7 палестинци убити при сблъсъци с израелски войници

Протестиращите запалиха купища гуми на границата
6 апр 2018 22:42,
46
7 палестинци убити при сблъсъци с израелски войници
Снимка: БТА

Седем палестинци са убити при днешните сблъсъци с израелски войници на границата на ивицата Газа. Протестиращи палестинци подпалиха купища автомобилни гуми, за да създадат димна завеса, която да пречи на израелските снайперисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 1070 палестинци са ранени, включително 293-ма с огнестрелни рани от бойни куршуми, като 25 от тях са в тежко състояние. Сред ранените има 12 жени и 48 деца. Много от пострадалите са се натровили от сълзотворен газ. Броят на жертвите може да нарасне според палестинските власти.

Хиляди палестинци от Газа се събраха след петъчната молитва на границата с Израел за втория от шест седмични протести, организирани от управляващото движение Хамас, срещу десетилетната блокада на територията. Финалният протест, предвиден за 15 май, бе наречен от ислямисткото движение "Великият марш на завръщането" на палестинските бежанци и техните потомци в родните огнища - намек, че протестиращите ще се опитат да влязат в Израел, макар че Хамас не отправи конкретна заплаха за масов пробив на граничната ограда.

Днес хиляди палестинци се стекоха в пет палатъчни лагера, подготвени от организаторите, всеки на няколкостотин метра от оградата. Днешната акция бе наречена "петък на автомобилните гуми" - млади активисти струпаха десетки хиляди гуми и ги подпалиха. Гъстият черен дим пречеше на израелските снайперисти, разположени по граничната линия.

Израелските сили от другата страна на границата отвърнаха с водни оръдия, стрелба с гумени и бойни куршуми и сълзотворен газ. Те използваха дронове, за да хвърлят по протестиращите бомби със сълзотворен газ.

По-късно през деня лидерът на Хамас в Газа - Яхия Синуар, посети лагера в Хузаа, посрещнат като герой. Той бе заобиколен от стотици привърженици, които скандираха: "Отиваме в Ерусалим, милиони мъченици". Синуар каза на тълпата: "Светът очаква нашия голям поход, когато ще пробием границата и ще се молим в Ал Акса" - свещената джамия в Ерусалим.

Израелската армия заяви, че протестиращите днес са хвърлили няколко взривни устройства и димки и че са били осуетени няколко опита за преминаване на оградата под прикритието на дима.
Израелските военни докараха огромен вентилатор, за да разпръсне дима от гумите, съобщи кореспондент на АП от Хузаа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземете и прочетете на Вазов стихотворението Жидов гроб
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Според теб, Според мен ...държава Палестина няма. Както е нямало и Македония. Е вече ги има и двете + Израел. Другото са празни приказки. Израел си е на мястото и си пази границите, както всяка държава. Едвали ще седна да рева за банда нехранимайковции, които още са на племенна основа. Въпроса е затворен.
37
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
В събота преди Великден ако палестинците не пеят и тропат на барабаните си в Ерусалим благодатният огън не запалва кандилата Те ли са богоизбрания народ или евреите
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А щом говорим за историчаски сведения в древността Палестина се е намирала на територията на днешна Газа,към която наглостта на Израел стига до там,че продължава да строи незаконно еврейски блокове
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според теб на същия този принцип българите трябва да се върнем в Азия,защото от там идваме и да започнем да проявяваме претенции върху тези земи? Доказателство за наглоста на юдеите и целта им да държат в подчинение е създадения от тях ислям,да не говорим за уахабизмът,който е тяхно изчадие и превръщането на същите тия чаршафи в подчинени и слаборазвити народи.Защото благодарение на тази религия-ислям хората биват манипулирани и превърнати в примитивни първоинстинктно реагиращи
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Първите сведения за еврейския народ датират от XIII век пр.н.е. и са открити върху Мернептахския камък, който показва, че те са населявали земите на Израел, където понастоящем е разположена и държавата Израел." Спраека :Уикипедия Мисля е ясно на кого са земите. Те са били мачкани от арабите хиляди години докато не се сдобиват с оръжие , за да се пазят. Единствената държава + САЩ пазеща нашите святи места и религия , която се опитват да унищожат теяя чаршафиии.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 34Грешка не захранваща а заграбваща.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме защо палестинците протестират макар и по първичен начин срещу наглостта на една държава. И да не забравяме как юдеите с никакво право се самоопределят за богопомазани и най-велики. Конфликтът не е започнат от Палестина а от захранващата неправомерно територии юдейска ***
31
4
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
"По вероятно е Путин да реши отново, че България е руска територия.Че тогавя мамата....Ще видим що е то истинска бедност, но пък ще имаме бомби в изобилие."
30
3
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 10 Ти сигурен ли си че Ислямска държава е победена или така ти се иска?ИД не може да бъде победена.Минават на друго ниво.Тероризъм по света.
29
2
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 6 По вероятно е Путин да реши отново, че България е руска територия.Че тогавя мамата....Ще видим що е то истинска бедност, но пък ще имаме бомби в изобилие.
28
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ммм, да! Лошо е да се сблъскаш с израелски войници. И с турски също.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
evreyska naglost v tova koeto obvinqvaha nemcite tochno po sashtiq nachin deystvat no razlikata e che za ednite imashe obeshtetenie a za drugite nishto !
26
11
 
4
 
! Отговори
ВЕДНАГА преди 6 години
САЩ И НАТО ДА БОМБАТ ***....НАРУШАВАТ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА..СВОБОДНОТО ПРИДВИЖВАНЕ--ЧЕ ТОВА СИ Е АРАБСКА ПРОЛЕТ И СОРОСКАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА...ХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААА
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има стихотворение на Вазов..Казва се - Жидов гробПрочетете го !
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнусна ***...
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми те доста приличат на един етнос в бг
22
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До Факт! Споменава се осмия с недомлъвки, защото той не е някой си осми цар, президент, тартор, а осмия мандат на Бойко Борисоф.
21
11
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Другари, това си е братоубийствена война! Евреите и не искат тази земя, признават си че е било грешка през борческата 1948г. - това е годината и на основаването на ЦСКА (еврейски отбор от ранната Народна Демокрация). Ксенета настоява българите да освободят тази Балканска територийка, защото тя е дарената от яхвето Обетована земя. На борба другари - бой последен е този, - на борба като за последно!
20
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво да направи Израел ? Хиляди се опитват да минат границата им. Сигурно 100 пъти са ги предупредили да се върнат....Израел е нападан от 3 арабски държави ...Няма как да действа меко. Ако го направи, ще почнат и другите . Това е положението. Ако продължават с тази поредна глупост, ще влезе пак армията им в Палестина.