Тайнствената съдба на Сейф ал Ислам Кадафи – жив ли е изобщо?

45-годишният син на Кадафи не е виждан от юни 2014 г.
5 апр 2018 20:15, Елка Василева
19
Тайнствената съдба на Сейф ал Ислам Кадафи – жив ли е изобщо?
Сейф ал Ислам Кадафи. Снимка: архив, Reuters

Какво се случва със Сейф ал Ислам? Въпросът буди безпокойство в Зинтан, малък град на прага на либийската пустиня, където синът на бившия диктатор Муамар Кадафи бе държан като затворник, след като бе заловен в южната част на страната през ноември 2011 г.

През юни 2017 г. групировката, която го държеше, обяви, че е пуснат на свобода, но това така и не бе потвърдено. Някои го смятат дори за мъртъв, защото няма никакви сведения за съдбата му в страна, където обикновено тайните не се пазят много добре.

Името му отново влезе в новините, когато бяха повдигнати обвинения срещу бившия френски президент Никола Саркози за предполагаемо либийско финансиране на предизборната му кампания през 2007 година. През 2011 г. Сейф ал Ислам заяви в ефира на "Евронюз": "Ние му финансирахме кампанията".

Четиридесет и пет годишният син на Кадафи не е виждан от юни 2014 година, пише Франс прес. По време на делото срещу него - което според ООН и неправителствени организации е било претупано - той се яви чрез видеоконферентна връзка от Зинтан.
През юли 2015 г. той беше осъден задочно на смърт. Издирван е и от Международния наказателен съд (МНС) в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството, извършени по време на бунта през 2011 г., довел до падането от власт и смъртта на баща му.

Макар и няколко либийски и дипломатически източници да уверяват, че Кадафи-син е още в Зинтан, на 170 км югозападно от Триполи, не се знае дали е още в затвора.

В този град, устроен на племенни начала, езиците не се развързват лесно.

Разположен на стръмните склонове на планинския масив Джебел Нефуса, дълго маргинализираният бедуински град се трансформира. Насред осеяните с маслинови дръвчета полета се издигат модерни сгради, на метри от съвсем обикновени къщи.

Видимото спокойствие на този 40-хиляден град - бастион на бунта срещу режима на Кадафи - контрастира с военната мощ, с която разполагат местните групировки. Те са сред най-могъщите в Либия.

"Затворник"

С глава, увита в черен тюрбан, и потъмняло от пустинното слънце лице Мохтар ал Ахзар, един от военачалниците в Зинтан, заявява категорично при първото споменаване на името Сейф ал Ислам Кадафи: "Да. Той (още) е затворник".

Малко по-късно обаче представителят на Военния съвет на града, който обединява основните въоръжени групировки, вече не е толкова категоричен: "Въпреки че вече не е затворник, той е издирван от МНС" и либийското правосъдие. "Няма къде да отиде".

Шабан ал Мархани, един от племенните вождове на града, също си мънка под носа и дава неясен отговор: "Сейф ал Ислам е тук (в Зинтан) и е затворник, но неговата съдба не е в ръцете на Зинтан".

"Във всеки случай Сейф ал Ислам никога не е бил затворник в пълния смисъл на думата. След задържането му той бе поставен под домашен арест, не в затвор", каза пред АФП човек от службите за сигурност.

"Катибат Абу Бакр ас Седик", въоръжената групировка, която залови Сейф ал Ислам, отказа неколкократно да предаде пленника си на властите в Триполи или на МНС. След това, за всеобща изненада, тя обяви през юни 2017 г., че го е освободила.
Това не бе взето на сериозно, особено след като няколко месеца по-рано се появи същата информация.

"Катибат Абу Бакр ас Седик" заяви, че прилага закон за амнистията, обнародван през 2015 г. от парламента в източната част на страната, но според юристи той не може да се приложи в случая на Сейф ал Ислам.

"Беглец"

Депутатът Омар Гайс, който представлява Зинтан в либийския парламент, казва, че не е в състояние да потвърди или да отрече информацията за освобождаването му.

"Сейф ал Ислам е считан за укриващ се престъпник. И ако бъде арестуван, ще бъде отново съден", добави той и уточни, че "беглецът" е преследван от либийските власти за различни деяния.

Службата на главния прокурор в Триполи смята, че Сейф ал Ислам "не може да подлежи на амнистия", предвид престъпленията, за които е признат за виновен.

