Лавров: На ред държави им извиха ръцете за дипломатите

Това е гавра с международното право, заяви руският министър
5 апр 2018 18:00, Елка Василева
97
Лавров: На ред държави им извиха ръцете за дипломатите
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

На много от страните, изгонили руски дипломати във връзка с британските обвинения срещу Москва по повод "делото Скрипал", просто са им извили ръцете. Това е гавра с международното право, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров каза пред участниците в Московската конференция по сигурността, че Западът организира груби политически провокации, целящи още повече да демонизират Русия.

Още по темата

"Делото Скрипал стана измислен и инсцениран предлог за неоснователно експулсиране на руски дипломати не само от САЩ и Великобритания, но и от други държави, на които просто им извиха ръцете", каза първият дипломат на Москва.

"Отдавна не бяхме виждали тъй неприкрита гавра с международното право", добави той и посочи, че Москва настоява за "отговорно разследване, което стриктно да отговаря на Конвенцията за забрана на химическите оръжия".

Покровителите на киевските власти си затварят очите за опитите да бъдат преразгледани Минските споразумения и насърчават "партията на войната" в Украйна, чийто стремеж е проблемът със сепаратистки Донбас да бъде решен със сила, отбеляза Лавров.

През февруари в Украйна влезе в сила закон, определящ "държавната политика за гарантиране на държавния суверенитет над временно окупираните територии в Донецка и Луганска област". Документът нарича действията на Русия "агресия срещу Украйна" и предоставя на президента Петро Порошенко правото да използва въоръжените сили в пределите на страната без съгласието на парламента. В окончателния текст изобщо не се споменават Минските споразумения, посочва ТАСС.

Западните страни трябва да осъзнаят, че на световната арена вече не ще може да се играе на една врата, че са безперспективни усилията да издействат едностранни предимства за сметка на Русия, че сигурността в Евроатлантика, в Азиатско-Тихоокеанския регион и в света като цяло трябва да бъде равна и неделима, добави Лавров.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"Лавров: На ред държави им извиха ръцете за дипломатите" - то си е за тяхна "васалска" сметка
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен52 Има доказателства,че Русия се намеси в изборите в САЩ,само че,с помощта на някои американци.Няма да мине много време и всичко ще излезе наяве.
50
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен49 Защо Русия едва сега го каза,че Крим е руски?Къде беше преди години,когато се подписваше под международни спогодби и договори,в които Украйна бе суверена страна,заедно с Крим?Като договора за намаляване на ядреното оръжие и други.След като Русия не спазва международните споразумения,няма право да иска други да ги спазват,когато са в нейна полза.
49
0
 
3
 
! Отговори
Венсеремос преди 6 години
За това пък Беларус , Узбекистан ,Киргизиснан, Азърбайджан и Таджикистан така съвестно гласуваха в ОЗХО ....
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е че руснаците много лъжат, но аз бих изчакал резултата от разследването.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Бих се съгласил с всичко написано от теб, ако не беше набъркал изборите в САЩ в коментара си.Русия нито е повлияла, нито може да повлияе на изборите в САЩ. Просто лузърите там се разцивриха и си търсят оправдание. Дори навсякъде по Европа глобалните лузъри губят не заради няколкото трола на Путин, а заради това че пресякоха линията на търпението на хората.Разбира се че путинова русия е напаст, но в случая я ползват за оправдание че хората ги наритват.
46
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия най-малко има право,да говори за международно право.Защото грубо го погази,като анексира Крим и нахлу в Източна Украйна,като я превърна в пепел и изби там над 4000 украинци.Нагорни Карабах,Източна Осетия...замразени конфликти с прилагане на сила.Намесва се във вътрешните работи на много страни,вкл и в изборите,в САЩ,хибридната война и атентата в Черна гора,в македонския парламент...убийства на чужда територия.За какво международно право говори този?
45
3
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "да": Съвсем наскоро в Русия имаше посещение на военна делегация от Китай. Това говори ли ти нещо? А срещата на Путин с Ердоган и с президента на Иран? Светът не се състои от САЩ и нейните европейски сателити.
44
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски, Русия е велика, свикнахте ли?Крим не е анексиран, той принадлежи на Русия исторически!!!!
43
24
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
Коя нормална държава би искала да е съюзник с Русия?Никоя.Какво може да ти даде Русия,освен да ти продава суровини,нищо.Затова единствените съюзници на Русия са ислямски държави.Но самите жители на ислямските държави също не харесват Русия.Сирийците предпочитат да се давят в морето,но да стигнат до Запада,не Русия.Сърбите,македонците и всички други бягат на Запад.Руснаците емигрират на Запад.Това е.Факт.
42
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно пък тоя да говори за извиване на ръце. Да си прочете историята от 1914 на сам само.
41
15
 
7
 
! Отговори
Свободният преди 6 години
А видяхте ли кои подкрепят Русия разните -стани от бившия СССР , Венецуела , Куба, Кндр дори Котай го няма
40
33
 
11
 
! Отговори
слава на НАТО преди 6 години
Светът се осъзна и се събуди. Почнаха да режат пипалата та руския октопод. Българското Правителство трябва да изгони руските шпиони преди да е станало късно.
39
21
 
9
 
! Отговори
гьонсурат преди 6 години
Руската поквара струи от този .
38
30
 
12
 
! Отговори
Слава на НАТО преди 6 години
смърт на путлерофашизма- свобода за народите!
37
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, на Лавров не му харесва, че Украйна може да използва военните си на собствената си територия ! Каква наглост !
36
38
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Изведени са доказателства, че употребеният Новичок е произведен в руска лаборатория. Това го съобщиха по немска телевизия.
35
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя говори за международно право...Наглостта е безгранична.
34
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гавра е, само че не с международното право, а жалката руска кочиина.
33
41
 
11
 
! Отговори
наглост преди 6 години
Малко нахално е да говориш за международно право когато нахлуваш в чужди държави,отнемаш незаконно територии и убиваш цивилни там.