ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!

Сирийският режим отрича: Една и съща досадна песен!
Обновена: 8 апр 2018 21:25 | 8 апр 2018 21:00, Веселина Йорданова
524
ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!
Снимка: БТА

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление на ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.

Обвиненията, че сирийската армия е използвала химически оръжия срещу град Дума, където се е барикадирала последната група бунтовници от Източна Гута, са нов заговор срещу режима на Башар Асад. Това заяви днес иранското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес.

Според Техеран, който подкрепя Дамаск, "такива твърдения и обвинения от страна на американците и някои западни страни са знак за нов заговор срещу сирийското правителство и сирийския народ и претекст за военни действия, които със сигурност ще усложнят още повече ситуацията в страната и региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство от твърденията за използване на химически оръжия срещу цивилни в Дума край Дамаск, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на говорителя му Стефан Дюжарик.

"Дори и ако ООН не е в състояние да провери тези информации, генералният секретар подчертава, че всяко използване на химическо оръжие, ако то се потвърди, е отвратително и трябва да бъде разследвано по един задълбочен начин", се казва в изявление на Дюжарик.

Гутериш изрази и силно безпокойство от интензивното насилие, подновено в Дума през последните 36 часа, след период на относително спокойствие и призова всички страни да спрат боевете и да се върнат към спокойствието, се допълва в изявлението.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че информациите за смъртоносно нападение с химическо оръжие в Сирия са "дълбоко обезпокояващи", предаде Асошиейтед прес. Той предупреди, че Русия не трябва да опитва да блокира евентуално международно разследване по случая.

Джонсън каза, че силите на сирийския президент Башар Асад са използвали отровен газ в най-малко четири атаки от 2014 г. досега.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A KOGATO GRAMNE V NIAKOI EVROPEISKI GRAD ARABITE BILI TERORISTI, A SEGA KOI SA TERORISTITE.
393
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само лъжи и обвинения без доказателства от западните държави!
392
2
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
Брей много вярващи на тубата или на твърдения... ! Всичко се доказва с точни изследвания от специализирани лаборатории! И то от обвиняващата и обвинената страни ! А това, което виждате е театър! Дори може снимките и клипчетата -- да са стари ?!
391
0
 
8
 
! Отговори
Мъдър преди 6 години
ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА СВЕТА С ТЕЗИ БЕЗСМИСЛЕНИ ВОЙНИХОРА ОПОМНЕТЕ СЕ !!!ЕДНА НИЩОЖНА ГРУПА *** РАЗБОЙНИЦИ (РОТШИЛД РОКФЕЛЕР) ИСКА ДА ВЛАСТВА НАД ЦЕЛИЯ СВЯТПРОТИВОПОСТАВЯ ЕДНИ НА ДРУГИ ПОДСТРЕКАВА ГИ КЪМ ВОЙНА ПОСЛЕ ИМ ПРОДАВА ОРЪЖИЯ И НА КРАЯ ОКУПИРА И ОБИРА ВОЮВАЩИТЕ ТРИТОРИИ СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ МАСКИТЕ ПАДНАХА ВСИЧКИ ЗНАЕМ МРЪСНИТЕ ВИ ПЛАНОВЕНО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ И БОГ ИМА ПЛАНОВЕ ЗА ВАС
390
0
 
9
 
! Отговори
до 409 преди 6 години
Я прочети първо кой какво твърди.Клипче от тубата е неоспоримо доказателство, нали?Кой ли има изгода от хиическата атака?Предполагам, че е Садам?Извинявй, забравих, че го обесиха за притежание на оръжия за масово поразяване, които не намериха.Сещаш ли се и каква беше присъдата на Милошевич от съда в Хага?
389
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как първо влезе хеликоптер в зона контролирана от Асад? И второ как така изведнъж русияя заяви, че нямало химическо оръжие при положение, че youT е пълен с клипове с потресаващи гледки ??Кой от тях лъже ? Или и Асад и русияя лъжат едновремено? ??? Нещо им се разминават теорията, а после и военната част.
388
2
 
9
 
! Отговори
до 406 преди 6 години
Докато не ликвидираме животните Ротшилдови и тем подобни, светът няма да види мир.
387
2
 
7
 
! Отговори
Някое преди 6 години
Днес във Франция беше използван сълзотворен газ, това означавали, че френската полиция е употребила химическо оръжие?Много ми е интересно как един варел с хлор или флуор ще убие толкова хора.Сигурно са били затворени в газова камера?
386
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са европейците.Но не се ли ликвидира животното Асад нищо няма да стане.
385
4
 
15
 
! Отговори
провокация преди 6 години
за отвличане на вниманието от случая Скрипал.Неуспяха със едно "МНОГО ВЕТОЯТНО"СЕГА ИЗМИСЛИХА 2-РО ТАКОВАКОГАТО АТОВАТЕ СЕ РИТАТ МАГАРЕТАТА ХВЪРЧАТ.БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИ НЕУТРАЛИТЕТ!НИЕ сме най близко до конфликта пука им на западно европейците за нас.Не пощадиха децата и жените за да са по убедителни във "много вероятните" си обвинения!Да се молим да не ни сполети съдбата на сирия!
384
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайда всичко джъндър да се изнася в Сирия! На нас Българите и тук с Руснаците ни е добре! Айда ония с изкривените туземски физиономии ви викат под знамето на дъгата заедно с брадатите!
383
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** и Башар в ХагаНали знаеш, че Хага е на очень проветриво място! Щрак ключето и тумблерът нагоре. Броиш до 39 и Гаага се е изпарила!
382
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 399Да ти имам хумора! Толкова е смешно, че трябва да ме погъделичкат под мишницата.И в рубли ще купуват, но сега започва тренировката с юани. Да свикват! А Китай не е Либия, не става за биене, по скоро обратното. Китайците им го казаха:"Нека само опитат и настъпва краят на САЩ!". Трумпи е уверен, че ще се разберат с Китай. Значи се е подмил...
381
17
 
5
 
! Отговори
Путен и Башар в Хага преди 6 години
Свикнахте ли, мурзитата?;)
380
15
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 6 години
Гражданите с руско самосъзнание са три типа:1. Такива (или наследници на такива) от висшата феодална каста по руско робство, дебелите партийци.2. Такива (или наследници на такива) от кастата на надзирателите по руско робство, прислугата на първата група (най-голямата група)3. Безнадеждно спрели в главата хорица.На първата група и свеждат опорките от кремъл, тя ги свежда на другите две които ги повтарят като папугаи.
379
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втръснаха ми с техните глупости, честно. Доказателства? ЕЖК?(Една Жена Каза?)
378
4
 
37
 
! Отговори
Ген.Луков преди 6 години
Там са приклещени " съветници " от САЩ , Израел, Англия и разни други " мирни и демократични страни " .... Избиват ги методично и безпощадно , за това е този вой !!!! Това е истината и тази истина е знае цял свят !!!!
377
4
 
32
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Правокациите на запада и подкрепяните от тях *** продължава. Единствената цел е да предизвикат намеса. Те и сега доставят оръжия и може би химическо оръжие за своите марионетки с цел да дискредитират Асад, Русия и Иран. Само джихадистите имат полза от такава атака. За тях човешкия живот не струва нищо. Важното е да се доберат до властта.
376
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много газ с миризмата на пари има в този залив и затуй ги караштисват за да не се разбере чия е миризмата.
375
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе къде е Ромската Плевнелиев , сигурно е на терен и събира доказателствата