Реалисти, а не оптимисти: Иде ли нова криза с пазара на имоти?

Притежаваме лоша собственост, не се грижим за старото строителство
4 апр 2018 21:13, Боряна Павлова
88
Реалисти, а не оптимисти: Иде ли нова криза с пазара на имоти?
Снимка: архив, Reuters

Имотните сделки в България през първото тримесечие на 2018 запазват ръста, отбелязан през 2017. На имотния пазар, обаче, в момента виждам неща, които правихме всички дружно преди 10 години. Не искам да бъда лош пророк, но имам сериозни опасения от нова имотна криза, която би могла вече сериозно да се отрази на българския пазар. Това каза Орлин Владиков, президент и управител на "Орвитекс", пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Кризата може да дойде по няколко начина. Първо по линия либерализирането на отпускането на кредити от страна на банките и по неотчитане на финансовите възможности в голяма част от потребителите, които взимат кредити с ипотека на имот без да оценят реалните си възможности. Това е нещо много лесно - да бъде оптимисти, а не реалисти. След време тези имоти се прибират от банки или съдия изпълнители, което разстройва пазара на имоти".

Когато говорим за имоти не трябва да забравяме един общоизвестен факт - България е на първо място по собственост на глава от населението, подчерта събеседникът.

Още по темата

"Продължава непланирано новото строителство. Старото строителство не се обновява, реставрира и реконструира. Ние сме собственици на лоша собственост. Тя отнема от финансовия ресурс на домакинствата, заради данъците и поддръжката на имотите. Собствеността загива. Това се случва в селата и в малките градове, реално няма пазар на тези места. В България трябва да се разгърне републиканска оценка на състоянието на собствеността в България. Крайно време е да се говори за урбанизация на населените места, за естетизация на средата, вкоято живеем.

Купувачите стават все по-взискателни по отношение на определени елементи, но нямат цялостен поглед и не са взискателни докрай, каза още гостът. "При покупка трябва да се интересувате от плановото градоустройство, от развитието на квартала, прогнозите за развитието на комуникациите. Когато купувате имот в покрайнините на градовете трябва да проверите какво е състоянието на електропреносната мрежа и дали има нужда от строителство на трафопост, което отнема години".

"Пазарът на имоти трябва да бъде гледан многопластово. Само статистиката не е достатъчна за да се правят изводи".

Анализът на сделките, които имаме през месец март, които все още са неофициални, защото справката от агенцията по вписвания излизат малко по-късно, показва, че броят на сделките ще бъде в порядъка на тези, сключени през първото тримесечие на 2017 година, обобщи Владиков. "Това означава, че ние запазваме ръста, отбелязан през 2017 година. Отбелязваме и липса на развитие в сравнение с например 2007, когато броят на сделките надхвърли 328 хиляди".

След като веднъж браншът е постигнал такъв брой сделки, като през 2007, той трябва да се опитва да постигне отново тези нива, заяви събеседникът. "Това трябва да бъде и нашият критерий".

"В момента се наблюдава пик по брой на сделки в София, 28 175 срещу 26 470 през същия период на миналата година. Това говори за ръст от порядъка на 16% в сравнение с предходната година. Не такова е положението в провинцията. Там ръстът на сделките е със 7% по-малък от отбелязания предходната година. Това говори за обезлюдаване и липса на всякаква политика за развитие на регионите и малките населени места".

"Сериозно съм обезпокоен от анализите и прогнозите на по-млади колеги, от дитирамбите и приповдигнатите слова за сериозен интерес от страна на купувачи и инвеститори. Всичко това е голяма лъжа. Не отговаря на истината, не отговоря на статистиката. Пазарът е в лениво състояние. Чуждите инвестиции са сведени почти до нула. Броят на преките чуждестранни инвестиции в недвижими имоти не надхвърля 10 млн. евро за 2007, като 47% са от граждани на Русия, които купуват втори дом или имот на морето. Тук там някоя фирма купува малък офис, но да говорим за сериозен ръст, това не е вярно и не отговаря на данните на статистиката". 

