Алергия към парфюми – кошмар в топлото време

Всеки има любим аромат, но защо кожата не понася парфюма?
6 апр 2018 13:18, Антон Асенов
4
Алергия към парфюми – кошмар в топлото време
Източник: Reuters

Кой не употребява парфюми? Всеки има любими аромат и марка. Някои жени и мъже използват дезодорант, отделно си слагат тоалетна вода или парфюм. Но различните им съставки могат да раздразнят кожата, а понякога да доведат и до по-сериозни проблеми. 

Проучване на университета в Синсинати показва, че един на трима души има здравословен проблем, предизвикан от употребяване на изкуствени аромати, а един на 20 души е алергичен към тези съставки. Ако имаме събреж по кожата, астма, алергия, силно главоболие или замаяност, дори понижено либидо, то тогава трябва да потърсим дали причината не е в някой от ароматите в козметиката (или мокри кърпички, препарати за почистване). 
 
Чувствителността към изкуствени аромати може да се развие във всяка възраст, твърди Нийл Као, алерголог и имунолог от Грийнвил, Южна Каролина. Той пояснява, че някои аромати са много по-силни и концентрирани в сравнение с тези в природата. Затова на организма му е много трудно да разпознае техните молекули и му е по-лесно да ги игнорира.
 
Съществува така наречената контактна алергия – към парфюми, тоалетни води и друга козметика с по-тежки съставки, която при досег с кожата отключва заболявания като дерматит и екзема. Кожата сърби, зачервява се и се напуква под въздействието на конкретни молекули.  Но понякога реакцията не се появява веднага.
 
 

4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aми на пръдн.ал по търлъци и евтин парфюм,не е ли уникално в асансьор?
3
1
 
2
 
! Отговори
хи хи преди 9 месеца
до 1

Панелен таласъм.
2
0
 
7
 
! Отговори
Дрсс преди 9 месеца
Евтино или скъпо - няма значение. Аз щях да пукна (в прекия смисъл) само за 5 мин в заторено пространство при близост до човек с оригинален парфюм. След този случай го имам много на предвид - дразни ли ме нещо, махам се.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аз получавам алергия към сеседката от 8-мия етаж, щом се кача след нея в асансьора. мирише на нещо сладникаво и евтино- гадост!