Лондон знае къде е произведена отровата за Скрипал

Британски и руски медии за обвиненията срещу Русия
5 апр 2018 10:16, Елка Василева
208
Лондон знае къде е произведена отровата за Скрипал
Снимка: архив, Reuters

Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри, пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник.

"Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, използвайки данни от разузнаване и научен анализ", се казва в статията.

Според източник от Уайтхол британските власти са знаели за тази лаборатория и преди покушението, а когато заработила извънредната правителствена комисия КОБРА, им е било "известно, че отровата твърде вероятно е била произведена в Русия".

Още по темата

Тайните служби смятат, че в същата лаборатория са правени изпитания, които да покажат дали отровата е подходяща за поръчкови убийства, добавя "Таймс", цитиран от Би Би Си.

Великобритания обвини Русия за това нападение, Кремъл отрича да е замесен, но Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Над 20 страни подкрепиха Великобритания и също изгониха руски дипломати, а Русия експулсира техни като ответна мярка.

В международния скандал по делото Скрипал Русия използва същата тактика, както в случаите с малайзийския Боинг, свален над Украйна, и с обвиненията в гибелта на цивилни в Сирия. "В онези случаи руските медии също излъчваха многобройни версии за станалото, които влизаха в противоречие с версиите на Запада, а често пъти и помежду си", пише "Файненшъл таймс".

Русия явно внимателно следи действията на британското следствие и използва всяка възможност, за да посочи пропуски от негова страна. Отначало Москва заяви, че не й е представена цялата информация, която има право да получи. После обвини британското правителство, че прави прибързани изводи, и представи собствени теории кой може да е отровителят на Скрипал и дъщеря му. Същевременно предявява нови претенции.

"Това е "мека сила" в руски стил. Те използват срещу нас собствените ни слабости, това много прилича на джудо", коментира британският политолог Матю Булег.

Правителството на Великобритания се опитва да не обръща внимание на подхода, използван от Москва в случая със Скрипал. Но Русия има предимство в пропагандната война - тя няма нужда да убеждава други държави да вземат страната й, преди да започне действия. Тя печели, като всява съмнения и предизвиква протакане, добавя изданието.

"Дейли мейл" припомня подробности за смъртта на д-р Матю Пънчър, който установи, че бившият руски шпионин Александър Литвиненко е бил отровен през 2006 г. в Лондон с полоний-210 и това даде възможност убийството да бъде свързано с руските власти.

След пътуване с научна цел в Русия през 2015 г. Пънчър изпадна в депресия, а през май 2016 г. тялото му бе открито с множество рани от нож в оксфордския му дом. Случаят бе признат за самоубийство, посочва вестникът, но допълва, че следствието имало съмнения за убийство поради "ужасните рани".

Бивш антитерорист от Скотланд Ярд приканил да се разследват "подозрителните промени" в характера на учения, а британското правителство смятало да преразгледа делата по повод смъртта на хора от Русия, починали в близко време във Великобритания при подозрителни обстоятелства. Случаят с д-р Пънчър и други такива можело да хвърлят светлина върху дейността на други шпиони.

Но според експерт по отбраната, цитиран в "Дейли мейл", дори ако бъде установено, че Русия е замесена в смъртта на Пънчър, това няма нищо да промени: "Какво ще правим? Да не би да започнем трета световна война?" - пита той.

Все още има различия в подходите към по-нататъшното разследване на случая Скрипал, констатира "Комерсант" във връзка с вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Съветът отхвърли предложение на Русия за започване на ново общо разследване, след като Лондон не я покани да участва в разследването на експерти от ОЗХО, чийто резултати трябва да излязат следващата седмица.

"Внесохме премерено предложение, но не срещнахме разбиране от западните си партньори, които се унижиха до клеветнически нападки срещу Русия и стигнаха до измислици. Наложи се Русия да даде твърд отговор", цитира "Новие известия" коментар на Александър Шулгин, руския представител в ОЗХО.

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН във връзка с "делото Скрипал", добавя всекидневникът.

Британското външно министерство изтри от Тwitter своето твърдение, че Скрипал и дъщеря му са отровени с вещество, произведено ужким в Русия. Говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова сравни това с действията на шмекерите, играещи "тука има, тука нема", пише "Известия".

