Най-богатите богатеят! С 2/3 от световните доходи

От 2008 г. благосъстоянието на най-богатия 1% нараства по 6% годишно
8 апр 2018 20:00, Investor
64
Най-богатите богатеят! С 2/3 от световните доходи
Снимка: архив, Ройтерс

Най-богатият 1% от хората ще контролира две трети от световното богатство до 2030 г. Това става ясно от доклад на Библиотеката на Камарата на общините на Обединеното кралство, цитиран от британския вестник Guardian.

Според данните продължаващото акумулиране на средства в ръцете на елитите ще предизвика все по-нарастващо недоверие и гняв през идното десетилетие, освен ако не бъдат предприети мерки за възстановяване на баланса.

Ако тенденциите, наблюдавани от финансовата криза през 2008 г. насам продължат, то най-богатият 1% ще контролира 64% от световното богатство до 2030 г. Дори и като се вземат предвид ефектите от кризата и измерването на активите в дългосрочен план, най-богатите отново ще притежават повече от половината средства в света.

От 2008 г. насам благосъстоянието на най-богатия 1% нараства средно с по 6% на година – по-бързо от 3-те процента годишно за останалите 99% от населението на света. Ако тенденцията се запази, най-заможните хора ще притежават общо състояние равно на 305 трлн. долара. В момента притежанията им са в размер на около 140 трлн. долара – т.е. повече от двойно увеличение.

Според анализа концентрирането се дължи на неравенството в доходите, по-високите лихвени проценти върху спестявания при най-богатите и акумулирането на активи. То е следствие и от инвестирането на средства във фирми, акции и други финансови активи с висока доходност.

Вестник Guardian цитира и британско проучване на агенция Opinium, според което избирателите намират голям проблем във влиянието, упражнявано от най-богатите. На въпрос кой ще има най-много власт през 2030 г. мнозинството от участници (34%) са посочили свръхбогатите, а 28% са отбелязали, че това ще са националните правителства.

Признак за намаляващите нива на доверие е и фактът, че допитаните са заявили, че изпитват страх от последствията от неравенството в доходите, които могат да бъдат нарастваща корупция (41%) или неправомерно влияние на най-богатите върху политиките на правителствата (43%).

Проучването е по поръчка на Лиам Бърн, бивши британски министър от Лейбъристката партия, като надеждата е, че по този начин ще бъде оказан натиск за предприемането на действия в глобален мащаб по време на предстоящата среща на страните от Г20 в Буенос Айрес през ноември.

"Ако не предприемем действия за пренаписване на правилата, по които нашите икономики работят, то тогава се обричаме на бъдеще с постоянно неравенство", заяви той.

Още новини четете в Investor.bg!


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 9 месеца
- Добре, че съм от тях!
49
0
 
0
 
! Отговори
men преди 9 месеца
не са праи на мен лице да не те намеря. господин за един ден, светът никога не е функтионирал както си мислиш. огледай се в бугаистаня. умни ли са? не са. всичко е шуробаджанащина, подлост и измами. в световен мащаб е същото само че от кумова срама си играят на свободни пазари и демокрация а не като у дома където става каквото каже бащицата...
48
0
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 9 месеца
Сега е много по-добре! НИкой с никого не се събира,брат мрази брата си за имоти,омразата е всеобща. Алчността и зависта са ни пътеводител.
47
1
 
2
 
! Отговори
деедо Ванго преди 9 месеца
Скоро ще настане ядрен апокалипсис, и това ще изравни играта между имащи и нямащи!
46
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
До Господин за един ден
Нямаш идея колко истина има в това което си написал. Всички хейтъри просто не разбират и си мислят че като някой им сипе всичките пари ще живеят добре. Ми не - 99% от тях ще изпукат всичко първите 5 години и после ще са още по-зле. Пълно е с примери на идитоти спечелили от лотарията и после умрели в мизерия...
45
5
 