АФП не можа да се свърже със службата на прокурора на Международния наказателен съд за коментар относно съдбата на Кадафи-син.

В последното си изявление по тази тема, през юни 2017 г., МНС заяви, че ще вземе "необходимите мерки, за да разбере къде се намира Кадафи".

За това объркване допринасят и привържениците на бившия режим.

На 19 март човек, който твърди, че представлява Сейф ал Ислам, обяви от Тунис кандидатурата му за следващите президентски избори в Либия.

На следващия ден "Катибат Абу Бакр ас Седик" написа на страницата си във Facebook, че се е "свързала" със Сейф ал Ислам, който е отрекъл да се е обръщал към някого с искане да говори от негово име.

В Зинтан обаче се говори, че тази въоръжена групировка е била разпусната преди близо година. АФП не можа да открие командира й Аджми Аатири. Бъркотията е пълна.
 

/БТА/
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
ДИ 9 РЕАЛЕН ФАКТ преди 1 година
До преди европейци, включая и българи бяха обслужващ персонал, слуги в Либия, а сега номадски племена въоръжени, с каквото докопат мародерстват и питат къде сер@т гладните. От Либия, Ирак, Египет, Афганистан и др. със зорлем посадена "демокрация" безвъзвратно изгубиха цивилизования си и съвременен облик и живот. Не се залъгвай, че ще цъфне и върже Украйна, само да я заобиколи руския нефт и газ пътувайки сигурно на запад и те са умрели от към интерес и финансиране.
13
4
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Обаче ще бъде доста забавно,ако руснаците и там вкарат ред и справедливост като в Сирия!Ще бъде пореден провал за САЩ,ха-ха.Но мисля,че няма да си направят труда,Сирия им е достатъчна като база.Все пак не се знае-от Либия Калибрите удрят всяка точка от Южния фланг на НАТО и подводници даже не са нужни!
12
1
 
16
 
! Отговори
до11 преди 1 година
алоо чук, аз съм живял три години в Бенгази 82-5, хайде скрий се с глупостите си, мало умни, когато тук в Бг се продаваха руски цветни бандурници и за видеоплеери само в некерман гледахме, ние в апартамента имахме новичко JVC и тв и видео. Смешник...
11
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до факт

По времето на диктатора Каддафи либийците нямаха тоалетна хартия и банани а след демократизацият САЩ им донесоха тоалетна хартия и банани както донесоха и на нас и либийския народ е свободен и живее добре при демокрацията както и българския народ живее добре при демокрацията.
10
2
 
25
 
! Отговори
до факт преди 1 година
не знам кой кого е мъчил, но Либия си беше една подредена със закони държава буфер между Европа и цялата *** на централна африка. Хиляди българи изкараха добри години там в Триполи и Бенгази.
9
29
 
8
 
! Отговори
факт преди 1 година
Русофилите как плачат за ислямския диктатор Кадафи,който измъчва българските лекари 8 години в затвора.Русофила мрази християнския Запад,обича ислямски диктатори и си е ислямист по душа.
8
2
 
8
 
! Отговори
гого преди 1 година
споко жив е, Саркози да му мисли...
7
12
 
8
 
! Отговори
БКП -БСП преди 1 година
Старите комунисти отново се просълзиха за Либия.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жив е, жив е...


Обича да чете "Приказка за стълбата" на Смирненски.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сраварите искат да го убият за да не падне марионетното правителство и Либия отново да стане икономическа сила.
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сейф ал Ислам е подменен със Осама бин Ладен, а Кадафи остави един двойник да бъде убит и сега си пуши дебели пури някъде в Куба. А Скрипал и дъшеря му са яли отровни гъби набрани от Шеруудската гора. За всичко е виновен Путин
3
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Не само че е жив,ами смята да се кандидатира за президент!Колко ще стане е друга тема,естествено.Но си има поддръжници.Въпросът е дали реална военна сила ще застане зад него?Примерно генерал Хафтар,за който се говори,че има подкрепата на Русия..
2
5
 
4
 
! Отговори
Б Н.Д>... преди 1 година
К. Кеворкян преди години прави интервю с този. Може би той знае нещо...
1
1
 
16
 
! Отговори
Свидетел преди 1 година
Тоя на снимката ли? Продава фалафели в Овча Купел.