"Постнаха туит, направиха милион ретуита, мина време и го махнаха. После ще почне една - "не бяхме разбрани правилно, нали казвахме highly likely ("твърде вероятно"), това сочеше, че не става дума за преки обвинения". Ето каква е цената на този страшен спектакъл", каза Захарова.

Самата британска лаборатория заяви на 3 март в Тwitter нещо съвсем различно: "Потвърждаването на източника на веществото не влиза и никога не е влизало в нашата сфера на отговорност", отбелязва "Росийская газета".

В неделя Русия изпрати списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на ОЗХО, свързани с отравянето на Скрипал, интересувайки се какви данни е предоставил Лондон на този орган. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков нарече получените отговори "крайно формални", съобщава московският официоз.

ОЗХО отговори по същество само на един от въпросите на Русия, заяви вчера за ТАСС руското представителство в организацията без повече уточнения.

Според "Взгляд" стават все повече мненията, че "в крайна сметка Великобритания ще трябва да се извини пред Русия за невижданите в историята гонения под предлог делото Скрипал". Владимир Путин обаче заяви направо, че не очаква никакви извинения от Лондон, посочва онлайн изданието и търси причината в това, че руският лидер "разбира много добре британския елит".

Става дума за "хора от особена порода. Англосаксонският елит, управляващ Великобритания, а през последните три века и половината свят, никога и пред никого не се извинява", твърди електронният вестник.

"Да не мислите, че Лондон се е извинил пред китайците заради опиумните войни или за политиката, целяща наркотизация на местното население? Поне през 1997 г., докато връщаше Хонконг на Китай?" - пита той.

"Британският елит не се извинява - той искрено смята останалите за недочовеци. Теорията за расово превъзходство, взета на въоръжение от германските нацисти, в началото също бе формулирана от английския аристократ Хюстън Чембърлейн", се казва в статията.

В британската политическа класа впрочем "винаги има и честни, достойни хора. Но участта им по принцип е да бъдат момчета за бой, луди шапкари или да играят тъй необходимата роля на "бяла врана", добавя "Взгляд".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
12
 
! Отговори
Анонилен преди 6 години
Чета си аз: "Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му..." Че то и аз знам - близо до онези заводи за химическо оръжие на Ирак, които Великобритания "разкри" и по повод на които "добрите" тсринанаха държавата и убиха хиляди цивилни! Е, после имаше едно "sorry" с половин уста, но то не върна жертвите към живот, нито пък възстанови разрушенията.
150
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
известно, че отровата твърде вероятно е била произведена в Русиятеория на вероятностите , е тия ми паднаха в очите за винаги , за да обвиниш държава за покушение трябва да имаш 100 процентови доказателства а не вероятности и анонимни източници , айде бегайте у лево
149
1
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
Чакайте сега!! Хайде първо англичанчет, отговорете на първите две лъжи за които вече бяхте изобличени, пък чак след това скалъпвайте поредната. До сега се доказа само две неща. Че Борис Джонсън излъга за това че директора на Портън доун му е казал Категорично, че отровата е "новичок" и че е произведена в Русия. Тези твърдения бяха изобличени от самата лаборатория. Ткак че отговаряйте първо за Изобличените лъжи!!!
148
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не знаят........само блъфират ингелизите!!Ако имаха поне едно доказателство...............отдавна да са го показали!!!
147
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лабораторията свръх секретна , но вече е разкрита. Газът Дурачок много опасен а всички живи. Е аз тогава съм джендарист и обещавам духалка , като Мадона , на всеки съпричастен с Тереза Змей.
146
3
 
