Докато няма истинско правосъдие, нека бягат от затворите.
121
0
 
1
 
! Отговори
МИЛЕН преди 6 години
До ДъртиНЕ Е ТАКА БАТЕ ТЕ СА МНОГО РАБОТЛИЖИ НАСТЕ *** А НА МОМЦЕТАТА ЕВАЛА 4Е СА ИЗБИАГАЛИ ОТ ЗАТВОРА АМА НИКОИ НЕ СИ ЗАДАДЕ ВАПРОСА КОЛКО СА ПРАТИЛИ ПРИ ТАКИВА РЕШЕТКИ НЕ СЕ МИНАВА ЛЕСНО НЕ СА СТРЕЛИЯЛИ КАК ЩЕ СТРЕЛИАТ СРЕСТО 50000 БОНА ЛИ КОИ БИ СТРЕЛИАЛ А ЗА НАМИРАНЕ СПОКО СТЕ НАМЕРИАТ ИСКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА КАКТО ВИНАГИ СТАВА КАКТО СТАНА И С ЦОВЕКА ЗА ПЕТОРНОТО УБИИСТВО В НОВИ ИСКАР КОИ НАМЕРИХА НАМЕРИХА РЕЦИДИВИСТ КОИТО ПАРВО ГО НАМЕРИХА ОДАВЕН В ИСКАРА А ПОСЛЕ ГО ЗАСТРЕЛИЯХА ВАВ КАЩАТА
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата ни разпасана, затворите също.
119
0
 
4
 
! Отговори
Пътник преди 6 години
От 70000 клатикурници, клатибюрници и клатипатрулковци няма кой да ги гепи.
118
0
 
2
 
! Отговори
Дъртий преди 6 години
мдаа ще гинамерят колкото братя галеви намериха. то от мързелови минцифайки работа не чакай.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 122"...Гражданите да съдействат..." Моля?! А как властите съдействат на гражданите?! Колко телефонни измамници са в затвора, колко апартаментни крадци са в затвора, колко разбивачи на мазета и коли са в затвора, колко ***-ИЗВЕРГИ, убиващи и осакатяващи невинни животинки са в затвора, а това са БЪДЕЩИ УБИЙЦИ на хора, осъзнайте го - това им е тренировката!!! Колко родители на деца, които непрекъснато гърмят из кварталите са глобени, а децата - наказани?! А сега - помагайте! Е...
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
извършва двойно , предумишлено убийство , укрива се 2 години , заловен е въоръжен и с намерение да окаже съпротива . Осъждат го на 20 години ( присъдата за това би трябвало да е до живот ,без помилване) и го пускат след 10 . Защо не им дават направо условни на тия и да не се занимават да ги търсят , а инкасаторите на енергото и ЧСИ да имат служебно оръжие с което да разстрелват просрочилите над 2 плащания длъжници ? Без коментар .
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги намерят, колкото намериха Галевите!Вън всички некадърници от системата имащи отношение към случая!Съд за престъпната небрежност! И връщане на заплати за времето, когато са знаели, но не са изпълнявали служебните си задължения!
114
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Комбинативен, лукав и хитър, така го описа Красимир Занев." - не е нито комбинативен, нито хитър, нито лукав този Пелов, вие от системата на МВР сте пр'осто тъ'пи и неадекватни, ако поне бяхте гледали криминални филми щеше нещо да ви влезе в ку'хите тикви, но и това не правите ! Видите ли намериха си оправдание като определиха един престъпник като много умен и интелигентен та затова избягал, а не че някой от ши'баната система МВР им е помогнал....
113
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Черният Делфин и Белият Лебед са доста близо до центровете на Солилецк и Соликамск, но не е имало бягства на опасни престъпници.
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснаха ли по facebook пост, че ги търсят?Има по-голяма вероятност да им отговорят от колкото да ги намерят по друг начин.
111
0
 
25
 
! Отговори
Още пари за Полиция преди 6 години
Обичам тази държава !!! Само тук затворници могат да избягат от затвор в центъра на столицата и никой да не знае какво се случва...
110
0
 
15
 
! Отговори
Хората с банкомата преди 6 години
Колкото намериха нас, толкова ще намерите и тях...
109
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги намерят, но въпросът е защо се стига дотук? Знаете ли сега колко пари от нашите данъци ще се изхарчат, за да се намерят тези двамата? Постоянни съвещания, обеди, вечери, минерална вода, нощен труд, извънреден труд, че и бонуси ако ги намерят. Абе тази държава откъде намира пари за подобни разхищения, не мога да си обясня. Това са милиарди, които потъват всяка година ей така за нищо несвършена работа. После нямало пари за пенсионери и Здравна каса.
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Полицията призова хората за съдействие". Да ще съдействаме с удоволствие, но когато можем свободно да си купим пистолет или друго автоматично оръжие. Или очаквате да ги хванем с голи ръце ?
107
1
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да освободим всички затворници и на тяхно място в затворите да вкараме депутатити и членовета на правителството и да закрием Народното събрание! Само така ще се оправим и ще почнем да взимаме големи заплати!
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeПредлагам вместо ураниеви - полониеви мини оградени с канали в които се развъждат крокодили и вместо картечни гназда - минохвъргачки! Така ще бъде по сигурно!
105
1
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Ако се прецени, че няма да стане човек от него остава вътре докато стане човек.Какво затворниците правят през денят си на никои да не му пука. Тяхна си работа.Да се гледа само колко са изкопали и колко храна трябва да им се даде.Така нито ще има контрабанда, защото няма да имат право да получават нищо отвън.Нито ще има бягство - 1 изход с 2 картечарски гнезда. Нито ще тежат на данъкоплатеца.Нито затвора ще е курорт.Ако някои излезе ще дава мило и драго да не се върне.И готово.
104
1
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Толкова ли нямаме стари изоставени мини?Отваряш старите мини за уран, един вход и изход.Охрана само на портала.Всеки затворник с кирка да копае, на края на деня на база изкопаното им се дава храна - ако са изкопали 100 лева - 50 лева за храна 50 лева за заплати на надзирателите.Така нито ще тежат на данъкоплатеца и няма никои да иска да влиза в затвора защото ще работи.В мината вътре те да си правят каквото искат, когато стане време някои да излиза психо тест и тогава.
103
1
 
14
 
! Отговори
Зандана преди 6 години
След хита на В.Маринов- "Нашата полиция ни пази" ,който се засенчва само от-Я елате пиленца при батко, е време някой веселяк да измисли и друг хит-нещо за неподкупните надзиратели и пазените затвори! И -по цял ден да звучи такъв хит по радиоточката в килиите! Е, може и да ги сменят с "Нашата полиция ни пази" ! Значи-искаха европейски заплати надзирателите? Ама не съм чул в Европа от европейски затвор някой да избяга от парадния вход с пистолет и нож, а в килиите да има дрога, ракия, телефони....