Ромът – кубинската емблема, която е под американско ембарго

Алкохолната напитка се появява в Куба преди век и половина
6 апр 2018 16:15, Елка Василева
24
Ромът – кубинската емблема, която е под американско ембарго
Снимка: архив, Reuters

Известен по цял свят, кубинският ром успява да съперничи на най-големите търговски марки, въпреки че е лишен от достъп до американския пазар, най-големия в света, заради ембаргото, наложено на карибския остров от 1962 г. насам, пише Франс прес.

Получавана от дестилацията на захарна тръстика, тази алкохолна напитка се появява в Куба преди век и половина, по време на испанското владичество. Бистрата форма на рома, наричан "светъл", постепенно е преминала в по-меки, тъмни и фини нектари, получени благодарение на отлежаването в бъчви от бял дъб и тънкостите, усвоени от майсторите на рома, които допринасят за репутацията на този алкохол "made in Cuba".

"Не се страхуваме да кажем, че за нас кубинският ром е най-добрият в света", казва 49-годишният майстор Абел Моралес, който е посветил 30 години от живота си на рома. "Това е международно признато", уверява той.

Във внушителната спиртна фабрика на Havana Club в Сан Хосе, на 30 км от Хавана, отлежават стотици бъчви в складове, напоени със сладка горска миризма. Царящото спокойствие се нарушава единствено от подрънкването на бутилките, чакащи да бъдат напълнени.

Невъзмутимо, Абел Моралес проверява на светлината качеството на продукта, който е все по-търсен.

През 2017 г. продажбите на ром Havana Club - марка, която вече повече от 20 години е съвместна собственост на френската Pernod-Ricard, номер 2 в световен мащаб при спиртните напитки, и държавното предприятие Cuba Ron SA, скочиха с още 6 процента.

Този ром, продаван в 120 държави, е особено търсен в Германия и Франция. Китай, страна на любители на вина и спиртни напитки и голям купувач на кубински пури, има огромен потенциал.

За да продължи разпространението си по света, кубинският ром не може да разчита на американския пазар, където компанията Bacardi разпространява свой "Havana Club".

Всъщност семейството, което държи правата върху марката Havana Club през 90-те години на миналия век, ги е продало на тази американска компания и оттогава пуска на пазара в САЩ пуерторикански ром със същата марка и различен етикет.

Същевременно достъпът до американския пазар на "автентичния" кубински ром Havana Club е забранен въз основа на съдебно решение.

Съединените щати представляват 39 на сто от световния пазар на ром от най-висока класа. "По политически причини сме изключени от него", казва със съжаление маркетинг директорът на кубинския ром Havana Club Серхио Валдес.

"Но все пак сме сред трите основни световни марки", наред с рома Plantation - роден от сътрудничеството между карибски спиртни фабрики и френския специалист по коняк Ferrand, и с Bacardi.

Само преди няколко години кубинският Havana Club изглежда имаше бъдеще в САЩ. На фона на дипломатическото затопляне между Вашингтон и Хавана, през 2016 г. САЩ дадоха на кубинското правителство право да продава ром на тяхна земя..., когато ембаргото бъде вдигнато.

В очакване на този момент Havana Club депозира марката "Havanista" за американския пазар.

Но идването на власт на Доналд Тръмп, който е против вдигането на ембаргото от Конгреса, поля със студен душ надеждите на производителя.

За майстора на рома Асбел Моралес кубинският ром е единствен по рода си. И за това има няколко причини.

"Не може да се говори за кубински ром, без да се вземат под внимание почвата, температурата и влажността, които има в Куба. Процесът на отлежаване не може да се сравни с този на други места по света, той става при естествени условия и без добавки", твърди специалистът.

Освен това, припомня Моралес, "почвата в Куба е много по-чиста. Захарната тръстика израства в рамките на една година, много бързо и с високо съдържание на захар и ниско на вещества, които развалят меласата", суровината за производство на ром.

Съществува и човешкият фактор: "Майсторът от избата, който има обоняние и вкусови възприятия и знае какъв продукт трябва да бъде получен".

"Ако няма майстор, който да контролира (целия процес), преминаването от суровината към крайния продукт, не е възможно да се говори за кубински ром", продължава Моралес, който е един от осемте "Maestros Roneros" (Майстори на рома) на острова.

Технологията включва също дъбовите бъчви, в които отлежава най-качественият ром. Бъчвите, в които е отлежавало и уиски, дават оттенъка на отлежалия ром и неговите аромати, сред които е и този на ванилия, усещани в реколта, която е поне десетгодишна.