3
 
! Отговори
Господин за един ден преди 9 месеца
И какво ще направите с парите на богатите като ви ги дадат? Те имат пари защото знаят как да ги управляват и множат. Имат фирми, инвестиции и - най-вече АКЪЛ. Отделно осигуряват работа на останалите 99% дето мрънкат. Вие като се видите в пари какво ще ги правите? Нека позная - апартамент, кола, айфон и пак ще мучите.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
богати,богати - пък пият със шепите хапчета и си мислят,че ще си купят здраве.
43
2
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 9 месеца
Богатите инвестират в активи, а бедните в пасиви. Може би, най-добрата инвестиция е образованието. Имам предвид истинското образование, а не индокринацията на ушевите. Другото най-ценното нещо е властта. Власт се придобива чрез знания, манипулация, оръжие, контрол над земи, ресурси, технологии... Бядняците си мечтаят за многото пари и търкат билетчета. Дори да спечелят милионите от лотарията, след година-две пак са бедни, защото са си купували камиони с пасиви.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
богатите по Света притежават 2/3 , в България искат целите 3/3 - Всичко до дупка !
Е,те това ни е проблема !
българската алчност не е от този Свят-направо извънземна
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато продължаваме да мислим, че търкането на билети и мрънкането срещу световното неравенство ще ни решат проблемите... няма да стане тя нашата. Не са ни виновни свръхбогатите, че не учим и не мислим как да се развием, че не си чистим дворовете и входовете.
Винаги е по-удобно и лесно да обвиниш правителството, злите богаташи душмани на бедния народ, ромите и световната конспирация за собственото си нерадостно съществуване...така ти олеква и някак не изглеждаш толкова зле в сибствените си очи.
40
2
 
13
 
! Отговори
До кога преди 9 месеца
Всички закони са направени, така че да поставят неизпълними условия за съществуване на дребния и средния бизнес. От там нататък единствената алтернатива е да се ходи и да се бачка яко на 3 смени за заплата близка до минималната в голяма международна компания направила завод в България. Па как се гледа семейство и се възпитават деца с такова работно време и такива пари демграфията го показва. Хората са заробени, отчаяни, изнервени, претоварени, накрая не издържат и психясват, пропиват се,..
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може би към 1000 пъти вече съм казвал и писал, света както е удобно организиран и "подреден" от група хора, може да се поправи само и САМО с революция. Онези които искат да продължават да богатеят на вашия гръб, са точно тези които ви обясняват колко е "опасно" да имат хората оръжие. След тоталното обезоръжаване на средната класа, светът ще е свършен тотално.
Помнете ми думата и не падайте в либерастичните капани, тип "шоруш" за пореден път, защото тази група хора целят точно това.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако пожелаят богатите,могат да превърнат планетата ни в рай,а населението да живее нормално и достойно,но дали го желаят е отделен въпрос,явно засега нямат такива намерения.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Парите и златото са цел,с тях се придобиват материални блага от нищото,което ощетява народите,изсмуква ги и така те обедняват,но не това е главната цел,а контрола над населението,над човешките ресурси и планетата е основната им цел,т.е. главна цел е властта.
Ако някой си мисли,че Хитлер се е борил с богатите,жестоко се лъже,той е назначен точно от тях,след войната,никой от богатите участвали в престъпления не е пипнат или осъден,нито Швейцария е обявена за победена страна.
Ако пожелаят богатите
36
1
 
3
 
! Отговори
Неинвеститор преди 9 месеца
До 37
Моля те, кажи в какво инвестират богатите, ако не в злато.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да си ги носят на оня свят парите.
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чета ви тъпите коментари и не мога да повярвам на тъпото ви мислене съседа имал 6 деца ако бил имал 2 сега щял да е милярдер в тази статия става дума за за 10 човека който притежават полвината пари в света което е изключително притеснително а вие си пишете за съседа Гошо и за лаптопи и смартфони Прост народ слаба държава
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Богатите загубиха 2007- 2008 година не малко . Периода е манипулативно подбран .
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Богатите вече не инвестират в злато, то е рискова инвестиция. Преди беше на мода, но вече не е, защото цената му спря да скача. Вече е в застой цената му или пада надолу, но не отива нагоре.
31
6
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 9 месеца
Пак сменяш темата.
Плащат ти?
Фокусирай се