Етна се плъзга бавно, но сигурно към Средиземно море

Падайки в морето, вулканът ще предизвика опустошителни вълни
Обновена: 7 апр 2018 12:52 | 7 апр 2018 12:32, Елка Василева
8
Етна се плъзга бавно, но сигурно към Средиземно море
Снимка: архив, Reuters

Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров Сицилия в Италия, се плъзга много бавно към Средиземно море, с постоянно темпо от 14 милиметра на година. Това показва изследване на учени от британския Открит университет (Open University) и Лабораторията за изследване на вулканите и магмата към Физическата обсерватория на Клермон-Феран във Франция.

"Дейността на Етна редува епизоди на надуване по време на изригванията, после на спадане. Истинското движение на вулкана остава следователно скрито. Регистрирахме движение, когато вулканът се успокоява, което не беше лесно, предвид че Етна е едно ужасно дете сред вулканите", разказва описателно Бенжамен ван Вик де Бриес, един от учените, извършили изследването и преподавател в университетът Клермон Оверн.

Етна, с височина над 3300 метра, изригва често. Известно е, че изригванията му датират поне от 2700 години.

"Установихме, че целият вулкан се мести, така да се каже върви със скорост от 14 милиметра на година към Средиземно море. Подозирахме това движение за много други вулкани, но за първи път успяхме да го наблюдаваме директно", казва експертът.

Плъзгайки се по седиментна основа, съставена главно от глини и варовик върху наклон от 1 до 3 градуса, движението на Етна е "неизбежно", казват учените, публикували изводите си в научното издание "Бюлетин по вулканология".

"Тези 14 милиметра на година може и да изглеждат незначителни, но предходните изследвания на угаснали от дълго време вулкани ни показаха, че онези от тях, които се плъзгат надолу по същия начин, предизвикват катастрофални свлачища по-късно в тяхната история", обяснява Джон Мъри, един от съавторите на публикацията, натрупал в продължение на над 20 години пространна база данни за сицилианския вулкан.

И ако опасността не е непосредствена за жителите на Сицилия, то има вероятност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години. Тогава това ще бъде събитието на века, защото рухването ще предизвика опустошителни вълни цунами за околните крайбрежия, предсказва Бенжамен ван Вик де Бриес.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре е нов вулкан да изригне, няма какво да протака. Там, където се събират трите граници на Белгия, нидерландия и Люксеимбург.
6
0
 
1
 
! Отговори
а преди 6 години
До Анонимен 4:Песимист. Изпий една ракия.
5
0
 
4
 
! Отговори
колко ни остава? преди 6 години
около 100 хил. години +-20 хил. години и може и да падне.така че... гответе се
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снорки. прекалено оптимидти1ен си с тия 50-100 години. Давам на света в този му вид 10, максимум 15 години!
3
1
 
16
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
След 50-100 години всичко ще е унищожено от световни и граждански войни. Никой няма да го интересува, че някакво вулканче щяло да предизвика цунами.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото путин е виновен
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...то има вероятност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години..."Това "или" е излишно, предполагам лош превод. Ако приемем, че се намира на 10 км от морето и се движи с 14 мм на година, би трябвало да се дотътри дотам не за стотици ИЛИ хиляди, а за стотици хиляди - по-точно 700 000.