Доверието, което се отчита днес към строителния сектор, се дължи на обстоятелството, че 3-4 години новото строителство не съществуваше. Много от строителите, или замразиха строителните си обекти, или ги завършиха, но не планираха инвестиции в ново строителство, обясни Владиков. По думите му това е породило дисбаланс в търсенето и предлагането на нови жилища, който е довел до поява на нови обекти в началото на 2016 и през 2017.

"Засили се броят на разрешителните и това бе повод за оптимизъм и за изводи които се разминават с реалността".

Вижте целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria
 


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
12
 
! Отговори
ASD преди 8 месеца
Започва търговска война между САЩ и Китай. Както предишната криза тръгна от САЩ, така и тази ще стартира от там. Обезценяването на долара и съответно на активите оценени в долари ще удари силно върху ликвидността на банките. Те от своя страна ще вдигнат лихвите и ще намалят кредитирането. Така ще сме свидетели на ново сгромолясване на цените на имотите.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравяте един важен фактор в страната ни - корупцията. Всеки, докопал се до малко власт, яко прибира прибира пачките (ден година храни) и единственото, в което влага парите е имот. Прибират рушветчета и купуват за децата апартаменти. Кмета на село Долно нанагорнище се е облажил и веднага купува на щерката апартамент в София. Това също влияе на цената на жилищата.
79
1
 
3
 
! Отговори
distolipi novo преди 8 месеца
Brokerite ste se prevarnat skoro samo v muzeini bg rabotnici, ekskurzovodi iz bg ruini i razvodachi v istoricheski eu razkopki....
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обезценяването на парите, ниските лихви по влоговете в банките, лесните ипотеки и масовата миграция на младите към София, са основните причини за вдигането на цените на жилищата. Също така високите заплати в София. Освен това българина не иска да живее под наем, иска собствен покрив над главата. Предпочита да дава всеки месец на банката, с надеждата един ден да стане собственик, отколкото наем на хазяин. България като цяло обезлюдява, но София расте и ще продължава да расте.
77
0
 
6
 
! Отговори
Възрастен преди 8 месеца
Никога и никъде не съм видял писмено експертно мнение за срока на годност на панелните блокове. Чувал съм само различни изказвания и слухове. Кое е вярно, не знам.
76
0
 
12
 
! Отговори
за сведение преди 8 месеца
Грешката в информацията за краткия живот на едропанелните сгради произлиза от факта, че когато са строени са им давали 50 години гаранция. Обърнете внимание, че днес като правят магистрали им дават по 2 години гаранция, а за сградите - 10 години гаранция. Иначе живота на едропанелните сгради е като на всички други - зависи от поддръжката
75
3
 
9
 
! Отговори
seira преди 8 месеца
До Възрастен № 59:

ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ, ПО НАЙ-СКРОМНИ ПРОГНОЗИ, "ВЪЗРАСТТА" НА ЕДРОПАНЕЛНИТЕ СГРАДИ, ПРИ КОЯТО СЕ НАЛАГА ОСНОВЕН РЕМОНТ Е ОТ ПОРЯДЪКА НА 250-300 ГОДИНИ!

ВСИЧКИ СТАНОВИЩА ЗА СКОРОШНА НЕОБХОДИМОСТ ОТ "ПОДМЯНА" НА ЕДРОПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ИЗДАВАТ ДИВА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ТЕДЕНЦИОЗНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ НА ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО С ЦЕЛ ВЪВЕЖДАНЕ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ НА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ КУПУВАЧИ!!!

ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ ... С ЦЕЛ НЯКОЙ ДА СЕ РЕШИ ДА КУПУВА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО!!!
74
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много сбъркано мислене имаме, че когато ти трябва ново жилище, трябва непременно да го купиш. Младо семейство например за 5 години купиха и продадоха 3 жилища, докато решат колко точно голямо им трябва и къде. В нормалните държави хората жиеят под наем докато не си изяснят къде, какво и колко голямо жилище искат да притежават. Ние тук винаги бързаме да го купим.
73
1
 