"Вкусът наистина е специален, може би това е свързано и със страната...наистина е възхитителен", потвърждава с удоволствие 41-годишният турист от Германия Курош Занди, който дегустира напитката в музея на рома в Старата Хавана.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ромкуба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
8===о преди 6 години
много ясно че щатите не искат кубински роми.
19
0
 
2
 
! Отговори
NAVIBULGAR преди 6 години
Za Havana ne znam kak e no sym bil v dve malki pristani6ta-nemotija do 6ija...dylgo za razkazvane ama...horata,horata bjaha drugi,Napomjaha mi bylgarite predi 89-ta.
18
1
 
14
 
! Отговори
Seven преди 6 години
Абе казвам аз , че ром е алкохолна напитка, ама вие не та не , било малцинствена група. А си има такива хубави думи за тях, които ако напиша ще ми изтриете коментара.
17
1
 
12
 
! Отговори
Kriko преди 6 години
Бях тази зима в куба и ромът е малко по-скъп от минералната вода ( ромът 5$ аводата 2$ ) познайте кое се пиеше повече. Взех си няколко бутилки и мога да твърдя че пиячката е железна.На мен повече ми харесва белият ром. До година пак съм там......
16
1
 
4
 
! Отговори
бир ман преди 6 години
Има и много други качествени и добри ром марки.Качествения ром е скъп,Хаваната е за масова консумация,нещо като Джони Уокър при уискитата.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромът, престижният български представител в западна Европа. Заради ромите всички българи сме им криви. Като отидем там - всичките сме крадци, дори когато нас са ни обрали. Пък и недостатъчно сме ги интегрирали. не сме им дали дасотатъчно пари, че да не просят по Осло и Женева.
14
16
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Добре, че са били капиталистите да им направят фабрики за ром и пури, та после 60 години да има какво да изнасят. Кастро вече никой не го помни жив ли е, умрял ли е, само единични бройки носталгични ***. Кенеди, Рейгън и Буш всички ги знаят.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОСатанаиле, аз съм от "заджмоцаните комунстически селяни", по твоя изискан израз. Изпил съм огромно количество ром, когато бялата "Хавана" струваше 4 лв бутилката, червената - 6 лв, а кафявата - 9 лв. Нека умничето Богомил не ме учи как се пие "Хавана" - неприлично е. Имам книжка с коктейли с ром и всички такъми за направата им. "Диктаторът" Кастро е един от великите хора на столетието! И той, и Хемингуей са били почитатели на рома и коктейлите с ром.
12
5
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До БогомилМоля неверниците като отидат в Хавана да разгледат сградата на Bacardi с красивата мозаечна фасада с името на фирмата. След това си слагайте минусите. А цената на тъмния ром е от 40 до 2000 лв. бутилката. Има за всякакви ценители. А ако ви харесва диктатора Кастро, моля обърнете се към някоя психиатрия. Белият ром е за коктейли. Тъмният се пие топъл като ***. Наздраве на ценителите! Питие, което се пие с лед и лимон е долнопробна смес от алкохол и вода.
11
12
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Зажмоцаните комунистически се ляни вярват, че ром се прави само в Куба...
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиткоМите, няма такова уиски което дори и малко да доближи качествата на рома по вкус и аромат.Виж, има *** които могат да съперничат успешно в това отношение, но уиски никога!Освен това Хавана Клуб която се продава тук изобщо не е качествено питие. То е ширпотреба добре менажирана от Перно-рикар.Хавана клуб трудно могат да произведат ром с качеството на Закапа, Дипломатико, Бругал... Хавана клуб имат само един приличен ром - Юнион, но той е прекалено скъп за качеството си.
9
8
 
20
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Много качествено питие. Само Балантайнс му съперничи. Преди 40 години една бутилка беше 3 лева. Сега е 22. Демокрация...
8
2
 
13
 
! Отговори
бартер преди 6 години
Изнасяме български ''ром" за кубински.
7
24
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
Тъмният отлежал ром е по-добър от всякакво уиски. Но оригиналната марка е "Bacardi". Фидел го заграбва от тях и ги гони от Куба. Познато. Перно от дребен производител на мастика, днес с евтината кубинска меласа е световен гигант. Комунистическа продажност и корупция. А колко са акциите на семейния клан Кастро? Няма такива- те са идеалисти и мислят само за народа. А кубинците гладуват.
6
0
 
20
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 6 години
Уф, добре, че няма ембарго срещу родните ромове от Stolipinovo Club, Faculteto Club, Comlucka Club и може спокойно да се изнасят към САЩ. Цар Киро да почерпи.
5
1
 
8
 
! Отговори
манджата преди 6 години
До ромътдобро съчетание с кока-кола! Пие се само в коктейли!
4
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да продават в Евразийското съюз ве. Нали са с тях и изповядват техните възгледи. От дек на дек , ще продават в САЩ и Европа. Хем сме лоши, хем искат да търгуват с нас :)))
3
1
 
16
 
! Отговори
Курош занди мъж ли е преди 6 години
Това е автентично немско име от епохата на мултикулти суицида! Имена като Ханс или Херман вече са итречени от новото мислене! Нещо като името Ванеса в бг ***! Вместо Иванка -ванеса, вместо Николина- Никол, да не забравяме и исконно българските имена като АлекЗандър, Инес, Ирен, Вероник, Паула, Симон, Емми, Робърта, Сания, Анджелина и мнохо други девиации от всички родни села и паланки!
2
0
 
31
 
! Отговори
ромът преди 6 години
ни знаех чи съм известен чак в куба бате
1
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравете за рома и коняка. Това са най-големите убийци на черния дроб. Пийвайте си домашно винце, марково уиски, домашна ракийка...но тези две питиета ги забравете!