Бягството от затвора (4 ден) – без разумно обяснение!

Новоназначен служител не би се справил, смята експерт
6 апр 2018 09:30, Петя Славова
129

7567 гледания   |  Още видео

Четвърти ден продължава издирването на двамата избягали затворници от Централния софийски затвор. Те са въоръжени и особено опасни, обявиха от Министреството на вътрешните работи.

Няма разумно обяснение за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, а също и как е внесен пистолет в затвора. Това посочи бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов пред репортера на Bulgaria ON AIR Стилияна Георгиева.

Още по темата

"Да, бягства е имало, но не и с пистолети. Двамата са били доведени да си вземат техника - телевизор. Те нападат цивилен служител и още един лишен от свобода - единият е бил заплашен с нож, другият - с пистолет. Промъкват се през отвора, през който е подаден телевизорът, насочват оръжие към постовия, минават през бариерата на входа, където обикновено се слагат млади служители с 2-3 месеца стаж. Бил е въоръжен, но не е могъл да реагира", обясни ситуацията Бонгалов.

Според него новоназначен служител едва ли би могъл да се справи с такава ситуация. Хората с автомати на вишките пък би трябвало да стрелят след предупредителен изстрел. Но постоянно се препоръчва инструкцията да се отмени, тъй като противоречала на Наказателния кодекс.

Затворите не отговарят на системата за сигурност с тези безсмислени постове, подчерта Димитър Бонгалов.

Бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов не оправдава служителя, който е имал оръжие и не е опитал да спре рецидивистите. Колкото и да си нов трябва да реагираш и да носиш отговорност как си реагирал, категоричен е той.

Според него е трябвало да се създаде функционираща система за бързо реагиране, за да може службите да блокират няколко периметъра веднага след бягството. По думите му е явно, че има проблем - институционален или вътрешно-затворнически. 

"Условията в нашите затвори не отговарят на изискванията на европейските затвори. Най-доброто е, че няма човешки жертви. Стрелбата е най-крайната мярка. Много от служителите с право не искат да употребяват оръжие", обясни гостът на "България сутрин".

Бившият директор на НСлС отбеляза, че трябва да се провери дали няма съучастие на служители в затвора. Не може да е само човешка грешка, проблемът си е системен, подчерта той и добави, че трябва да се направи сериозна проверка по случая.

Пелов и Колев са интелигенти и знаят, че ще бъдат наказани допълнително, каза още Бойко Найденов.


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 1 година
Телевизионните прояви на "Тиквоций Едно" ,нещо май секнаха? Къде е малката мутра Маринов , накичил неандерталската си фасада с очилца, за да пунктира интелигентно излъчване, но само като си отвори устата започва, като боса си: дадохме, осигурихме, взехме наредихме, отпуснахме и да не забравяме АЗ или НИЕ! ОПГ ГерП, не може да се справи с едни затворници, срам, вън от власта, сега и завинаги!
84
0
 
1
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 1 година
потрива доволно с ръце!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Премиерът" наш ходи на посещения в Гърция, Турция, Западните Балкани, Румъния, Франция до Саудите опря и накрая при Тереза Мей се озова. Всички обаче поставиха диагноза една! Тиквата все още не е узряла до сега. Сега в Норвегия отиде на боровинка да го присадят, със надежда вече да го приземят! Пазвантите от Централния за висока заплата реват но, когато трябва да действуват настъпва обрат. Издънка след издънка кроят с надежда Тиквата да отстранят! Заговор прозира от страна на БСП и Курни..
82
0
 
