Виктор Орбан - централизира властта и центърът е самият той!

Кои са добрите и лошите страни на унгарския премиер?
66
Виктор Орбан - централизира властта и центърът е самият той!
Орбан гласува днес. Снимка: Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан се надява днес да получи още един мандат. Много често медиите го представят еднозначно, въпреки че той все пак постигна доста неща, пише в коментар Борис Калноки от "Дойче Веле".

Много често унгарският премиер бива наричан "популист". Веднъж го попитах защо това е така. "Защото съм такъв", отговори той. За него "популист" означава "демократ". Това означава да разбираш какво движи хората и да го насърчаваш. "Националконсерватор" означавало също "демократ". Нацията - това са избирателите. Всяко правителство е длъжно да поставя техните интереси над всичко.

Унгария над всичко

Принципът на Виктор Орбан е "Унгария над всичко". И той го следва както никой друг политик от падането на комунизма насам. Виктор Орбан управлява Унгария от 2010 година.  А преди това от 1998 до 2002 година. И в неделя ще бъде преизбран. Всички анкети дават голямо предимство на неговата партия Фидес. За да разберем защо това е така, трябва да се върнем назад в 2006 година. Тогава на бял свят излезе аудиозапис с цитати от вътрешна партийна реч на тогавашния премиер от социалистическата партия Ференц Дюрчани.

От записа се чуваше как Дюрчани непрекъснато е лъгал народа. Записът доведе до масови протести. И нещо в Унгария се прекърши. Прекърши се вярата в предимствата на демокрацията и убеждението, че след промяната всичко ще стане по-хубаво. Правителството на Дюрчани потуши брутално протестите. Внуците на комунистите (социалистите) стреляха с гумени куршуми срещу внуците на революционерите от 1956 (създадената от Орбан опозиция).

Израстване в кризата

След това дойди икономическата криза от 2008/2009 година. Унгария беше първата страна членка на ЕС, която се нуждаеше от заем от Международния валутен фонд (МВФ). Всички погледи тогава бяха насочени към Виктор Орбан, който обещаваше ново начало. Той заяви, че "Унгария трябва отново  да започне да мисли със собствената си глава". Неговият призив гласеше "Свобода".

Още като студентски лидер преди промените Орбан призоваваше за изтегляне на руските войски. И това го изстреля на политическата сцена. В Унгария цареше оптимистична атмосфера и Орбан беше нейното олицетворение. По-късно Орбан заяви, че Унгария трябва да търси нови пътища и спечели блестяща победа на парламентарните избори през 2010 година. Виктор Орбан управляваше още от 1998 до 2002 година. И то добре. Той инвестира масирано в образователната система. Многократно повтаряше, че единственият ресурс на Унгария е интелигентността на нейната младеж. Виктор Орбан намали държавните дългове и подсили семействата. Въпреки това загуби следващите избори през 2002 година срещу лъжеца Дюрчани. Това беше шок, който го промени изцяло. Виктор Орбан стигна до заключението, че лявоориентираните медии са допринесли за загубата му. И след завръщането си на власт им го върна тъпкано с рестриктивен медиен закон. Това възмути всички журналисти. Оттогава насам медиите го представят в изкривена светлина. А Виктор Орбан постигна доста неща. Вместо да вкара гражданите в дългова криза, той принуди международните концерни да плащат извънредни данъци и намали данъците за гражданите и средното съсловие. И тези мерки се оказаха сполучливи. Държавните дългове намаляха от 82 на 72 процента от БВП. Той конвертира валутните кредити много под пазарната им стойност. От това загубиха много банки, но стотици хиляди домакинства бяха спасени от капана на дълговете. Икономиката бележи ръст, заплатите се повишават, а безработицата е минимална. А граничната ограда на Орбан държи Унгария настрана от бежанската криза.

Политика на силната държава

Светлини и сенки: Виктор Орбан съсипа гражданския дух, чийто апологет беше първоначално. Виктор Орбан беше човекът, който отново наложи идеята за "гражданина" като активен и отговорен член на обществото. Но неговата политика на силната държава, която направлява всичко, е пълна протовоположност на гражданската отговорност. Виктор Орбан раздава държавни поръчки на свои приближени. Той се освободи от прегръдката на политически коректното мислене и стана просветител в мъглата на празните фрази. Неговата кампания срещу Джордж Сорос, която рисува картината на световно съзаклятие за разрушаването на Европа, измества погледа от сложните реалности. Виктор Орбан централизира властта и центърът е самият той. Ако се вярва на неговото обкръжение, Орбан иска предпазливо да обнови партията си и да определи свой наследник , ако спечели изборите. А това е крайно необходимо, защото унгарската младеж в голяма степен не е на негова страна. Тоест единственият ресурс на страната. И това прави изборите по-напрегнати, отколкото се предполагаше. "Ние може и да загубим. Но това би било изненада",  заяви един от неговите съветници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Йоцов гледа преди 6 години
Другагарю Орбан разбрах на изборите си спечелил 68%Имам една молба - на следващите избори да спечелиш 99%За да мога да легна спокойно в гроба!
59
0
 