12
 
! Отговори
ч.аст от сценария преди 6 години
Версиите са едно а доказателствата друго.Примерни версии:ЕС сили искат да върнат Англия в ЕС, леко тровват Скрипал с вещество, откраднато от техен агент от съветския арсенал. и ОЩЕ СТО ДРУГИ. иНТЕРЕСНО ЩЕ Е КОЯ ЧУЖДА СЛУЖБА Е ПОДАЛА ИНФО НА АНГЛИЧАНИТЕ ОТКЪДЕ Е ОТРОВАТА И ТН. Тя може и да е автор на отравянето. Бащата на Литвиненко директно от година обвинява Лондон за смъртта на сина си. и тн и тн Ако руснаците са искали да го отровят или които и да са искали отдавна да е мъртъв, че е жив е ч
145
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече няма да питаме радио Ереван, а вестник "Таймс". На "Таймс" вицовете са по-смешни
144
23
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 6 години
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад *** ке ручат трева као добиток...
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая тази история ще иде при досиетата Х...
142
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като разбрах от руските медиии и от коментарите на русофилите, колко жлъч и омраза сипят срещу Скрипал, ведага се досетих, че нема начин да не ги отровят английските тайни служби, а като го каза и Лавров, веднага се убедих !Добре, че МИ6 е изпреварила КГБ, та да е чиста съвестта на Путин !!!
141
0
 
3
 
! Отговори
Ника преди 6 години
Ако някой не е чел достатъчно,проблемът си е.негов,но да не можеш да сметнеш 2+2 ,е направо смешно.
140
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чух ПЕСков да казва на англичаните, че никога няма да могат да потвърдят, че Новичок'а е зделан в Русия, веднага се убедих кой е отровил Скрипал !Останалото е кремълската пропаганда.
139
6
 
16
 
! Отговори
anton ivanov - kura преди 6 години
Ингилизите са отговорни за всиччки страдания на човечеството и за всички световни войни. Който се интересува от история , знае. Заедно с поляците, това е най-гадното племе на света. Никаква вяра на поляк и англосаксонски тетополов.
138
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данните от рентгеноструктурния анализ на поточната линия ли са същите? Досега всичко се крепи на слухове и хипотези. Дори и веществото да е с произход Русия или бившите съветски републики, няма доказателства кой го е използвал, което означава, че може да е подхвърлено или доукрасена историята от западни служби.
137
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментарите на русофилите личи, че никой от тях не се съмнява, че аферата Скрипал е дело на Кремъл, та другите ли да се съмняват?Личи и по това, че Кремъл изобщо не се интересуваше от поданиците си Скрипал, а започна да проявява интерес, чак когато чуха, че Юлия Скрипал може да говори !!!Близо месец след отравянето Захарова пък прояви човещина към сънародниците си, като попита, къде са домашните им животни !
136
13
 
3
 
! Отговори
До До-152-Абе преди 6 години
Те го правят за пари бе наборе.Не се коси.Едно пишат,друго мислят.Кой е луд да се хване на ,,руски танц" след този смачкал ни 45 годишен експеримент.
135
13
 
4
 
! Отговори
До 152-Абе преди 6 години
Не падна ли? Къде е СССР? Къде е СИВ? Къде е Варшавският договор.Всичко се срина.Това че вие малките хал -хабер си нямате що ето руско иго е друга бира. Ако само за месец-два се върне ,вие активните т.р.о.л.чета първи ще драснете да бягате.Но на границата ще ви гръмнат.Соца такива работи не разрешава,а разстрелва.Вие днешното го имате за даденост и не си и помисляте че бяхме ,,зазидани"Никой не избяга натамнито един,а много избягаха ОТ .ТАМ.Това нищо ли не ви говори бе глезени дечковци
134
2
 
9
 
! Отговори
... преди 6 години
N-тата версия.Ако ей така по случайност вземат че кажат некоя истина,никой нема да им повярва.
133
13
 
6
 
! Отговори
Единен подход преди 6 години
САЩ, Великобритания, ЕС и Япония унижават Русия, че е нагла и бедна, а тя нас, че сме братя....
132
3
 
4
 
! Отговори
До 142 хм преди 6 години
Ти съзнаваш ли каква глупост си написал.Шмайзерите останаха при шпагините-спомен от ВСВ. А АК е произведен след войната.Ти войник бил ли си? Кой е е автор на автомат с газово-възвратен механизъм .Защо изчегъртаха от паметника на ,,Калашников" автомата? Защотобеше какво ???-чертежа на Хуго Шмайзер.Прибран през 1945г от руснаците и ,,въдворен " в городок със специално предназначение.