4
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Някой е забравил, по индекс на корупция се нареждаме след африканските държави и доста далеч от европейските.
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на всички тюфлеци от правителството!
80
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
А тези от БГ СОД гр. Варна дето не изплатиха заплатите на служителите си и оставиха за Великден децата им на гладна диета,кога ще влязат в Софийския??????????????????????????
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Ние гражданите какво сме виновни за цялата ви анархия?Едните не могат да правят ефективни закони,другите не могат да раздсават ефективни присьди,а третите не могат да ги охраняват адекватно.Ей това сте-можем и без вас!
78
0
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
Ами организирайте се надзирателите и пред министерски сьвет им поискайте ОСТАВКАТА НА ТЮФЛЕЦИТЕ!
77
1
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
1. Министъра на МВР - Радев, ДАЖЕ ПОДЧЕРТА, ЧЕ В ПОЛИЦИЯТА СА ЗНАЕЛИ ЗА ОРГАНИЗИРАНОТО бягство от затвора!
ФАКТ ли е?
ФАКТ!
2. Министъра на МВР - Радев, ПОДЧЕРТА вчера, че полицията разполага с ТВЪРДА следа, къде се крият избягалите!
ФАКТ ли е?
ФАКТ!

Г-н министър на полицията, защо не вземете да се САМО**иете?


П.П.
В една НОРМАЛНА, ПРАВОВА държава досега КАБИНЕТА даже би си подал оставка!

П.П.
Но, както подчертах: В НОРМАЛНА и ПРАВОВА държава!
76
0
 
8
 
! Отговори
Реформи преди 1 година
1: Не метало детектор а СКЕНЕРИ на входа на всеки затвор и за лишени и за колеги и техните багажи храни и тнт.
2: Закон от сорта, с присъда над 3-4 госишна да не се става свръзка и да се рязхождаш като гламав из затвора та чак до първи пост.... ако имаше такъв закон теа тряше да изтрепят сума хора че да стигнат до 1 пост... и нямаше да са излезли със или без оръжие!
3: Повече права за действие срещу лишените за надзирателите не да трябва да ме гърмят за да имам право чак тогава и аз...
75
0
 
9
 
! Отговори
Идиоти преди 1 година
Докато не падне някой колега с отверка, ламарина или самоделен нож в гърлото няма да се случат реформи! Търтеи тъпи в министерството, с 3 закона и това нямаше да се случи дори ама нали най лесно надзиратела да се обвини дето има по малко права от затворника! Кой даде право и защо няма закон с такива големи присъди да не стават свръзки и да се рязхождат свободно чак до първи пост ??? Как така още няма заповед за лимит на присъдата при която може да се става свръзка и да наналят режим на затворни
74
0
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Ми щото си ръп и лесно се говори без да се знаят най прости методики в затворите!
В нашия след всяко хранене , извеждане на каре или баня... се броят по табел дали вкой не се е запилял застоял в банята или умишлено тръгнал в друга посока... ама нали по лесно да говорите тъпотии едва ли не сме ***! Аз съм за строг контрол при влизане и проверки на служебни лица но в същото време дайте правомощия щото така както я работим не са решили не са направили бунт който не е ясно как ше завърши!!!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно,къде пише след колко време от"нов" служител ставаш "стар"?
Има подготвени и неподготвени служители,подходящи и неподходящи!
72
0
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 1 година
на всички по веригата,които са ОТГОВОРНИ за тези гафове!!! Народа няма нужда от ТЮФЛЕЦИ!
71
0
 
15
 
! Отговори
мвр преди 1 година
" ..... Пелов и Колев са интелигенти......", а полицаите са ***, ревящи само за заплати...ТЪРТЕИ И КЪРЛЕЖИ....
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметника бункер на бузлоджа става за строг тамничен затвор
69
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средата заплата на надзирател би трябвало да е около 2000лв. Тези на вишките със снаипер да са доказани мародери от 3000лв. и при отстрел 10 заплати бонус. При тараши и прочие за открити забранени предмети или предотвратен опит за вкарването им от 500лв. бонус за служителя. Това е мое мнение! Да видим тогава кой ще бяга...
68
0
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
До Предложение

Тва го слушам от 30 години пожелавам Ви успех господа!
67
1
 
0
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
До Факт!
Мини на марко пред ***! Държавата ще се въздигне без такива като теб.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо си мисля, че ако бяха се измъкнали без да изваждат нож и пистолет надзирателите биха се остели че липсват затворниците след една седмица.