10
 
! Отговори
От 73 преди 8 месеца
Защото се получава много неефективно изпозване на имоти ,А бедния българи правят разходи които не са им по силите, вместо тези пари да отива за нещо по жизнено важно което може да им позволи да си вдигнат стандартите.Когато имаш неподдържан имот,идва момент в които рухва и няма друг начин начин освен да го построиш изцяло на ново.
72
4
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 8 месеца
Така е новото строителство си има цена, така че новото строителство става въпрос дали е продаваемо новото строителство или непродаваемо, това е причината новото строителство да е много малко, втора употреба жилища обаче този факт ги поевтинява защото искат поддръжка и ако не го ползваш имаш големи разходи на вятъра. но българина е готов на подобни разходи не защото ще спечели от това ,защото така предпочита.Именно това предпочитание , докато имота не стане напълно неизползваем, е проблем.
71
0
 
6
 
! Отговори
като нямаш преди 8 месеца
пари - имаш само 1 проблем - че нямаш, като имаш пари - имаш много проблеми, как да ги запазиш, как да ги умножиш, как да ги защитиш от крадци бирници...
70
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
истината е само и винаги една.това което днес ще купиш с 1 лев,след 5-6 години ще го купиш за повече от 1 лев
69
0
 
14
 
! Отговори
Брокер от БАН преди 8 месеца
Орлин в момента си връзва гащите, та след година да вика "Казах ли ви аз?":-)) Квото засраха - засраха, предстои мокро изпърдяване...
PS: Задача за 3-ти клас: При намаляващо ВСЯКА ГОДИНА с 60 000 население, двойно по-голяма емиграция, и почти завършилото вътрешно преселване (всички по-млади - в София), колко още ще чакате ръст да питам? Възможни отговори: а) 2 години б) 2,5 години в) 3 години. Хинт: ръст ще се чака само в София, по явни съображения!
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Възрастен

От по-възрастни хора знам, че по времето, когато са строени първите панелки, тук са работили и германски инженери. Работено е по европейски образци и се е следяло за качеството. Които блокове са построени тогава, били много здрави и качествени. Друг е въпросът как са били поддържани впоследствие и колко Ганьовци са правили в апартаментите си такива промени, каквито са им скимнали.
След този начален период обаче е започнало урбулешкото строителство с много дефекти.
67
0
 
35
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Значи нека го кажем така! Цената е това което някой е готов да ти даде за твоята стока! Сега при положение, че в БГ има демографски срив! При положение, че сме НАЙ-БЕДНИТЕ в Европата и НЕ САМО! При положение, че от 30г се построи толкоз много, че всеки българин може да има по3-4 жилища! При положение, че всяка година губим по70к хора! Та каква е логиката Цените на ЖИЛИЩА да растът и да надминават 1-2-3к евро квадрата!? Както е сега! Нещо не се връзва! явно се пере тука! Или по лошо!
66
2
 
6
 
! Отговори
66 преди 8 месеца
точно така е.труда в този сектор става все по скъп.старите,добри майстори си отиват,млади,все по малко идват.качеството на работа пада а цената се вдига.
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2010 година,ремонт на баня,труд и материали-2500 лева.2017 година,ремонт,труд и материали-4000 лева.труда е 50% от цената.как мислите,дали ще поевтиняват жилищата
64
0
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 8 месеца
До А+

В Англия има държавна намеса са повишаване на цените на имотите ,за Лондон е категорично общинска политика.Но това струва пари на държавата.За България не бих казал че харчат пари за подобно нещо.А да не говорим че в България общинските имоти се разпродават яко.Регулацията става като общината изкупува имотите и ги употребява за целите си включително възможност на бедните да живеят под държавни жилища с атрактивен наем, а не като разпродава.
63
0
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 8 месеца
цените в софия не са по ниски от белград и букурещ,а са изравнени.тук цената е на шпакловка и замазка,там е в по завършен вид.съгласен съм че нашите банки са рискови и е по вероятно обезценяване на спестяванията. ремонт в жилището на родителите ми преди 10-тина години излезе на половина по малко от идентичен ремонт,който направих миналото лято.
62
10
 
12
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Хубавите жилища (ама наистина хубави) в добрите райони на София ще се покачват бързо, просто защото не са много, а търсенето е голямо. Копторите по панелните гета ще започнат да падат (но с малко), а новото строителство в не много добри райони леко ще расте. Това е положението. Който разбрал - разбрал.