Бягството от затвора (4 ден) – без разумно обяснение!

Новоназначен служител не би се справил, смята експерт
6 апр 2018 09:30, Петя Славова
129

Четвърти ден продължава издирването на двамата избягали затворници от Централния софийски затвор. Те са въоръжени и особено опасни, обявиха от Министреството на вътрешните работи.

Няма разумно обяснение за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, а също и как е внесен пистолет в затвора. Това посочи бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов пред репортера на Bulgaria ON AIR Стилияна Георгиева.

Още по темата

"Да, бягства е имало, но не и с пистолети. Двамата са били доведени да си вземат техника - телевизор. Те нападат цивилен служител и още един лишен от свобода - единият е бил заплашен с нож, другият - с пистолет. Промъкват се през отвора, през който е подаден телевизорът, насочват оръжие към постовия, минават през бариерата на входа, където обикновено се слагат млади служители с 2-3 месеца стаж. Бил е въоръжен, но не е могъл да реагира", обясни ситуацията Бонгалов.

Според него новоназначен служител едва ли би могъл да се справи с такава ситуация. Хората с автомати на вишките пък би трябвало да стрелят след предупредителен изстрел. Но постоянно се препоръчва инструкцията да се отмени, тъй като противоречала на Наказателния кодекс.

Затворите не отговарят на системата за сигурност с тези безсмислени постове, подчерта Димитър Бонгалов.

Бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов не оправдава служителя, който е имал оръжие и не е опитал да спре рецидивистите. Колкото и да си нов трябва да реагираш и да носиш отговорност как си реагирал, категоричен е той.

Според него е трябвало да се създаде функционираща система за бързо реагиране, за да може службите да блокират няколко периметъра веднага след бягството. По думите му е явно, че има проблем - институционален или вътрешно-затворнически. 

"Условията в нашите затвори не отговарят на изискванията на европейските затвори. Най-доброто е, че няма човешки жертви. Стрелбата е най-крайната мярка. Много от служителите с право не искат да употребяват оръжие", обясни гостът на "България сутрин".

Бившият директор на НСлС отбеляза, че трябва да се провери дали няма съучастие на служители в затвора. Не може да е само човешка грешка, проблемът си е системен, подчерта той и добави, че трябва да се направи сериозна проверка по случая.

Пелов и Колев са интелигенти и знаят, че ще бъдат наказани допълнително, каза още Бойко Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
15
 
! Отговори
Франкофон преди 6 години
До АнонименПо-големи *** от тукашните едва ли има некъде!
60
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат.Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..
59
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората вече не могата да понасят руснаците и турците, не могат да понасят тяхната агресия, наглост, нарушенията на човешките права и на международното право!
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много поздрави да носят на братя Галеви ,от демократична България .
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56 МНОГО фантазия пускаш. И РУСНАЦИТЕ И ТУРЦИТЕ СА СИ ПО ГОРЕМИ БОКРУЦИ ОТ НАС
56
0
 
19
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
Рибата се вмирисва от главата!Всеки мераклия за министър трябва да знае къде са слабостите в министерството и да е готов с предложения за промяна или в МС или в НС!Сега,а и преди мвесто да свършат нещо,тези министри а и депутати гледат какво могат да авантосат за времето в което са на "върха"!Че друго може и да няма!Комисионни и проценти са им само в главите и "работа" свързана с държавен или общински бюджет за членове на фамилиите!
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще ви обясня, щом вие не можете. Всички знаем, че корупцията е обхванала страната на всички нива. Буквално. Полиция, съд, прокуратурата, администрация, всякакви институции - навсякъде, където можере да сетите. Не е от вчера - припомнете си филма "Да обичаш на инат", 1986 с Велко Кънев. Тези момчета са с 30-годишни присъди. Всичко ще направят, за да избягат. Те няма какво да губят. Възползвали са се от корупцията и некадърността в Затвора, защото явно не са глупави и освен това са куражлии.
54
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ето нова модa,тръгна из народа -хитри лоши хора,бЕгат от затвора.
53
0
 
25
 
! Отговори
765 преди 6 години
От министъра до постовия полицай се повтаря едно тъпо клише:"Въоръжени,опасни и много интелитентни!?"Питам само:"А кои в тази и в други подобни на нея ситуации са ГЛУПАЦИТЕ?" И отговорните за сигурността на гражданите и държавата лица.
52
4
 
4
 
! Отговори
Франкофон преди 6 години
Има два варианта 1.Руснаците правят десант на Черно море и ни превземат2.Турците напредват с танкове отдолу и ни превземат3.Превземат ни и двете държави!
51
0
 
20
 
! Отговори
От Вишката на Затвор преди 6 години
Автомата ми е в другата част на помещението,незареден ,облегнат на стената.Мързи ме да го нося.Карам дневни и нощни.По цял ден седя на удобен стол но в седнало положения нямам никаква видимост и не знам какво се случва.Имам си малък телевизор и таблет по цял ден гледам телевизия и се човъркам в нета.Колегата от другия пост ме предупреждава когато идва началника да се изправя и да хвана автомата.За радост това се случва рядко защото и той прави по цял ден това което и аз!
50
7
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Единственият ни шанс е да минеме към Турция или Русия.За да се спасим.От тва държава не става и никога няма да стане!
49
0
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Закривай!
48
0
 
21
 
! Отговори
бар еков преди 6 години
Минават летището без проверка,бягат от затвора посред бял ден,купуват чез без пари..къде са оставките.
47
0
 
25
 
! Отговори
Пешката преди 6 години
Какъв е смисълът да коментирате тук? Платените днесаджии трият наред който каже истината за държавата. Хайде сбогом от мен продажниции долни. Скоро ще се видим но на живо
46
0
 
14
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Закривайте я тая държава че не се издържа вече.
45
2
 
11
 
! Отговори
Моуст Лайкли преди 6 години
Има висока увереност, че моуст лайкли Русия и Путин са организирали бягството в българския затвор, и няма други обяснение, следователно няма съмнение, че със сигурност бягството е организирано от Путин!
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пелов е новия Иисус! Превръща 20 годишна присъда в 6 годишна. Може да се развъплащава и затова сега тези рабове божии полицаите не могат да го намерят. Превръща бързовар в пистолет. Очаквайте и още чдеса, необясними за нас простосмъртните!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи не този телевизор са им донесли,който са си избирали в магазина.
42
2
 
17
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Вече 4 дни навсякъде едно и също... Интернет, телевизия, радио... Други неща не се ли случват в тази държава? Айде стига ни отвличахте вниманието! Какво стана с ЧЕЗ? Какво става с цената на тока от 1-ви? Защо за Великден пак няма пари за пенсионерите пак? Има за тези с до 350лв... Ами който взима 355лв? Колко проблеми има в тази държава, те с двама рецидивисти ни занимават 1 седмица... Събудете се хора!