ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!

Сирийският режим отрича: Една и съща досадна песен!
Обновена: 8 апр 2018 21:25 | 8 апр 2018 21:00, Веселина Йорданова
524
ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!
Снимка: БТА

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление на ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.

Обвиненията, че сирийската армия е използвала химически оръжия срещу град Дума, където се е барикадирала последната група бунтовници от Източна Гута, са нов заговор срещу режима на Башар Асад. Това заяви днес иранското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес.

Според Техеран, който подкрепя Дамаск, "такива твърдения и обвинения от страна на американците и някои западни страни са знак за нов заговор срещу сирийското правителство и сирийския народ и претекст за военни действия, които със сигурност ще усложнят още повече ситуацията в страната и региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство от твърденията за използване на химически оръжия срещу цивилни в Дума край Дамаск, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на говорителя му Стефан Дюжарик.

"Дори и ако ООН не е в състояние да провери тези информации, генералният секретар подчертава, че всяко използване на химическо оръжие, ако то се потвърди, е отвратително и трябва да бъде разследвано по един задълбочен начин", се казва в изявление на Дюжарик.

Гутериш изрази и силно безпокойство от интензивното насилие, подновено в Дума през последните 36 часа, след период на относително спокойствие и призова всички страни да спрат боевете и да се върнат към спокойствието, се допълва в изявлението.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че информациите за смъртоносно нападение с химическо оръжие в Сирия са "дълбоко обезпокояващи", предаде Асошиейтед прес. Той предупреди, че Русия не трябва да опитва да блокира евентуално международно разследване по случая.

Джонсън каза, че силите на сирийския президент Башар Асад са използвали отровен газ в най-малко четири атаки от 2014 г. досега.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен408 Какво направиха Съветите с половината Европа 45 години?С Авганистан 20 години?
333
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен408 Живеем в 21 век и само агпресорът Путин анексира нови територии.САЩ са нищо в сравнение с руснаците,само Сталин е избил 15 милиона.
332
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 401Съжалявам, но СВЕТЪТ ВЪРВИ НАТАМ!!!! КЪМ ЕВРАЗИЙСКА ИСТОРИЯ!!!!
331
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 406Я се разкарай от тука бе..........краварите не били "масови убийци"..............мили Боже, ПО-ГОЛЕМИ убийци от тях НЯМА В ДОСЕГАШНАТА ИСТОРИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!!! ИЛИ ИСКАШ ДА ПОЧНА ОТ ИНДИАНЦИТЕ..........няма въобще стотици томове да ми стигнат за да изброя ВСИЧКО!!!!
330
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 369,384 САЩ не го правят,защото не са масови убийци,като Русия на Путин.
329
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен377 САЩ и ЕС имат проблеми,а Путин има санкции.
328
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен398 Русия се стреми към световно господство,а Иран профитира около нея.Стига сме били поданици на руската диктатура,знаем и меда и жилото й.По-далеч от Русия,по-близо до цивилизацията.Евроазийските диваци,не са наши съюзници.
327
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът и Израел не желаят просперитет на народите и държавите.Те искат васали и да се работи за техния интерес.Русия и Иран са трън в окото защото разполагат с огромни ресурси и потенциал.САЩ искат още в зародиш да ги унищожат и търсят причини за война която ще върне Русия в миналият век. Англо-саксите няма да преживеят някой да е по-добре или пък някой да ги командва.
326
3
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Е загниваща арабска *** на повод, дърпан от големия задокеански брат. След позора със измисленото отравяне, думата на ЕС не струва и фекалл.
325
3
 
9
 
! Отговори
жеко преди 6 години
успокойте се, нищо няма да стане, просто сащ и европа имат толкова големи проблеми и кредити че изместват центъра на вниманието към Русия като мега заплаха, през това време политиците им продължават да ограбват народите си, тези които движат световни процеси не им се умира или живее в бункер до края на дните си
324
3
 
16
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Когато бъде превзета и последната опора на джихадистите в И.Гута-Дума,истината за хим.атака ще излезе наяве!Обаче САЩ и слугите им не приемат съвсем очевидни неща и я карат на принципите "Едно си баба знае,едно си баба бае!" и "Вервайте ни".Може лъжите им да са съвсем явни,но според тях трябва да им се вярва безусловно,иначе-лошо!
323
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купи си една туршия, бе, само за ферментация пишеш!Какво толкова им харесвате на богатите "зад-ници"?Тази вечер даваха американски филм "Интрнационал"-няма по-големи мръс-ници от богатите!С добро не се става богат, трябва здраво да се взема от другите.
322
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мда371 Съвсем очевидно е,че си руски ***.То,затова завоня така в нета,на вкиснало и гнило,както вонят руските рубашки,тъй като застъпи нощна смяна.Путин е бесен,задето получи нови санкции и Милер е в списъка на олитгарсите под санкции.Затова един хеликоптер е пуснал над Сирия,паралитичен гас-руските Зарин,или Новичок,за което го чака международен съд,в една килия с Асад.
321
2
 
17
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
Та да си дойдем пак на думата - докато туморът Израел не се разфасова и изчисти, светът няма да види дори един ден мир! Целият хаос в близкия изток е дело на евреите, които ползват християнските си слуги като ръжен. Както е казал навремето основателян на Форд корпорацията Хенри Форд - "Ако искате да сложите край на войните и мизерията по света, заключете и последния влиятелен евреин зад решетки и хвърлете ключа в морето!"
320
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха друго си е да ти намажат дръжката на вратата с лубрикант
319
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От доволни "сви-не"-армия не става, за справка EU.
318
3
 
20
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Дали е случайност,че всички химически атаки приписвани на Асад станаха в моменти,когато брадатите демократи бяха в безизходица!?И нямаше нито една,когато Асад беше притиснат до стената!Нещо повече-лесно се съгласи хим.им оръжие да бъде изнесено и унищожено!Съвсем очевидно е,че Асад просто няма нужда от употреба на ОМП-кампанията му върви добре и териториите на джихадистите се топят!Обаче още по-очевидно е,че САЩ и Великобритания имат остра нужда от такива провокации,заради провала си в Б.Изток!
317
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще направят опит да ликвидират Путин.Овертюрата с "газовете"е да се успокои общественото мнение предварително за да приеме подобно посегателство за нормално.
316
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната постановка на САЩ, на бебетата им няма нищо, само че ги трият с вода като обезумяли. Писна ми от тези провокации.Да измислим и ние някоя руска отрова, от която пенсионерите умират. Ще сезираме ООН, ще заклеймим врага. Да изгоним всички всички руски посланици и туристи.Ердоган вече го направи един път, сега се умилква около Путин, да си върне туристите, да продава доматите си и получава газа.Идеята на САЩ е да се разтури Сирия и на джихадистите да продава оръжието си. В Европа- терор
315
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аиде кога ще се почва патакламата?Някой ,някъде беше казал,че невъзможният мир е по-лош и от войната, като гледам натам вървят работите.Докога ,ще ни подгрявате?