Чиста ли е храната, ако е била на пода под 5 секунди?

Бактерии, микроорганизми... учени разбиват този мит
5 апр 2018 21:36,
8
Чиста ли е храната, ако е била на пода под 5 секунди?
Източник: Reuters

Всеки е изпускал храна на земята и на никой не е чуждо изкушението да си я изяде, дори когато я е изпуснал навън, особено ако хапва нещо много вкусно. Тези, които не устояват на изкушението, имат едно основно оправдание. Счита се, че ако храната е престояла на пода не повече от 5 секунди, тя може спокойно да бъде изядена, защото за толкова кратък контакт няма как да се покрие с опасни бактерии или замърсители.

Този принцип беше известен като правилото на 5-те секунди. Вече е по-удачно да го наричаме не правило, а мит. Мит, който наскоро беше разбит.

Доколко е безопасно да ядем храна, която сме вдигнали много бързо след изпускането ѝ на пода се заема да установи екип от университета Рутгерс в Ню Джърси, САЩ. За целта учените използват 3 типа храна – пъпеш, хляб и желиран бонбон. Проследява се доколко се замърсяват тези храни след изпускане върху 4 типа повърхности – стоманено покритие, керамичен плот, дървен паркет и килим.

За целта на проучването всяка настилка е държана известно време на открито, за да влезе в контакт с повече от циркулиращите из въздуха замърсители и микроорганизми. В последствие е подсушена, за да имитира максимално условията вкъщи или навън, където най-често изпускаме храна.

Кои повърхности цапат най-много и най-бързо храната - вижте на Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
паднала храна на земята ако не може да се измие си остава там или свършва в кофата.-Глупости.Можеш просто да я издух аш или в случай, че е плод с *** - да плюнеш и да го отъркаш в блузата или панталоните.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено нещата изтървани в нужника на двора си остават там, преди много ме кефеше да играя "змията", докато една сутрин нокията ми не реши да се гмурне в селския кен*ф и там си остана .... От тогава си купувам Сони.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някоя по-голяма глупост не можахте ли да постнете като статия?
3
12
 
6
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
В РУСИЯ ГО ЛАПАТ НА 7 СЕКУНДА...особенно ако е н кагебистко джудженце
2
1
 
15
 
! Отговори
ех преди 6 години
Не, не е чиста..и няма нужда британските учени да го доказват за глупаците-то е повече от очевидно
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Този принцип беше известен като правилото на 5-те секунди. Вече е по-удачно да го наричаме не правило, а мит. Мит, който наскоро беше разбит."Тези простотии виреят на запад, не знам изобщо защо ни занимавате да ни просвещавате. Тука паднала храна на земята ако не може да се измие си остава там или свършва в кофата.