Виктор Орбан - централизира властта и центърът е самият той!

Кои са добрите и лошите страни на унгарския премиер?
66
Виктор Орбан - централизира властта и центърът е самият той!
Орбан гласува днес. Снимка: Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан се надява днес да получи още един мандат. Много често медиите го представят еднозначно, въпреки че той все пак постигна доста неща, пише в коментар Борис Калноки от "Дойче Веле".

Много често унгарският премиер бива наричан "популист". Веднъж го попитах защо това е така. "Защото съм такъв", отговори той. За него "популист" означава "демократ". Това означава да разбираш какво движи хората и да го насърчаваш. "Националконсерватор" означавало също "демократ". Нацията - това са избирателите. Всяко правителство е длъжно да поставя техните интереси над всичко.

Унгария над всичко

Принципът на Виктор Орбан е "Унгария над всичко". И той го следва както никой друг политик от падането на комунизма насам. Виктор Орбан управлява Унгария от 2010 година.  А преди това от 1998 до 2002 година. И в неделя ще бъде преизбран. Всички анкети дават голямо предимство на неговата партия Фидес. За да разберем защо това е така, трябва да се върнем назад в 2006 година. Тогава на бял свят излезе аудиозапис с цитати от вътрешна партийна реч на тогавашния премиер от социалистическата партия Ференц Дюрчани.

От записа се чуваше как Дюрчани непрекъснато е лъгал народа. Записът доведе до масови протести. И нещо в Унгария се прекърши. Прекърши се вярата в предимствата на демокрацията и убеждението, че след промяната всичко ще стане по-хубаво. Правителството на Дюрчани потуши брутално протестите. Внуците на комунистите (социалистите) стреляха с гумени куршуми срещу внуците на революционерите от 1956 (създадената от Орбан опозиция).

Израстване в кризата

След това дойди икономическата криза от 2008/2009 година. Унгария беше първата страна членка на ЕС, която се нуждаеше от заем от Международния валутен фонд (МВФ). Всички погледи тогава бяха насочени към Виктор Орбан, който обещаваше ново начало. Той заяви, че "Унгария трябва отново  да започне да мисли със собствената си глава". Неговият призив гласеше "Свобода".

Още като студентски лидер преди промените Орбан призоваваше за изтегляне на руските войски. И това го изстреля на политическата сцена. В Унгария цареше оптимистична атмосфера и Орбан беше нейното олицетворение. По-късно Орбан заяви, че Унгария трябва да търси нови пътища и спечели блестяща победа на парламентарните избори през 2010 година. Виктор Орбан управляваше още от 1998 до 2002 година. И то добре. Той инвестира масирано в образователната система. Многократно повтаряше, че единственият ресурс на Унгария е интелигентността на нейната младеж. Виктор Орбан намали държавните дългове и подсили семействата. Въпреки това загуби следващите избори през 2002 година срещу лъжеца Дюрчани. Това беше шок, който го промени изцяло. Виктор Орбан стигна до заключението, че лявоориентираните медии са допринесли за загубата му. И след завръщането си на власт им го върна тъпкано с рестриктивен медиен закон. Това възмути всички журналисти. Оттогава насам медиите го представят в изкривена светлина. А Виктор Орбан постигна доста неща. Вместо да вкара гражданите в дългова криза, той принуди международните концерни да плащат извънредни данъци и намали данъците за гражданите и средното съсловие. И тези мерки се оказаха сполучливи. Държавните дългове намаляха от 82 на 72 процента от БВП. Той конвертира валутните кредити много под пазарната им стойност. От това загубиха много банки, но стотици хиляди домакинства бяха спасени от капана на дълговете. Икономиката бележи ръст, заплатите се повишават, а безработицата е минимална. А граничната ограда на Орбан държи Унгария настрана от бежанската криза.

Политика на силната държава

Светлини и сенки: Виктор Орбан съсипа гражданския дух, чийто апологет беше първоначално. Виктор Орбан беше човекът, който отново наложи идеята за "гражданина" като активен и отговорен член на обществото. Но неговата политика на силната държава, която направлява всичко, е пълна протовоположност на гражданската отговорност. Виктор Орбан раздава държавни поръчки на свои приближени. Той се освободи от прегръдката на политически коректното мислене и стана просветител в мъглата на празните фрази. Неговата кампания срещу Джордж Сорос, която рисува картината на световно съзаклятие за разрушаването на Европа, измества погледа от сложните реалности. Виктор Орбан централизира властта и центърът е самият той. Ако се вярва на неговото обкръжение, Орбан иска предпазливо да обнови партията си и да определи свой наследник , ако спечели изборите. А това е крайно необходимо, защото унгарската младеж в голяма степен не е на негова страна. Тоест единственият ресурс на страната. И това прави изборите по-напрегнати, отколкото се предполагаше. "Ние може и да загубим. Но това би било изненада",  заяви един от неговите съветници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-долу: ''Фактът, че Борисов е мразен от комунистите ...''Това, че един комунист мрази друг комунист, явно е новост само за автора на горното ''прозрение'' - историята познава безброй примери, най-известните: Трайчо Костов, Тито, Троцки с/у Йосиф Висарионович..ББ, при всичките си напъни да се представи за ''десен'', няма как да скрие червения си ''хастар''...
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбанчо е лефтист, който се прави на десен, завършил е със стипендия от Отворено общество на Сорос. Прави се, че е срещу него за емигрантите, но му играе по свирката по всички финансови въпроси, а и всичките холдинги и брокери на Сорос се ползват с пълното уважение на държавата. Как така правиш рекламни плакати срещу Сорос, а финансираш собствената си партия със средства иу дарения от компании на Сорос с шефове които са постваени лица ?
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже мили, Орбан бил комунист.Абе фуражки гереберастки, пребоядисани комунисти,я намерете и прочетете биографията на Орбан.Тя е истинска, за разлика от скалъпуната на ПР-ките на ГЕРБ, биография на Борисов.
37
1
 
