САЩ с нови санкции срещу руски олигарси

От Русия сравниха действията с "терористични методи"
6 апр 2018 20:19,
107
САЩ с нови санкции срещу руски олигарси
Снимка: Архив, Reuters

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации", предадоха Франс прес и ДПА.

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение" Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Руските държавни фирми, срещу които САЩ днес обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа, заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Мантуров също така предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми.

Включването на "Рособоронекспорт" в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация Ростех, в която влиза "Рособоронекспорт".

"Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет "Рособоронекспорт" потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция", заяви той.

Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС.

"Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще "убиват заложници". От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като "заложници" в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче", заяви той.

Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон.

Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност.

Ставащото създава "добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни", добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
12
 
! Отговори
Мечтател преди 6 години
Ееех, да можеше и Русия така да налага санкции на другите държави!
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по-добре за руската програма за самозадоволяване!
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой нормален не му дреме за глупостите на САЩ. Затова в последните години никой не ги бръсне за слива, дори Асад и Ким.
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е обещал да компенсира ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ заради санкциите, държавни фирми собственост на олигарси подкрепящи Путин начело с бившето му зетче явно перач както и другите на колосални суми взети от крепостните дето се радват на анимационни филмчета за руската военна мощ и на пропагандата за силната икономически Русия!!Това е позор бе,дори камиларите си обогатиха населението чрез нефта а руснаците имат мизерни доходи и се радват че имали силна армия!
16
5
 
6
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
До 7А западоблизачите на по-високо ниво ли са в йерархията на близачите според теб?
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам каскетите са запразнили нали вчера ни честитиха "Въскресението Христово"та тука никакви ги няма или по-скоро чакат опорките!Интересно защо парите украдени от руснаците не са поне в руски банки ами директори на банки имат милиарди в западни,американски и всякакви други банки и острови?!Тоя път са ударени асовете на мафията около Путин и вероятно Гадев и Корнела след празниците Ше протестират остро а Шаренковица Ше дръпне едно слово за "специалното отношение към братушките"хаха,кеф!!
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече почват да ме дразнят много американците! Да си седят там в америката и да не налагат на света своята псевдо демокрация! Разбрахме го добре, има ли далавера, има американци!
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ нанесоха директни удари срещу ЕС чрез митата си върху европейското производство, а тукашните им слуги, които през 90% от времето надяват евро-камуфлажа, сега изпадат в *** възторг, че САЩ цака и ЕС.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност."Естествено, както и всички останали санкционирани руски бизнесмени. Единственото, което печелят янките от цялата работа е да се правят на страшни за пред медиите.
11
6
 
15
 
! Отговори
калитко преди 6 години
Три години вече Запада се гаври с Русия и и налага санкции все едно е Иран,и руснаците нищо не правят.Само повтарят че се надяват на промяна в отношението и говорят глупости за някви ответни действия които така и не виждаме.Нямат ли чест тези хора,да кажат повече няма да търгуваме със Запада или няма да им продаваме нищо,или да си изтеглят парите от Западните банки,или Путин и Лавров да си приберат децата от Запада.Мижитурки.
10
7
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Не само няма да налеят ами ще затънат още повече. Китай ще ги омаломищи икономически а Ким ще ги довърши физически.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам да споменават изфабрикуваното натравяне на Скрипал. Явно дори и Вашингтон го е хванало срам, та сега "стреля напосоки"- тоя го глобяваме щото ни напомня за кибератаки, оня го глобяваме щото не ни кефи...
8
11
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Добре де, нали Русия била най-голямата страна, най-великата, с най-многото природни богатства, с ракетните двигатели, с най-върховните научни и културни постижения? Нали икономиката и постоянно върви нагоре, хората стават все по-богати и по-щастливи, а западните страни са фалирали, ислямизирали, педерасирали...?Тогава защо през месец-два САЩ налагат санкции на Русия, вместо да е обратното?Защо?
7
9
 
11
 
! Отговори
Олигарсшо преди 6 години
Малее, кво ше прават сега руските олигарси ? Най много да си го преместят в другия крачол и да прехвърлят милиардите от сащ в друга държава.
6
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поведението на САЩ напоследък може да се характеризира като серия от предсмъртни гърчове преди да бъдат смазани от тежестта на трилионите дълг. Обърнете внимание, че всички действия на американците напоследък са свързани с удари по търговията и чуждата печалба, в отчаян опит да налеят някакви пари в издънената си каса.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, братя, не става само с коментари, да се събираме на протест пред американското посолство и да изгоним американските дипломати от тука. За Родину за Путину
4
9
 
16
 
! Отговори
НЯМА КАК... преди 6 години
Светът да бъде оставен в ръцете на КГБ олигарсите и китайските комунисти! Все по силно ще се затяга примката около Русия и Китай!!!
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал""Аха, ясно, санкциите нямат нищо общо със Скрипал, той е само извинение. САЩ продължават да водят война срещу световните алуминиеви гиганти, (включително и европейските).
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая руснаците ще се ядосат и ще започнат и те да налагат санкции на американските фирми!
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин."Точно САЩ ли се намери да го каже... И точно финансовият им министър ахахах