Бягството от затвора (4 ден) – без разумно обяснение!

Новоназначен служител не би се справил, смята експерт
6 апр 2018 09:30, Петя Славова
129

Четвърти ден продължава издирването на двамата избягали затворници от Централния софийски затвор. Те са въоръжени и особено опасни, обявиха от Министреството на вътрешните работи.

Няма разумно обяснение за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, а също и как е внесен пистолет в затвора. Това посочи бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов пред репортера на Bulgaria ON AIR Стилияна Георгиева.

Още по темата

"Да, бягства е имало, но не и с пистолети. Двамата са били доведени да си вземат техника - телевизор. Те нападат цивилен служител и още един лишен от свобода - единият е бил заплашен с нож, другият - с пистолет. Промъкват се през отвора, през който е подаден телевизорът, насочват оръжие към постовия, минават през бариерата на входа, където обикновено се слагат млади служители с 2-3 месеца стаж. Бил е въоръжен, но не е могъл да реагира", обясни ситуацията Бонгалов.

Според него новоназначен служител едва ли би могъл да се справи с такава ситуация. Хората с автомати на вишките пък би трябвало да стрелят след предупредителен изстрел. Но постоянно се препоръчва инструкцията да се отмени, тъй като противоречала на Наказателния кодекс.

Затворите не отговарят на системата за сигурност с тези безсмислени постове, подчерта Димитър Бонгалов.

Бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов не оправдава служителя, който е имал оръжие и не е опитал да спре рецидивистите. Колкото и да си нов трябва да реагираш и да носиш отговорност как си реагирал, категоричен е той.

Според него е трябвало да се създаде функционираща система за бързо реагиране, за да може службите да блокират няколко периметъра веднага след бягството. По думите му е явно, че има проблем - институционален или вътрешно-затворнически. 

"Условията в нашите затвори не отговарят на изискванията на европейските затвори. Най-доброто е, че няма човешки жертви. Стрелбата е най-крайната мярка. Много от служителите с право не искат да употребяват оръжие", обясни гостът на "България сутрин".

Бившият директор на НСлС отбеляза, че трябва да се провери дали няма съучастие на служители в затвора. Не може да е само човешка грешка, проблемът си е системен, подчерта той и добави, че трябва да се направи сериозна проверка по случая.

Пелов и Колев са интелигенти и знаят, че ще бъдат наказани допълнително, каза още Бойко Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Хората с автомати на вишките пък би трябвало да стрелят след предупредителен изстрел. Но постоянно се препоръчва инструкцията да се отмени, тъй като противоречала на Наказателния кодекс."Започва да ми писва от тези евродирективи за затворите.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия един депутат е на 130 000 души.У нас- един на 30 000.Повече над 4 пъти.Не трябва да са повече от 60 души,съгласно евроатлантическите ценности,които следваме.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Условията в нашите затвори не отговарят на изискванията на европейските затвори. Най-доброто е, че няма човешки жертви. Стрелбата е най-крайната мярка. Много от служителите с право не искат да употребяват оръжие", обясни гостът на "България сутрин"."Така като гледам май отговарят на изискванията на европейските затвори. Дайте да се обичаме, да не се стреляме. Единственото, което е възмутително е, че пазачите не са предложили храна и вода на двамата, да се подкрепят за пътешествието навън.
18
5
 
12
 
! Отговори
malart преди 6 години
Абе това мяза вече на инсценировка от гладните надзиратели, които искат да изкрънкат още заплати?
17
0
 
6
 
! Отговори
ист преди 6 години
За последните 20 години са направени над 300 опита за бягство от затвори.Няколко от тях- Белене 2002 г. 5 затворника. Варна 2010 г., София 2014 г. Пловдив 2015 г.......
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста неща са про форма в държавата.Рано или късно всичко изкуствено се разпада.Комунизма не се разпадна, но сега вече започва разпада. Няма как да е иначе.Сега тепърва в България престоят катаклизми.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, тия постоваците на бариерите за какво се слагат. Само да вдигат и свалят бариерата с бутоните ли, и да си чешат..... носа ли. Е, тогава за какво им оръжието. Да не им го дават, ако не е хуманно да се стреля. Щом престъпниците имат това право, ОК.
14
0
 
25
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Как да се тълкува заключението "Няма разумно обяснение за бягството на"...Какво обяснение очаквате за едно затворническо бягство, освен търсене на свободата?! Повечето затворници си излежават чинно присъдите, но има и такива с доживотни присъди, който не гледат безразлично как отминава животът им защото нямат какво да губят-ако успеят ги чака свободата, ако ги хванат-повече от "до живот" не могат да им дадат, с други думи-същата работа...И за това точно те трябва да са отделно а тези не са били
13
0
 
32
 
! Отговори
se преди 6 години
Бягството показва нивото на държавата ни в момента.Разграбена и разнебитена .
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е затвора да стане доброволен. Съдят те каквото те съдят и на края на делото съдията пита - ти искаш ли в затвора - ако да - влизаш, ако не - не влизаш и готово. Защо толкова напрежение, разправии, стачки, оръжия, огради и т.н.Трябва да са по желание.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То като погледнеш кои са парламента и ти става ясно.БКП и креатури, "турски" "националисти", "български" "националисти" (т.е. агенти на ДС), Гроб.Няма никакъв избор. Прилича на изборите за "президент" в РФ.
10
0
 
25
 
! Отговори
маке преди 6 години
сичко живо бега от тая дръжава
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 600 кинта тея искат хората да се хвърлят пред затворниците и да ги спират с риск за живота си.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С голямото преселение за този уикенд ще се преселят и двамата затворници, наистина са комбинативни, в суматохата от хилядите автомобили напускащи София някой ще ги прекара в багажника, нали се сещаме, че всичките тези коли немогат да бъдат проворени
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата история е фалшива и е поръчана отвън за да засили още повече напрежението в държавата!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"......постоянно се препоръчва инструкцията да се отмени, тъй като противоречала на Наказателния кодекс" - какво означава това? Че надзирателя няма право да убие лишен от свобода рецидивист защото ................. защо? Ми махайте ги тия надзиратели, те така или инъче не могат да предотвратят бягство, само могат да си говорят със затворниците "дали ще вали"
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение един надзирател колко време е практикувал тази професия.От значение е еидн надзирател да не вкалва ножове и пистолети в затвора с церл получаване на допълнителни пари на ръка.Повечето хора изпълняващи тази професия биха се предали ако ги заплашат с пистолет независимо дали от една година са надзиратели или вече 20 години са надзиратели.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора по 2 месеца стаж.И при нас е така, порадят един два месеца и си тръгват. За толкова при, толкова.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преоблекли са се като попове и прекарват вярващите под масата.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво толкова.Оправданието е,че така е правил Гаф Монте Кристо.Грешката е вярна.