Президентката на Южна Корея с присъда: 24 години затвор

Пак Гън-хе бе осъдена за злоупотреба с власт, корупция...
6 апр 2018 12:00, Петя Славова
16
Президентката на Южна Корея с присъда: 24 години затвор
Снимка: Reuters

Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години затвор по делото срещу нея за злоупотреба с власт, корупция, принуда, приемане на подкупи и разгласяване на държавни тайни, предадоха световните агенции.

Срещу Пак бяха повдигнати общо 18 обвинения, припомня Йонхап. По-рано днес съдията Ким Сен-ун от сеулския окръжен съд, в който се гледа делото, обяви Пак за виновна, допълва Франс прес. Вината на Пак бе призната по 16 обвиненя, в това число злоупотреба с власт, принуда, корупция, получаване на подкупи, разпространяване на държавни тайни, изнудване и др, допълва ТАСС.

Още по темата

Съдията по делото каза, че бившата президентка е виновна за това, че е принудила южнокорейски фирми да изплатят 77,4 милиарда вона (59 милиона евро) на две фондации, които са контролирани от нейната довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун-сил, добавя Франс прес. Съдията каза, че Пак и Чхуе са заговорничили, за да получат тези десетки милиарди вона от такива големи конгломерати като например Самсунг, предаде Ройтерс. Средствата освен за фондациите на Чхуе са отивали и за семейството й, пише БТА.

Бившата президентка освен в принуждаване на общо 53 фирми фирми да даряват пари за фондациите на Чхуе, бе обвинена и в приемане на 59,2 милиарда вона подкупи от Самсунг, Лоте и други компании в замяна на услуги. Тя бе заподозряна и, че е оставила Чхуе да се бърка в държавните дела, въпреки че довереницата й е нямала никаква официална власт, нито е заемала пост в правителството, припомня агенция Йонхап.

Прокурорите по делото бяха поискали 30 години затвор за бившата президентка, припомня Асошиейтед прес. Прокурорите бяха поискали и да се наложи глоба на Пак в размер на 118,5 милиарда вона (112 милиона долара), допълва Ройтерс. Пак отрича да има вина и твърди, че делото срещу нея е политическо отмъщение, припомня АП.
Пак Гън-хе бе арестувана през март 2017 г. Оттогава се намира в център за задържане близо до Сеул. Тя отказа да присъства на днешното съдебно заседание с мотива, че е болна.

Пак Гън-хе, която през 2013 г. стана първата жена президент на Южна Корея, бе отстранена от власт в началото на миналата година след месеци на масови протести срещу нея, в които участваха милиони хора, припомня АП.

През февруари на настоящата година съд призна за виновна Чхуе Сун-сил по обвинения в корупция, злоупотреба с власт и изнудване и я осъди на 20 години затвор. Тя бе глобена с 16,6 милиона долара, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Тургай преди 5 години
До Мутьо ПапанкинВ Румъния, Южна Корея, Бразилия, САЩ, Украйна, Колумбия и други държави корумпираните политици отдавна щяха да влязат в затвора.
14
0
 
2
 
! Отговори
Мутьо Папанкин преди 5 години
Ако има справедливост бившите президенти Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще трябва да ги осъдят за корупция и незаконно придобито богатство в особено големи размери. Трябва затвор и за бивши премиери като Жан Виденов, Стефан Софиянски, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Пламен Орешарски.
13
1
 
0
 
! Отговори
Imammnogokinti преди 6 години
Добре бе..какви сте тия,дето са сложили плюсове на номер 5..? Селджуци?.?:) И как па ще свърши,че не ми е ясно? За вас козоlover-ите си е мъка,ама докато не си отидете в малаазия така ще е.!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще се случи това в България ...НИКОГА !!!знаем ги.. всички до са такива !!!
11
0
 
16
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Корея е държава със здраво гражданско общество и контрол. За дреболии едва ли биха я осъдили. Власта, опиянява, власта те прави невнимателен и ти създава чувство за недосегаемост, последствията са неприятни около 33 паралел, на север от него е още по-лошо, може и куршум в главата да отнесеш! По нашите ширини обаче картинката е съвсем друга за жалост!
10
0
 
25
 
! Отговори
Искаме съдии отКорея преди 6 години
"Президентката на Южна Корея с присъда: 24 години затвор..." Да си наемем съдии от Южна Корея- явно там не се продават на килограм. Ще опрвят държавата.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България КОГА?
8
0
 
21
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 1. ЧЕ ТЕ ПРЕЗ ЦЕНТРАЛНИЯ ВХОД НА СОФИЙСКИЯ ЗАТВОР СПОКОЙНО СИ И ИЗЛИЗАТ, ТАКА ЧЕ ......НАЙ-МНОГО НЯКОЯ ЧИСТАЧКА ДА СРЕЩНАТ, ДРУГ НЯМА КОЙ.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A SEGA PO-SKORO I V BALGARIA.
6
17
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Новината е фалшива! Позовават се на несъществуваща информационна агенция!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, скоро ще приключи тая 1400 годишна мъка...
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен:) няма нищо съмнително относно хигиената ни
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те ако ГРОБарите идат там само на посещение и ще им лепнат по 10-15 години!
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето така се прави....а ние сме нация от търкачи на лотарийни билети, съмнителна хигиена, без зъби в устата и с мнение, базирано на пеефски кафяв вестник от 50ст.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потвърждение, че нашият съд е най-хуманният в света. Някога ще осъдят ли някой наш политик за някой друг месец поне, да видим как влиза през централния вход на централния затвор.