8
 
! Отговори
До 58 преди 6 години
Прочети статията "Носим гените на траки и прабългари и не сме славяни". Качена е в мрежата. Има и доста други материали по същия въпрос, в момента не мога да цитирам точно заглавията им, но ако отделиш повече време, ще ги намериш в мрежата.Навсякъде се повтаря, че сме много близки до унгарците, хърватите и италианците. Някои споменават и румънците, но не и сърбите. Цитират се конкретни изследвания - не само български, но и международни или пък на българо-италиански екипи.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ОняНатиснах ти плюс,но грешиш,с унгарците имаме много общо.Те самите казват,че са взели земята си от българите,когато се скарат с румънците,което е действително така,те се смесват с българи не само тогава,но и доста по-късно,когато османците нахлуват на Балканите,част от българските боляри на север от Дунав,заедно с населението си,стават васали на Унгария.При въстанието с Владислав Варненчик,един от подбудителите е един такъв български болярин,с голяма власт и влияние в унгарския двор.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименС унгарците,румънците,сърбите,харватите не е учудващо,че имаме общи корени,но българите заселили се в Панония,Италия,Бавария,не знам да са се връщали обратно в България,че да имаме много общи гени.Единствената вероятност е,че немски племена идват също от изток,а Аварския хаганат са били смес от авари и българи и Кубер е един от тях.Но ако така ще гледаме нещата,то и саксите са били на изток от франките,тяхна източна граница.А хуните пък са завладели и живели в почти цяла Европа
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ОняПотърси материали относно изследванията на генотипа на българите. И в мрежата са качени подобни статии, посочени са конкретните изследвания.Резултатите?По отношение на ДНК-профила си, българите са най-близки с унгарците, хърватите, италианците и румънците. За да се отграничат от сърбите, хърватите през последните години развиха цяла концепция, според която те са потомци на българи, заселени там по време на Първата българска държава.
55
0
 
3
 
! Отговори
Българско зрънце преди 6 години
До Анонимен 36Защо ли ми се струва, че и за нашата държавичка е замислен подобен пъклен план?Но нали знаеш какво казва нашият фолклор относно сметките без кръчмар?
54
8
 
1
 
! Отговори
точно така преди 6 години
До Анонимен 42Герб не са нито леви,нито десни!Герб са истински българи!
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Оня "Харесвам Орбан!"И аз го харесвам. Винаги, на 100% подкрепя всички санкции срещу Русия. За разлика от нашия Боко."като народ са ми симпатични" И на мен. Най-русофобския народ в Европа,след поляците. Орбан беше знамето на антикомунзима и рисофобията.
52
1
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
...разни "демократични" имах предвид грухтящи животинки, които не са пример за хигиена.
51
2
 
6
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
...защото унгарската младеж в голяма степен не е на негова страна... По принцип младежта е много разлигавена в цяла Европа и много лесно се манипулира от разни "демократични" ***.
50
3
 
7
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Харесвам Орбан! Той е бъдещето. Европа може да бъде спасена само от такъв тип силни и авторитарни държавници. Демокрацията е перверзна измама! Смърт за всяка държава! Европа след св. в-на под властта на демокрацията се превърна в един миризлив гей-***!
49
1
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
До IYI Нито унгарците са тюрки, нито пък древните българи! Нито пък унгарците са ни братя. През цялото средновековие са ни били врагове, и много са ни ощетявали. Унгарският национализъм в 19 в. който пряко подчини прохождащата унгарска наука, изфабрикува ***-от-скат тюркска теория за българите, в която няма нищо вярно. Но която беше в услуга на туранската теория за произхода на самите унгарци, която в крайна сметка беше отречена. Все едно, като народ са ми симпатични, Орбан също.
48
8
 
1
 
! Отговори
IYI преди 6 години
Унгарците са братски народ!Тюрки внуци на Атила!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29 "разбира се внимавайки да не обидим Турция"Естествено. Бизнесмена от Кремъл е първа дружка на Султана. Само да писка Султана, срещу една АЕЦ, пак ще станем пак турска провинция. Кюрдите разбраха какво значи съюза между Русия и Турция. Натискайте си парналите.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкциите срещу Русия бяха гласувани с пълно единодушие от ЕС. Няколко пъти. За тях гласува и Унгария на Орбан и Чехия на Земан. Унгария на Орбан изгони руски дипломати ,България- не.
45
0
 
8
 
! Отговори
До27 преди 6 години
Букурещ столица на Унгария!!!!!!Хахахаха!Божееее прибери си вересиите!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДНА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА, ЧИЙТО ЛИДЕР Е БИЛ КОМУНИСТ - ГЕРБ.НИНОВА, ТРИМАТА ПАТРИОТАРИ, КАРАДАЙЪ И МАРЕШКСИ НИКОГА НЕ СА БИЛИ КОМУНИСТИ.САМО БОЙКО Е ***! ТОВА СИ ГО НАБИЙТЕ В СУДЖУЦИТЕ!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Как така правиш рекламни плакати срещу Сорос, а финансираш собствената си партия със средства иу дарения от компании на Сорос с шефове които са постваени лица ?''. По не един линк към горното твърдение щеше да поразсее съмнението, че автомат му е патологичен любител на НЕнаучната фантастика...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''...отказите му да приема бежанци, ''. Ето, и друг ''капецитет'' се изказа..Много добре знаем КОЙ възприема нелегалните, тоест НЕЗАКОННИТЕ, ''мигранти'' като ''бежанци''...
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб не са леви или десни. Герб са просто престъпници.