18
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Факт е че Борисов е бивш заклет комунист от тези които магически се превърнаха в евроатлантици! Бягай от такива. Хора които се въртят от където духне вятъра. Така както в БСП няма нито един социалист и са продажници без идеали, в ДПС е пълно с българи, знаейки че партията им работи за Турция, така както при патриотите има всичко друго, но не и патриоти, така в купулата на ГЕРБ са бивши членове на БКП които тогава са се кланяли и подмазвали на тогавашната власт. Сега просто смениха господаря.
36
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактът, че Борисов е мразен от комунистите показва, че действа правилно. Иначе те нямаше да плащат на *** в този сайт постоянно да публикуват платени постове срещу него.
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има план за заселването на 9 млн евреи в Унгария, Полша, Украина и Чехия. Не си мислете, че Орбан е някакъв спасител на Европа. Той играе другата страна на монетата и затова не пуска мюсюлмани там, за да е чисто за господарите му. Ако ви изглежда, че има конфронтация между него и Сорос - не е случайно. Защо въпреки отказите му да приема бежанци, ЕК не го санкционира? И това не е случайно. Белите младежи, подкрепящи го всъщност биват използвани като пешки в една многоизмерна геополитическа игра.
34
2
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Извинете , на коя поредна "доза" сте? България невърви напред от такива дрогиранти
33
14
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Какъв мазен кoмуняга. Апаратчик от времето на Янош Кадар. И унгарците нема да се оправат.
32
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сравнявайте Бойко Борисов с Виктор Орбан. Вторият ще свърши като Ердоган, путин, Кадафи, Асад, Садам и Мадуро, а г-н Борисов ще остане в историята като един от най великите премиери на България, успял частично да изгони руските поробители и техните протежета от страната ни.
31
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виктор Орбан поне е мъж, а не мишка като Тиквата.
30
10
 
4
 
! Отговори
Циник до 27 преди 6 години
Цитат: "Внуците на комунистите (социалистите) стреляха с гумени куршуми срещу внуците на революционерите от 1956 (създадената от Орбан опозиция)."Ти неук русофилски *** - срещу кого беше революцията през 56??? Когато танковете мачкаха унгарци по улиците на Будапеща???
29
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До номер 26Пий си хапчетата.... разБойко пусна "бежанците" в България, изгони нас младите и изтегли повече заеми от всички преди него взети заедно. Пий си хапчетата!!!
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук преизбират постоянно един, само че той никога не е казал "България над всичко" тук се говори за евроценности, Брюксел, НАТО, Русия, и ако остане мъничко време и то на 3 март, разбира се внимавайки да не обидим Турция, може някой политик или премиера да споменат България в речите си. Много рядко и много набързо. А пък думите "Национални интереси" или "Интересите на България" това вече е нечувано тук! В това ги разбирам. Те не го казват защото реално те не работят за интересите на страната
27
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Бойко Борисов,та той е комунист,комунист,от комунист,власт не отнема,а колкото до орешарски,платените ,от комуниста,красиви и ентелегентни,протестори свалиха от власт Орешарски,дупетатите,от герб-комунисти,начело с банкянския,цяла година,не влизаха в Народното Събрание,разбра ли ме гербер-комунисте,за нищо не става пожарникаря-комунист.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария са добре, защото винаги са се държали за Русия!И в столицата си Букурещ са много подготвени за разлика от нашите коти държат за западните ***.
25
25
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
Бойко Борисов е българският Виктор Орбан. Той реформира държавата напълно като отне властта на комунистическите престъпници и така България дръпна нагоре.Дори само изгонването на Орешарски, който занули страната през 2014 г. от Борисов го прави държавник от ранга на Стамболов за България.Успех и здраве на Бойко Борисов да работи все така за българите!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС.БГ - изглупяват и центъра са самите те!
23
9
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До TIR,като гласуваш ,за него все едно гласуваш за тиквата-комунист.
22
1
 
19
 
! Отговори
TIR преди 6 години
Ако можех и аз бих гласувал за Орбан!
21
3
 
23
 
! Отговори
Родината над всичко! преди 6 години
Подкрепа на градивните личности.Съхраняване на традиционната ценностна система и спецификата на нацията.Защита на националните интереси.Това е държавник!Вива Орбан!Дай Боже и ние да дочакаме такъв водач!